imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

O privire în „spatele scenei” noii reclame Apple pentru sărbători


Această imagine este interesantă nu doar pentru că putem vedea ideile din spatele procesului creativ al companiei, ci și pentru că îl putem cunoaște puțin mai bine pe vice președintele pentru marketing de la Apple, Tor Myhren.

La Apple, spiritul sărbătorilor este deja la el acasă, dovadă reclama lansată acum câteva zile. E imposibil să nu-ți stoarcă o lacrimă, să nu-ți „topească” inima. Tot ceea ce te aștepți să găsești într-o reclamă de sărbători regăsești și aici: o fetiță simpatică, un monstru drăguț și o mulțime care-l respinge la început, dar se dovedește a fi primitoare și cumsecade până la urmă. Dacă încă nu ai văzut-o, merită cu siguranță să o vezi, iar apoi aruncă o privire și în spatele scenei.

Jurnalistul Jeff Beer (da, chiar îl cheamă Beer) de la FastCoCreate l-a intervievat pe tema acestei reclame pe vice președintele pentru marketing de la Apple, Tor Myhren, care s-a angajat la Apple la sfârșitul anului trecut.

Să începem cu începutul: Joacă Brad Garret, nu? Apoi, „Deschide-ți inima tuturor” este un mesaj destul de tradițional de sărbători, dar foarte relevant în acest moment. Am citit scrisoarea lui Tim Cook către angajați care atingea acest subiect. Asta a fost intenția atunci când ați creat reclama, să o legați de actualitate?

Da, el este. Și nu, categoric nu este un răspuns la rezultatul alegerilor. Integrarea și toleranța sunt deja de multă vreme printre valorile cele mai importante de la Apple și am încercat deja să transmitem asta lumii de câteva ori în acest an. Sunt sigur că ați văzut spot-ul pentru olimpiadă cu Maya Angelou numit „Human Family”, care a fost o oportunitate de a vorbi pe acest subiect întregii lumi. Ce moment minunat pentru a vorbi omenirii despre asta, iar sărbătorile, de altfel, sunt o ocazie similară. Am vrut să transmitem din partea Apple, în această perioadă a anului, un mesaj care să reamintească tuturor faptul că pentru noi, oamenii, legăturile dintre noi sunt cele mai importante.

În 2014, „Misunderstood” a fost un mare succes pentru brand; în același an, ne-a stors o lacrimă și „The Song”, iar anul trecut a fost o mică schimbare: de la linia narativă la un spot distractiv construit pe baza muzicii. Acum v-ați întors la genul narativ – cum a apărut ideea aceasta?

Sunt deja patru ani de când Apple a transmis pieței, în perioada sărbătorilor, un mesaj care să atingă „coarda sensibilă” a fiecăruia, dincolo de produse și intrând în zona emoțională. Și sperăm că și anul acesta am reușit acest lucru. Anul trecut am abordat genul distractiv și bazat pe muzică, anul acesta ne-am folosit de stilul clasic narativ. Sunt modalități diferite, dar sperăm că rezultatul este un clip frumos care ne face să ne gândim la sărbători într-un fel puțin diferit.

https://www.youtube.com/watch?v=nhwhnEe7CjE

Reclamele Apple, chiar dacă este vorba despre o demonstrație de produs, au de cele mai multe ori și o componentă emoțională, chiar dacă e vorba doar de muzica de fundal sau de vocea care povestește. Cum alegeți între un spot concentrat pe produs și ceva bazat mai mult pe o poveste?

În mod evident, suntem foarte mândri de produsele noastre și o mare parte a marketingului și publicității pe care le realizăm se concentrează pe produs și dau viață produselor noastre într-o mulțime de moduri. Dat fiind faptul că se apropie sărbătorile, în mod intenționat nu ne-am dorit să realizăm un clip concentrat pe produs. Evident, iPhone-ul este parte a lui. Bineînțeles că Frankenstein folosește un iPhone. De ce nu ar face-o? Dar intenția noastră, așa cum a fost și în ultimii ani, a fost să mergem la un nivel emoțional mai înalt și să comunicăm unele dintre valorile principale ale brand-ului nostru.

Cum se integrează această reclamă în strategia de brand a companiei Apple la ora actuală?

Dacă te uiți la ceea ce a făcut Apple în ultimii ani, continuăm aceeași tradiție. Una de succes de altfel, deci este vorba despre o abordare de tipul dacă-funcționează-nu-schimba. Vedem această perioadă a anului ca un moment bun de a transmite un mesaj mai important decât produsul. Nu e neapărat și viziunea mea, dar așa face Apple și sper că se integrează în lunga listă a minunatelor spoturi de sărbători realizate până acum.

Brad Garret, atunci când nu poartă mască de monstru

Comparând cu popularitatea ad-urilor britanice cu importantă componentă emoțională există anumite așteptări ca brand-urile să realizeze spot-uri mai „sufletiste”?

Mai ales în America, dar cel mai probabil în multe alte locuri de pe glob, multe companii au în continuare tendința de a realiza reclame axate pe vânzări, cu accent pe reducerile de prețuri în această perioadă de sărbători. Asta ne înconjoară, dar există și câteva companii care au ieșit din acest cerc, cum ar fi John Lewis, care încearcă să ne reamintească că sunt și alte lucruri mai importante de sărbători decât obținerea celei mai mari reduceri. Este momentul să ne gândim la noi, la familiile noastre, la lumea care ne înconjoară, iar pentru noi ca și companie este vremea să ne gândim la valorile noastre de bază.

Deci vreți să ne oferiți o gură de aer în această explozie de oferte?

Da, și exact despre asta am și vorbit. Am spus că ne-am dorit ca, în această perioadă în care suntem inundați cu oferte agresive de preț, să putem oferi oamenilor un minut sau două de relaxare legat strâns de lucrurile în care credem cu tărie noi cei de la Apple.

Tor Myhren
Tor Myhren

Veți urma exemplu John Lewis și veți începe să vindeți iColiere luminoase sau alte produse corelate cu ale Apple?

[Râde] Nu, nu-l veți vedea pe Frankenstein într-un Apple Store prea curând.

Nu vrem să stricăm spiritul sărbătorilor, dar trebuie precizat că Apple nu realizează aceste spoturi fără nici un interes. Ele afectează piața într-un fel sau altul.

sursa: FastCoCreate

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!