imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Partajarea simplă a ecranului de pe iPhone pe Mac


Ești „suportul tehnic” al familiei? Toate rudele și prietenii tăi au profitat de perioada sărbătorilor pentru a-ți cere ajutorul în rezolvarea problemelor lor tehnice? Mai jos găsești câteva sfaturi care să-ți ușureze viața și poate să te ajute și să eviți o cădere nervoasă!

Dacă răspunsul tău la întrebarea de mai sus a fost „da”, probabil te-ai întâlnit de cel puțin câteva ori cu situații de genul: nepoata ta preferată a primit un produs Apple de sărbători, iar apoi te-a sunat să te întrebe câteva lucruri despre configurarea acestuia. Apelul a devenit apoi o conversație lungă de câteva ore despre funcționalitățile MacBook-ului și alte lucruri, cum ar fi: cum funcționează FaceTime de fapt? După câteva astfel de discuții cu siguranță ai senzația că te-ai transformat într-un call-center…

01_screen_sharing_between_iphone_mac

E și mai complicat atunci când cei care-ți cer ajutorul nu se pricep să explice care este problema. În astfel de cazuri, cea mai bună, mai simplă și mai rapidă soluție poate veni atunci când o rezolvi tu personal, direct pe dispozitivul respectiv. Asta înseamnă, de cele mai multe ori, folosirea unui program pentru screen sharing. Prima recomandare care-mi vine în cap este TeamViewer, fiind disponibil gratuit pentru toate platformele, ceea ce este o realizare destul de impresionantă, fiind și actualizat în permanență, chiar și pentru telefoanele mobile Windows sau BlackBerry.

În App Store veți găsi două tipuri de aplicații TeamViewer. Mai întâi, vei avea nevoie de TeamViewer QuickSupport, așa că roagă persoana de la celălalt capăt al firului să o instaleze. Această aplicație este cea mai scurtă cale a ta de a avea acces la ecranul celeilalte persoane. Nu poți controla iPhone-ul cu ajutorul ei, dar îți oferă cea mai eficientă metodă de a rezolva problema.

Aplicațiile TeamViewer desktop și QuickSupport iPhone

Descarcă TeamViewer-ul pe calculatorul tău. Atenție: atunci când descarci aplicația, alege opțiunea „personal use” pentru a putea folosi funcționalitățile de care ai nevoie în mod gratuit. După instalare, atât tu, cât și persoana de la celălalt capăt al firului, veți primi un ID de utilizator și o parolă. Cere-i partenerului de conversație ID-ul și introdu-l în TeamViewer. Acum vei mai avea nevoie de o autorizație de la celălalt capăt al firului pentru a putea începe procesul de rezolvare al problemei.

Vei găsi trei opțiuni în meniul aplicației aflat în bara meniu din marginea de sus a ecranului. Prima opțiune pe care o vei regăsi este Dashboard-ul – aici poți găsi informații precum versiunea sistemului de operare ce rulează pe iPhone, limba în care este configurat acesta, rezoluția ecranului, procesorul și capacitatea RAM-ului. Aceste ultime două informații pot fi folositoare utilizatorilor de Android, dar destul de inutile posesorilor de iPhone.

Cea de-a doua opțiune este Screenshot. Aceasta, așa cum îi spune și numele, se folosește pentru a crea capturi de ecran. Poți trimite o cerere pentru a realiza instant un screenshot pe telefonul de la celălalt capăt al firului. Dacă ai activat notificările în TeamViewer, QuickSupport va trimite un screenshot imediat ce va primi cererea.

Am ajuns și la a treia opțiune, Settings. Aici îți poți modifica setările contului de email, poți adăuga un cont Microsoft Exchange sau selecta rețeaua WiFi pe care se conectează dispozitivul. Utilizatorii avansați se vor îndrepta, foarte probabil, către această opțiune.

Dacă ești mai atent, găsești și o fereastră de chat care nu este foarte vizibilă la o primă privire. Cu ajutorul ei poți scrie mesaje text, dar și să „trezești” dispozitivul de la celălalt capăt al conexiunii apăsând pictograma ce reprezintă un mic clopot care se află pe marginea de jos a ferestrei de chat. Aplicația va trimite o notificare care va fi vizibilă și în fereastra de chat. Lângă clopoțel se mai află și un simbol al unui clipboard: aici poți tasta orice url, acesta va fi copiat imediat în clipboard, iar apoi nu mai trebuie decât să-l lipești în orice browser.

Transferul de fișiere se află deasupra funcției de chat. Poți transmite fișiere între desktop-uri cu ajutorul ei.

