imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

„iPhone city”: O forță pentru dezvoltarea economică


Producția iPhone-ului, cel mai bine vândut produs Apple, are loc într-una dintre cele mai interesante țări ale lumii. Un articol din New York Times scrie despre modul în care a fost înființată  celebra fabrică Foxconn și de ce acea parte a Chinei este atât de frecventată de companii multinaționale.

Reprezentanți ai guvernului, muncitori îmbrăcați elegant, linii de producție labirintice, strictețe și o mare de cutii de carton care așteptă să fie expediate. Acesta este modul în care ne putem imagina munca pe care mii de angajați o fac 12 ore pe zi, 6 zile pe săptămână la fabrica Foxconn din Zhengzhou. Confecționarea celor mai de succes produse ale celei mai valoroase companii din lume are loc aici și zilnic sunt produse 500.000 de articole.

O gigantică fabrică-oraș a fost construită în Zhengzhou pentru a deservi singurul partener de export al companiei cu sediul în Cupertino. Apple a devenit unul dintre cei mai importanți parteneri internaționali ai Chinei, iar China a devenit una dintre cele mai importante piețe pentru Apple. Cooperarea financiară, beneficiile fiscale și sprijinul sunt părți esențiale ale unui bun parteneriat care sprijină înflorirea fabricii iPhone.

În iconicele cutii albe de telefon se află iPhone-ul pe care îl știe toată lumea, care a devenit unul dintre produsele inteligente cele mai bine vândute din ultimii ani și a creat cel mai mare venit pentru Apple. Administrația locală este, de asemenea, încântată să sprijine fabricarea sa în China și a investit mai mult de 1,5 miliarde de dolari pentru a sprijini extinderea uzinelor și construirea unităților de cazare pentru angajații Foxconn. Guvernul garantează, de asemenea, că fabricile au întotdeauna energie electrică, ceea ce nu este un lucru obișnuit în acestă zonă din China. Există bonusuri după fiecare obiectiv finalizat și oferă sprijin pentru livrări .

Aveam nevoie de ceva care ar putea dezvolta într-adevăr această parte a țării. Există o veche zicală în China: „Dacă construiești cuibul, păsările vor veni.” Și acum, ele vin.

– a declarat Li Ziqiang, un oficial din Zhengzou.

Au trecut vremurile când oficialii americani criticau deciziile luate de China, deoarece considerau că aceasta favorizează anumite companii în detrimentul altora, ucigând  complet competiția de pe piață. Acest lucru era și mai este parțial adevărat întrucât sistemele sale politice și juridice actuale dau posibilitatea Chinei să interzică accesul oricărei companii care dorește să producă în țară. Dacă nu ar fi fost adevărat, guvernul nu ar fi interzis aplicația de știri New York Times din App Store.

Cu toate acestea, guvernul chinez dorește să atragă companiile multinaționale, precum Apple, în țară, oferindu-le prețuri de producție foarte scăzute. Astfel, ce produc, pot investi înapoi ori de câte ori doresc acest lucru, ceea ce este extrem de benefic pentru companiile occidentale. Este de înțeles de ce această politică aduce beneficii Chinei, mai ales că această strategie sprijină deschiderea de fabrici în cele mai sărace părți ale țării, iar aceste fabrici dau de lucru la mii de oameni și stimulează economia chineză. Beijingul a făcut totul pentru a stabili aceste parteneriate pe parcursul ultimului deceniu: au relaxat regulile privind companiile multinaționale și au oferit avantaje fiscale uriașe.

Această strategie nu se deosebește deloc de cea din Statele Unite, acolo unde statele și orașele se luptă pentru a atrage companii. Aceste companii trebuie să găsească cei mai buni parteneri și furnizori la nivel global, în timp ce cererea consumatorilor pentru smartphone-uri este aparent infinită , ca să nu mai vorbim de nevoile acționarilor.

Cu toate acestea, motivele din spatele deciziilor nu sunt întotdeauna clare. Cursa pentru companiile multinaționale este, de obicei, ținută secret în China: publicul primește rareori detalii, iar dacă le primesc fabricile sunt în continuare în centrul atenției, nu companiile.

Avantajul Chinei este de necontestat. Dell, HP, Samsung sunt doar câteva dintre companiile care își desfășoară întreaga activitate de producție în China și care au costuri de producție reduse. Companiile consolidează economia chineză și intră pe cea mai mare piață de consum din partea de est a lumii.

În timp ce Apple a fost printre ultimele companii care au venit, aproximativ un sfert din totalitatea veniturilor companiei provine din vânzarea produselor fabricate în aceste zone zone. O afacere profitabilă pentru Apple. Să spui că anumite companii americane, printre care și Apple, au nevoie de China, nu este deloc o exagerare.

