imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Lipsa vederii nu este un impediment dacă doriți să lucrați la Apple


Jordyn Castor s-a născut prematur și i se dădeau puține șanse de supraviețuire. Datorită acestor complicații s-a născut oarbă, dar acest lucru nu a împiedicat-o să urmeze studiile pe care le-a încheiat la Michigan State University iar acum să facă parte din echipa Apple, poziție din care se străduiește să ajute persoanele cu același fel de probleme ca ea.

Jordyn Castor
Jordyn Castor

Datorită funcționalităților de accesibilitate incorporate în dispozitivele sale Apple este unul dintre campionii persoanelor cu dizabilități, indiferent dacă vorbim despre cei în scaun cu rotile sau despre cei cu autism. Compania depune un efort foarte mare să realizeze produse foarte ușor de folosit, cu interfețe intuitive și care oferă și funcționalități speciale special concepute pentru a ajuta peroanele care au suferit o pierdere a vederi sau a auzului să utilizeze produsele. Jordyn este printre angajații Apple care contribuie foarte mult ca aceste eforturi să se concretizeze.

Orbirea nu te definește este o parte din cine ești ca persoană, ca o trăsătură caracteristică – dar nu definește cine ești sau ce poți să faci în viață.

Părinții și ceilalți adulți care s-au ocupat de Jordyn pe când era mică au încurajat-o tot timpul să exploreze lumea din jur și să contrazică stereotipurile majorității oamenilor despre oamenii cu acest handicap. Astfel a ajuns să interacționeze cu tehnologia destul de repede, de cele mai multe ori primind un gadget în mână și spunâdu-i-se să se descurce singură în a-l face să funcționeze. De cele mai multe ori i-a reușit acest lucru.

Prima ei interacție cu Apple s-a datorat unui iPad pe care l-a primit cadou cu ocazia aniversării vârstei de 17 ani. A fost uimită de facilitățile oferite de caracteristica de accesibilitate a iPad-ului.

Totul funcționa perfect și era accesibil imediat ce l-am scos din cutie. Asta a fost ceva ce nu am mai întâlnit niciodată înainte.

Această primă interacțiune probabil a încurajat-o și după terminarea facultății a aplicat pentru o poziție de intern la Apple. A primit-o și apoi dedicația cu care s-a implicat în munca echipei de accesibilitate a făcut ca după aceea să devină angajat cu normă întreagă al companiei. Ea descriindu-și astfel munca:

Influențez direct viața comunității oamenilor fără vedere. Este incredibil.

De altfel Sarah Herrlinger, senior manager pentru politica de accesibilitate și inițiative la nivel mondial de la Apple, puncta faptul că este foarte important pentru companie ca funcționalitățile care asigură accesibilitatea să fie gratuite și integrate standard în toate produsele. Acest lucru permite un acces facil tuturor persoanelor cu dizabilități la tehnologia dezvoltată de companie, majoritatea celorlalți producători neincluzând standard aceste funcționalități, făcând necesară achiziționarea separată a unor dispozitive specializate ceea ce restrânge mult plaja de utilizatori, aceste accesorii fiind de multe ori destul de scumpe.

Sarah Herrlinger preia în numele Apple premiul  Bray Award de la Eric Bridges, director al Consiliului American al Nevăzătorilor - 04 iulie 2016
Sarah Herrlinger preia în numele Apple premiul Bray Award de la Eric Bridges, director al Consiliului American al Nevăzătorilor – 04 iulie 2016

Evident, dezvoltarea unor astfel de funcționalități nu se finalizează niciodată, este o zonă în continuă evoluție și bineînțeles că implicarea unor oameni precum Jordyn nu poate duce decât la o abordare și mai bună a acestui tip de problemă.

sursa: cover image – Mashable: Vicky Leta / Mashable

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!