imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

iPhone împlinește 10 ani astăzi


Azi se împlinesc 10 ani de când Steve Jobs ne-a făcut cunoștință cu primul iPhone. Nu sunt mulți cei care au ținut în mână un telefon din această primă generație de iPhone, deși este telefonul care a schimbat lumea.

Mulți dintre cei care citesc acest articol erau prea tineri atunci, pentru a-și aminti prezentarea de acum 10 ani. Suntem la fel de siguri că nu mulți dintre cititori au ținut un astfel de telefon în mână. Chiar dacă ar fi trebuit, acest prim iPhone schimbând lumea, aceasta fiind una dintre puținele ocazii în care poți ține în mână o bucată de istorie.

În noaptea de 9 ianuarie 2007 urma să aibă loc o prezentare Apple, ca oricare alta. Astfel de prezentări aveau loc în fiecare ianuarie, așa că nimeni nu se aștepta la ceva revoluționar. Oamenii se așteptau la prezentarea OS X Leopard, iLife 07, iWork 07, Photoshop-ul pentru OS X-ul care rula pe procesoare Intel, iTV și una din surprizele marca Steve Jobs din categoria „One more Thing”. Lui Steve îi plăcea foarte mult să folosească această frază atunci când prezenta ceva ce fusese ținut secret până în acel moment. Așa era și iPhone-ul atunci, dar Jobs nu l-a prezentat cu faimoasa frază.

Aceasta este ziua pe care am așteptat-o de doi ani și jumătate. Astăzi, Apple va reinventa telefonul, și iată-l.

Astea au fost cuvintele cu care Steve Jobs a început prezentarea unuia dintre cele mai bine gândite și executate produse. Mulți dintre voi probabil ați văzut prezentarea iPhone, dar dacă nu, o găsiți mai jos:

Pe atunci nu puteai urmări prezentările Apple în timp real, urmăreai un live-text al acestora. Mulți au fost șocați citind știrile și mai apoi când au reușit să vadă video-ul cu prezentarea și evident iPhone-ul. Era ceva ce nimeni nu-și imaginase că se va întâmpla până atunci.

Evident asta a fost doar o glumă, versiunea finală a arătat cu totul altfel
Evident asta a fost doar o glumă, versiunea finală a arătat cu totul altfel

Primul iPhone a avut și el problemele lui. Spre exemplu, nu putea funcționa într-o rețea 3G, nu avea modul GPD, nu puteai trimite MMS-uri cu el, camera avea doar 2 megapixeli, și nu se puteau realiza filmări cu el. De asemenea, nu se puteau descărca aplicații, nu puteai schimba ringtone-ul sau imaginea de fundal.

Lumea s-a împărțit imediat în două tabere, jumătate deja îngropase iPhone-ul, cealaltă jumătate simțea că cei de la Apple le-a pus la dispoziție cel mai bun telefon de până atunci.

Simțeau așa pentru că, în ciuda acestor probleme, iPhone-ul era magic. Nu există o altă explicație, mulți au fost pur și simplu fermecați de design-ul iPhone-ului și de felul în care iOS-ul funcționa. Puteai simți toată pasiunea și munca depusă de Steve Jobs și mica armată de oameni care au lucrat la crearea acestui produs. Fiecare milimetru și fiecare pixel era la locul lui, asta pentru a nu menționa și ușurința în utilizarea iOS. Chiar și viteza iOS-ului era uimitoare, iar când s-a dovedit că putem redimensiona imaginile pe ecran cu două degete totul a căpătat alte dimensiuni. Să nu uităm care era situația dispozitivelor care erau considerate smartphone-uri la acea vreme: printre cele mai avansate erau considerate Nokia N95 și Sony Ericsson P990. iPhone-ul părea pur și simplu ca venit din altă dimensiune comparativ cu acestea.

Dacă nu ar fi apărut iPhone-ul cine știe ce s-ar fi întâmplat cu smartphone-urile. În mod cert nu ar fi semănat cu cele de astăzi, ar fi fost mai puțin inteligente și cool.

iPhone-ul a fost unul dintre factorii cei mai importanți în evoluția smartphone-urilor în ultimii 10 ani: fiecare nou telefon pe care l-a introdus o companie a fost comparat cu acesta și așa a rămas până astăzi. Chiar dacă au apărut unele telefoane ale căror specificații tehnice le depășesc pe cele ale telefonului de la Apple, performanțele acestora sunt comparate cu cele ale iPhone pentru a vedea dacă măcar se apropie de ceea ce poate acesta, dacă acest nou dispozitiv are un design cât de cât la fel de reușit, etc. Toate acestea au făcut din smarthone-ul Apple un real succes.

În timpul prezentării de introducere a iPhone-ului Steve Jobs spunea că ar fi mulțumit dacă iPhone-ul ar putea câștiga măcar un procent al pieței de telefonie mobilă, ceea ce însemna la vremea aceea 10 milioane de dispozitive. Ei bine, au depășit cu puțin această cifră: s-au vândut peste 200 milioane de iPhone până acum, ceea ce nici ei nu se așteptau să se întâmple.

Dacă ne uităm la acest grafic vedem că cele 10 milioane de dispozitive, pe care vroia Jobs să le vândă, s-au vândut în chiar anul lansării, iar după aceea vânzările au crescut de la an la an. Apoi, creșterea a încetinit, apărând și alți producători cu modele competitive. Ar fi interesant de văzut unde va ajunge iPhone-ul în 10 ani de acum încolo. Asta mai ales dacă te uiți la ce poate face noul iPhone 7 comparativ cu spre exemplu camera de 2 megapixeli a modelului original. Cum va arăta iPhone-ul în 2027? Cum va fi ecranul? Dar Siri? Ce fel de aplicații vor fi pe acel telefon? Din păcate vom afla abia peste zece ani.

Un concept iPhone
Un concept iPhone

Un singur lucru este cert. Indiferent cât de magice vor fi iPhone-ul și celelalte smartphone-uri peste zece ani, toate se datorează modelului de iPhone lansat acum zece ani. La Mulți Ani iPhone!

iPhoneX_finantare_iunie_2018
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!