imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

iTunes Store a împlinit 13 ani


Ieri iTunes Store a împlinit 13 ani. Magazinul și-a deschis porțile virtuale pe 28 aprilie 2003 și nimeni nu ar fi putut prezice atunci că va ajunge cel mai mare canal de distribuție de muzică din lume. Nimeni în afară de Steve Jobs.

La data lansării sale o foarte mare problemă pentru industria muzicală o reprezentau serviciile ilegale de descărcare precum Napster, Kazaa și altele. iTunes Store-ul venea ca o alternativă legală pentru acestea. La momentul respectiv opinia generală era că erau preferate serviciile ilegale de descărcare datorită faptului că în acest fel utilizatorii economiseau bani. Apariția magazinului virtual din iTunes a venit să infirme acest lucru. Ideea de a vinde o melodie la prețul de 99 cenți precum și calitatea serviciului au demonstrat că această opinie era greșită. Utilizatorii erau dispuși să plătească pentru muzică, dar un preț adecvat și își doreau un serviciu de calitate, pe care să se poată baza. Un acces facil și rapid, dar și o calitate a muzicii au făcut din acest serviciu un real succes, în 2013 depășindu-se cifra de 25 miliarde de melodii descărcate.

Asta nu înseamnă că a fost ușor. Marile case producătoare de muzică au fost foarte reticente la ideea de distribuție online muzică, dar asta a fost o nouă ocazie pentru Steve Jobs de a-și demonstra puterea de convingere pe care a avut-o, deși se pare că a fost o sarcină foarte ingrată chiar și pentru el așa cum îi mărturisea biografului său Walter Isaacson:

Nu am pierdut niciodată atâta timp pentru a convinge pe cineva că ăsta este cel mai bun lucru chiar pentru ei.

Succesul lui Jobs i-a mirat chiar și pe competitorii săi, un director executiv Microsoft de la acea vreme întrebându-se într-un email în momentul în care a văzut iTunes Store-ul:

Cum a reușit (Apple) să convingă companiile producătoare de muzică?

După atâția ani și după ce a convins industria de profil că distribuția online de muzică este viitorul, se pare că a sosit tipul, ca după ce și-a atins obiectivul iTunes Store-ul să facă loc noilor servicii de streaming online, care sunt în continuă expansiune – Apple Music a ajuns la peste 13 milioane de utilizatori la doar 10 luni de la apariție. Dar fără apariția și succesul acestuia probabil nu s-ar fi ajuns aici.

sursa: Cult of Mac

iPhone8_Red
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!