imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

iPhone SE – “sleeper”-ul din lumea smartphone-urilor


La ultima conferință Apple, pe lângă iPad Pro 9.7 inch a fost prezentat și iPhone SE, sau Special Edition, model care reînvie un terminal lansat de aproape 3 ani, iPhone 5S.

Se pare că Tim Cook împreună cu intreaga echipă au considerat în urma statisticilor că fanii Apple își doresc în continuare un smartphone compact cu diagonală până la 4 inch, însă modelul 5S urmând a fi relativ depăşit în perfomanțe, primește un upgrade considerabil.

Astfel se naște SE, un hibrid între recent lansatul iPhone 6S şi compactul 5S, încercând să moștenească ce este mai bun din fiecare, păstrând forma și display-ul de 4 inch, însă procesorul, coprocesorul, memoria RAM și camera principală venind de la iPhone 6S.

iphonese6

Tot pentru “împrospătare” primește aceleași culori și noul aluminiu, devenind mai rigid.

Screen Shot 2016-04-25 at 00.44.53

Specificaţii tehnice

iPhone SE se vinde în două variante de capacitate, 16 şi 64 Gb, ambele variante beneficiând de procesorul A6 și coprocesorul M9 prezent în iPhone 6S și 6S Plus, capabile să susțină același ecran Retina de 4 inch și rezoluția de 1136×640 cu 326 ppi, totul compactat în 123.8 mm lungime, 58.6 mm lățime o grosime de 7.6mm și o greutate de 113 grame.

maxresdefault

O îmbunătățire majoră este camera principală, care dispune de 12 Megapixeli cu toate funcțiile prezente la “fratele” de 4.7 inch, precum live photos (motiv pentru care orice poză făcută poate fi transformată într-un scurt film de 3 secunde cu sunet, 1.5 sec înainte și 1.5 sec după efectuarea pozei), Focus pixel, bliț true tone, Panorama până la 63 MP, HDR automat, mod rafală și mod temporizator, detectare facială și geotagging foto.

Din păcate camera secundară rămâne de 1.2 Megapixeli, însă putem face selfie-uri cu “bliț” ecranul devenind alb-crem pentru a putea crea portrete excelente și cu lumina scăzută.

În ceea ce privește capacitățile de filmare, dobândim posibilitatea de a capta imagini în mișcare la rezoluție 4K și 30 fps, full HD 1080p la 30 sau 60 fps, iar la categoria slow-motion, putem filma 1080p cu 120 fps sau 720p cu 240 fps. O funcție practică este că în timp ce filmăm 4k putem capta fotografii la o rezoluție de 8 MP.

Screen Shot 2016-04-25 at 00.45.35

Cu toate astea, autonomia se dovedește a fi mai bună, cu stand-by până la 10 zile, convorbire 3G până la 14 ore, iar utilizarea internetului ajunge la 12 ore 3G, 13 ore LTE și 14 ore Wi-fi, statistici credibile ținând cont că dimensiunea ecranului este de doar 4 inch.

Capabilitățile de conexiune au crescut odată cu implementarea rețelelor de mare viteză LTE până la 150 Mbps și Wi-fi 802.11ac cu transmisiuni de date până la 433 Mbps.

Deasemenea, iPhone SE este dotat cu NFC, fiind capabil de a face plăți prin Apple Pay și deși nu este disponibilă această funcție în România, nu ne deranjează să o putem folosi atunci când vom avea ocazia.

Până acum totul sună foarte bine. Dar ce i-ar lipsi modelului SE și care sunt motivele pentru care prețurile încep de la 2249 lei?

În primul rând display-ul este mai mic decât la 6S și 6S plus. Îi lipsește din păcate senzorul de amprenta de generația a 2-a, care ar fi de 3 ori mai rapid, camera secundară de 5 MP și bineînțeles ecranul special dotat cu 3D touch, care “simte” presiunea cu care apăsam pe suprafața display-ului ajutându-ne la navigare în meniu prin scurtături.

Piața țintă

Cu siguranță acest model va acoperi cererea fanilor Apple care își doresc un smartphone la fel de ușor de utilizat ca și cele fabricate din 2007 până în 2013, modele care puteau fi utilizate foarte ușor cu o singură mână, putând ajunge în orice colț al display-ului cu degetul mare, fără niciun efort. Cu siguranță mulți posesori iPhone au fost nevoiți să facă upgrade la un model de minim 4.7 inch, deși nu își doreau neapărat un ecran de această dimensiune. Pentru ei iPhone SE devine soluția perfectă, un smartphone capabil într-un design compact ușor de folosit în orice împrejurări.

Puncte forte

– Design cu care ne-am obișnuit, dimensiuni practice, utilizare ușoară cu o singură mână.
– Performanțe și rapiditate actualizate anului 2016
– Cameră foto/video potentă, cu rezoluție video 4K și poze de 12 Mp
– Gamă de culori care cuprinde Silver, Space Gray, Gold și Roşe Gold
– Prenzența NFC pentru plăți prin Apple Pay

Puncte slabe

– Display de 4 inch ( pentru cei care au nevoie de mai mult spațiu )
– Lipsa Touch ID generația a 2-a este de 3 ori mai rapid
– Nu are implementat 3D Touch

Concluzii

Nu a primit degeaba titlul de cel mai rapid smartphone de 4 inch, în teste benchmark dovedind că este cel puțin la fel de capabil ca și “fratele mai mare” iPhone 6s. Cu alte cuvinte, fanii Apple care au așteptat în buzunar cu un iPhone 5S sau mai vechi, acum au posibilitatea de a trece la următorul nivel, cu un smartphone accesibil, chiar cel mai accesibil terminal Apple lansat până în prezent. Cu siguranță mulți își doresc un telefon capabil și practic în același timp, putând fi luat în considerare și de către user-ii entry-level, având un preț accesibil și oferind același sistem de operare iOS, care este cel mai intuitiv și ușor de folosit soft.

Deci, dacă nu ați trecut la un smartphone, acum ar fi momentul potrivit pentru a beneficia de mobilitate, fotografii, internet, într-un smartphone Apple capabil și compact.

Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!