imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

O scurtă istorie a standardelor introduse sau scoase de Apple din produsele sale


Lansarea de săptămâna trecută a fost pentru mulți una plină de vești bune, dar a și adus ceea ce pentru mulți a fost o veste proastă. Dispariția jack-ului pentru căști nu a fost bine primită de toată lumea.

Când luăm în considerare decizia Apple de a elimina jack-ul de 3,5 mm, ar trebui să ținem cont de mai mulți factori. De-a lungul timpului, compania din Cupertino a luat de mai multe ori astfel de decizii, de a scoate sau de a introduce pe dispozitivele sale o anumită tehnologie și, în general, decizia s-a dovedit corectă în timp.

Primul dispozitiv care a adus schimbări majore în ceea ce privește conectica a fost iMac G3, care de altfel a fost și calculatorul care a readus compania pe linia de plutire după întoarcerea lui Steve Jobs la cârma Apple. Lansat în 1998, sistemul a eliminat porturile SCSI și ADB pe care le foloseau cei de la Apple la vremea aceea pentru conectarea hard disk-urilor și, respectiv, a perifericelor precum mouse-ul și tastatura. A eliminat, de asemenea, floppy disk-ul. Le-a înlocuit însă cu ceea ce, la vremea respectivă, era un standard nou și încă neadoptat la scară largă în industrie: USB-ul. În scurt timp, acesta avea să devină unul dintre conectorii cei mai larg răspândiți în industria de profil.

IMac_Bondi_Blue

În 2008, odată cu introducerea noilor modele de MacBook-uri și a primei generații de MacBook Air, au fost eliminate atât portul Ethernet, cât și dispozitivul optic de citire a CD-urilor sau DVD-urilor. Pentru cei care încă mai folosesc discuri optice există unitatea optică externă de la Apple, SuperDrive-ul, iar pentru cei care au acces la internet prin intermediul cablului există adaptoare USB-Ethernet sau Thunderbolt-Ethernet.

Un alt standard care a avut aceeași soartă în produsele Apple a fost FireWire. Deși compania a fost printre primele care l-a adoptat, a fost printre primele care a și renunțat la el în 2013, în favoarea mai noilor și mai performantelor standarde USB 3.0 și Thunderbolt.

O istorie similară a avut-o conectorul cu 30 de pini folosit până la modelul iPhone 4s pentru ca, începând cu iPhone 5, acesta să fie înlocuit cu noul port Lightning. MacBook-ul lansat anul trecut a introdus de asemenea un nou port, eliminându-le pe toate celelalte (USB 3,1, Thunderbolt sau HDMI). De fiecare dată, Apple a făcut disponibile adaptoare care să le poată rezolva problemele celor care doreau să mai folosească vechile accesorii cu vechile porturi.

Comparison_of_iPhone_dock_connectors

Mai mult decât atât, dacă stăm să ne gândim, tot Apple a fost compania, la vremea respectivă prin vocea lui Steve Jobs, care s-a hotărât să nu le mai permită celor de la Adobe să mai creeze plugin-ul Flash (unul dintre cele mai utilizate la vremea respectivă) pentru iPhone și iPad, compania susținând faptul că noul standard, HTML 5, face o treabă mult mai bună.

Noi încercăm să facem cele mai bune produse pentru utilizatori și avem curajul de a ne susține convingerile și de a spune dacă nu credem că ceva contribuie la realizarea unui astfel de produs și să renunțăm la acel ceva din produsul respectiv. Unora nu le va plăcea acest lucru și ne vor denigra […], dar ne vom asuma criticile și ne vom concentra energia asupra tehnologiilor pe care le considerăm în ascensiune și despre care noi avem convingerea că sunt cele mai potrivite pentru clienți. Și știți ceva? Pentru asta suntem plătiți, pentru a face aceste alegeri […] Dacă vom reuși, ei ne vor cumpăra produsele, iar dacă nu reușim, ei nu ne vor mai cumpăra produsele și toate lucrurile se vor rezolva de la sine.

Să-l urmărim pe Steve Jobs explicând într-un interviu această filozofie Apple:

sursa: Business Insider

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!