Aplicația TeamViewer pentru iPhone

Poți să controlezi un calculator cu ajutorul iPhone-ului, dar pentru asta va fi nevoie să instalezi aplicația TeamViewer din App Store, după care va trebui să introduci ID-ul celuilalt dispozitiv și parola corespunzătoare. La început, aplicația te ghidează despre folosirea funcționalităților de bază, pe care le poți stăpâni relativ ușor.

O singură apăsare înseamnă un clic, o apăsare și menținerea ei apoi înseamnă clic dreapta. Dacă plimbi degetul pe ecran muți cursorul, poți folosi gestul cu două degete pentru zoom, poți face scroll folosind două degete și poți transfera fișiere apăsând de două ori și trăgându-le acolo unde dorești să le muți. Întrucât funcționalitățile de pe iPhone și cele ale trackpad-ului de MacBook sunt similare, nu ar trebui să ai probleme. Ceea ce-ți va pune însă probleme este faptul că un ecran de 4″ nu este tocmai cel mai potrivit pentru a naviga și controla un computer. Un iPad Pro cu ecran de 12,9″ ar fi mult mai potrivit desigur.

Pictograma pentru tastatură o găsești în colțul din dreapta jos. Poți întrerupe partajarea ecranului apăsând pe X sau poți folosi pictograma ce reprezintă o cheie pentru a bloca calculatorul, poți folosi chiar și comanda CMD + Option + ESC (care în aplicație apare în varianta ei de Windows: CTRL + Alt + Del) care te duce la ecranul de log-in.

Câteva lucruri interesante

Pentru a înțelege de ce este nevoie de trei taste pentru combinația CTRL + Alt + Del, trebuie să ne întoarcem în 1995. Combinația de taste a apărut pentru prima dată în Windows 95 – David Bradley, inginer la IBM, a conceput combinația de taste ca modalitate de a restarta calculatorul fără a fi nevoie să-i întrerupi alimentarea. El nu a putut crea un buton pe tastatură care să poată face același lucru fără a exista riscul ca acesta să fie atins din greșeală.

Pe ecranul partajat, tastatura are o bandă suplimentară de taste de comandă deasupra tastaturii normale de mobil. Poți regăsi taste precum ESC, Caps Lock, Alt și CMD, spre exemplu. Tot de aici poți ajunge în Settings, de unde poți configura rezoluția ecranului, viteza cursorului, precum și calitatea ecranului partajat.

Partajarea ecranului între două telefoane

Am testat aplicația și pe un telefon Nokia 925 care rulează Windows OS pe care am rulat cea mai recentă versiune a aplicației. Știam că nu vom reuși să controlăm iPhone-ul de pe Windows OS, dar ne-am lămurit că nu este posibil nici invers.

Partajarea ecranului între două Mac-uri

Bineînțeles că poți folosi TeamViewer între două sisteme Apple, deși aici ai și varianta de a folosi facilitățile de partajare a ecranului incorporate în macOS. Poți crea o conexiune de tip VPN între două calculatoare, realizând astfel probabil cea mai securizată conexiune posibilă între calculatorul de acasă și cel de la birou, spre exemplu, sau vice-versa.

Primul pas este acela de a activa partajarea ecranului pe ambele sisteme și este necesar de asemenea să fii autentificat în contul tău iCloud. Poți găsi opțiunea „Screen Sharing” în System Preferences > Sharing, trebuie să bifezi căsuța corespunzătoare pentru a activa această funcționalitate. După aceea, accesează Computer Settings și bifează căsuța din dreptul opțiunii VPN, după care alege-ți parola pe care dorești să o folosești.

Dacă nu te-ai autentificat deja în contul tău iCloud, poți face asta acum selectând pictograma iCloud din System Preferences > Sharing. Odată autentificat, bifează căsuța „Back to My Mac”. Îți poți înrola calculatorul în contul iCloud pentru a putea accesa ușor și securizat conținutul său de oriunde.

Odată parcurși acești pași, repetă-i pe toate sistemele. O pictogramă „shared computer” va apărea în Finder. Apasă pe ea și apoi pe butonul „Share this Mac” din colțul din dreapta sus. Tastează numele calculatorului în fereastra pop-up care apare (îl poți modifica din Sharing settings) și introdu parola. Gata, acum ai control complet asupra celuilalt sistem.

Poți partaja ecranul cu cineva și folosind aplicația Messages. Tot ceea ce trebuie să faci este să apeși butonul „Details” și să soliciți celuilalt să partajeze desktopul cu tine. Și de aici poți prelua controlul complet al celuilalt calculator. Foarte util este faptul că poți efectua un apel FaceTime audio, unul prin Skype sau prin orice altă aplicație de chat în timp ce controlezi celălalt sistem folosind această metodă. Este atât de simplu!

iPhone8_finantare
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!