imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Lentila camerei iPhone 7 este din safir sau nu?


Au existat o mulțime de speculații pe internet despre lentila camerei iPhone 7. Site-ul Apple spune ceva, informațiile de pe YouTube păreau a spune altceva sau cel puțin așa au înțeles unii. Apple a clarificat problema.

De ce este important acest lucru? Safirul, padparadscha și rubinul sunt pietre prețioase din corindon – este un mineral, formula sa chimică este ( Al2O3 ) fiind un oxid de aluminiu, care are culori foarte variate. Rubinul este varianta sa de culoare roșie, padparadscha este cea de culoare roz-portocalie, toate celelalte variante de culori fiind denumite generic safir. Culorile diferite apar datorită impurităților (ex.: crom, fier, titan, etc.). Corindonul și, implicit safirul, pot fi găsite în natură, dar, din cauza cererii foarte mari impuse mai ales de consumul industrial, acum este sintetizat artificial.

safir

Dar proprietatea safirului care ne interesează este aceea că este un mineral foarte dur, respectiv pe scara Mohs – notează de 1 la 10, 1 fiind cel mai puțin dur, iar 10 fiind cel mai dur – are duritatea 9, după diamant care are duritatea 10. Este de remarcat că duritatea safirului variază în funcție de originea lui, existând astfel safir de bună calitate sau de proastă calitate.

ihone-7-plus-camera-03

Acum, revenind la polemica apărută pe internet cu privire la lentila camerei de pe iPhone 7, aceasta a pornit de la un videoclip postat pe YouTube de JerryRigEverything care a testat duritatea lentilei ce acoperă camera de pe iPhone 7. El a arătat că lentila se zgârie mult mai devreme decât ar trebui conform specificațiilor safirului. Aceasta nu a rezistat testului de duritate, pe aceeași scară Mohs, de 6, 7 sau 8, asta în condițiile în care ar fi trebuit, cum spuneam mai sus, să reziste până la testul de duritate 9. Mulți s-au grăbit să concluzioneze că, în aceste condiții, la lentila camerei de pe iPhone 7 avem de-a face cel mult cu sticlă.

Analiza de laborator realizată în același video arată că aceste concluzii sunt incorecte. Sub microscop se poate observa că nu avem de-a face de fapt cu zgârieturi, ci cu “fracturi”. Acestea au apărut din cauza faptului că este vorba de o lentilă foarte subțire, iar la grosimea respectivă chiar și diamantul s-ar fi “rupt”. Măsurătorile realizate au arătat că lentila este într-adevăr realizată din safir (cantitățile de oxid de aluminiu).

O altă dilemă a fost cea legată de detectarea pe partea interioară a lentilei a siliconului, element chimic aflat în compoziția sticlei. Din nou, mulți s-au grăbit să tragă concluzia că, în cel mai fericit caz, avem de-a face cu un strat foarte subțire de safir și apoi un strat gros de sticlă. S-a dovedit la măsurătorile din laborator și sub microscop că acest lucru este fals. Într-adevăr, la interior lentila are un strat foarte subțire care conține alte elemente decât oxidul de aluminiu, dar acest strat este foarte subțire și are ca rol îmbunătățirea indicelui de refracție a lentilei din safir.

iphone 7 home button

S-a mers chiar mai departe, unul dintre editorii iMore scriindu-i un mesaj pe tweeter lui Phill Schiller, întrebându-l dacă suspiciunile care circulă pe internet despre faptul că lentila și suprafața care acoperă butonul home de la iPhone nu ar fi din safir sunt fondate. Acesta a infirmat ambele zvonuri, răspunzând că cele două sunt din safir.

Oricum, un producător care acordă atâta atenție micilor detalii, care investește atât în tehnologii pentru a obține o anumită culoare pentru un produs, cu siguranță nu ar apela la soluții tehnologice de calitate inferioară.

sursa: iMore

iPhone 8 Vestitorii Primaverii
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!