Aplicații de monitorizare a sănătății

iPhone-ul ca instrument de cercetare medicală

#Noutăți
2015. 07. 28.

Evoluția tehnologică a smartphone-urilor a permis apariția aplicațiilor care micșorează distanța dintre pacienți și doctori, oferindu-le acestora din urmă unelte foarte inteligente și puternice pentru a-i ajuta în lupta cu cancerul sau în analiza ADN-ului.

Până în prezent s-au înrolat peste 75000 de persoane în programul de cercetare medicală bazat pe aplicații specializate instalate pe iPhone. În martie anul acesta, Apple a lansat programul ResearchKit cu aplicații care să ajute investigarea a cinci maladii: Parkinson, astm, afecțiuni cardiace, diabet și cancerul de sân.

Doctorul Michael McConnell, cardiolog din cadrul Universității Stanford, remarca că smartphone-ul este “o importantă unealtă pentru cercetare” întrucât este “singurul lucru pe care îl avem tot timpul cu noi”.

Se pare că, uneori, datele colectate de aplicații prin intermediul senzorilor smartphone-urilor (microfon, senzori de mișcare și touchscreen) pot fi mai relevante decât observațiile doctorilor, mai ales că acestea pot fi corelate și cu alte date colectate deja despre starea generală de sănătate sau a condiției fizice, precum și cu date despre mediul înconjurător, cum ar fi gradul de poluare, obținute în baza localizării GPS a telefonului.

sursa: Yahoo Finance