imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Jon Callas, unul dintre cei mai buni experți în criptografie, revine la Apple


Apple a decis să reangajeze un expert de vârf în criptografie, pentru a întări securitatea produselor sale, după ce a rezistat presiunii din partea autorităților americane, care doreau să obțină acces la un aparat iPhone folosit de unul dintre autorii atentatului din San Bernardino, California.

Jon Callas, care a înființat mai multe companii reputate în domeniul comunicațiilor securizate, printre care PGP Corp, Silent Circle și Blackphone, s-a alăturat Apple din luna mai, a anunțat un purtător de cuvânt al gigantului IT, citat de Reuters.

Callas mai lucrase pentru Apple în anii 1990 și între 2009 și 2011, când a conceput sistemul de criptare folosit pentru a proteja datele stocate într-un computer Macintosh.

Apple nu a dorit să precizeze cu ce se va ocupa acesta în cadrul companiei iar Callas a refuzat orice comentariu.

În primăvara acestui an, Apple și guvernul american s-au aflat în centrul unei dispute juridice, după ce autoritățile ceruseră companiei din Cupertino să le ajute să acceseze datele unui iPhone.

Cazul a ajuns în fața justiției, dar s-a renunțat la acțiunea legală după ce FBI a reușit să acceseze datele telefonului, unele zvonuri indicând plata unei sume de un milion de dolari pentru deblocarea iPhone-ului.

Apple, dar și alți giganți din sectorul IT precum Google, Facebook sau Microsoft, au argumentat că acordarea unui astfel de sprijin împotriva propriilor sisteme de securitate ar submina siguranța produselor și le-ar face mai vulnerabile în fața atacurilor hackerilor.

Jon_Callas
Jon Callas

Jon Callas este de acord cu poziția Apple, dar consideră că forțele de ordine ar trebuie să fie în măsură să folosească erorile de sistem, dacă acestea există, pentru a penetra în produsele care conțin date necesare rezolvării unor anchete.

Autoritățile americane au încercat la jumătatea lunii februarie să forțeze Apple să le ajute în decriptarea iPhone-ului lui Syed Farook, cel care, împreună cu soția sa, Tashfeen Malik, a comis atentatul de la San Bernardino, soldat cu 14 morți, în data de 2 decembrie 2015.

Apple a cooperat inițial, oferind toate datele pe care le aveau, dar s-a opus în momentul în care FBI i-a cerut să creeze un sistem de operare care să permită guvernului accesul la datele din telefonul respectiv.

sursa: Reuters, ZDNet(FR)

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!