Producerea unui model iPhone 7 de 32GB costă aproximativ 400 de dolari, iar prețul comercial al telefonului este de 649 de dolari în SUA. Diferența dintre cele două prețuri se duce în costuri de dezvoltare, livrare, întreținerea magazinelor, costuri de publicitate, etc După aceea, mai rămâne puțin pentru Apple, iar asta sugerează și raportul anual Strategy Analytics. Rezultatele vorbesc de la sine, Apple a deținut 85% din venitul de pe piața telefoanelor în 2014, 94% în 2015 și 91% în 2016. Deci, 9 dolari din fiecare 10 dolari se duc la Apple.

Ar fi greu de definit sprijinul guvernamental primit pentru fabrica Zhengzhou, sau efectul pe care îl are parteneriatul cu Foxconn asupra profitului Apple. Nici guvernul chinez, nici Foxconn nu au făcut publice date cu privire la acest aspect.

După cum s-a dovedit prin documentele confidențiale primite de Times, au existat acorduri guvernamentale asupra producției iPhone unde beneficiile erau numite „orientări preferențiale”. Aceste documente au distribuit, de asemenea, detalii care vorbesc despre modul în care producția iPhone–ului la Foxconn a beneficiat de asistență guvernamentală substanțială. Guvernul a contribuit la modelarea infrastructurii, sprijinind compania de la bun început și a creat și un cadru foarte avantajos pentru impozitarea companiei.

Foxconn , acest gigant din Taiwan, cel mai mare angajator cu capital privat din China are o influență uriașă în țara comunistă, astfel încât poate avea acces foarte ușor la întregul sprijin al guvernului. De asemenea, nu există dubii că această influență a fost destul de importantă pentru stabilirea parteneriatului cu Apple. Acesta este modul în care Foxconn a devenit cel mai mare furnizor pentru Apple și cel mai important partener al Apple.

Parteneriatul dintre aceste două companii s-a întâmplat aici, în Zhengzhou. Când a fost deschisă fabrica, Apple a fost singurul partener al companiei. Astăzi, aproape toate produsele Apple au o linie de producție dedicată și jumătate din iPhone-uri sunt fabricate aici. Acesta este motivul pentru care compania condusă de Tim Cook are cel mai mare export azi, folosind beneficiile fiscale în avantajul lor.

Apple a declarat că sunt conștienți de intervenția în infrastructură a guvernului, dar că ei nu au informații despre niciun tratament special, sau de vreo contribuție suplimentară sau de existența unor avantaje fiscale în legătură cu fabrica. Foxconn a menționat într-o declarație separată că sunt foarte recunoscători pentru ajutorul guvernamental, dar avantajele fiscale care le-au fost oferite nu sunt diferite de ceea ce alți investitori primesc peste tot în lume.

Aici putem vedea duelul dintre cele două țări importante din lume la care chiar și companiile multinaționale sunt doar spectatori : SUA și China sunt strâns legate în cursa pentru creșterea economiei. China crede că singura modalitate prin care poate ține pasul cu ritmul de creștere este prin asocierea cu numele mari, în timp ce Donald Trump așteaptă companiile americane cu brațele deschise în Statele Unite.

Președintele Donald Trump a evidențiat foarte clar ceea ce se va realiza în timpul mandatului său: companiile americane își vor efectua producția în interiorul granițelor SUA, oferind oamenilor din America locuri de muncă în fabricile lor, în loc să mute producția în China, cu condițiile sale benefice. El s-a referit în special la Apple în declarația sa din timpul campaniei:

Vom aduce Apple în această țară, să înceapă producția computerele și a altor lucruri, în loc de a face asta în alte țări.

Între timp, China devine din ce în ce mai suspicioasă față de Occident și și-au pierdut răbdarea sub guvernarea președintelui Xi Jinping. China e îngrijorată cel mai mult de companiile tech care au o mare influență și asupra propriei lor piețe de consum. Un canal guvernamental de știri vorbește despre Apple ca despre un „războinic protector”, care „a pătruns neostentativ” în țara comunistă și care ar putea chiar reprezenta o amenințare la adresa securității naționale.

Ei nu sunt mulțumiți doar să aibă fabrici importante din lume care produc sute de miliarde de dolari în fiecare an. China nu se joacă cu tehnologia: fostele companii suspecte din Shenzen, cunoscute pentru fabricarea de produse ieftine, au devenit unele dintre cele mai mari companii inovatoare. Sunt acele companii de care tocmai am râs cu câțiva ani în urmă, când Xiaomi a copiat Apple șurub cu șurub. Astăzi, stăm aici cu un MiBand 2 pe încheietura mâinii, întrebându-ne cum au putut produce un activity tracker atât de bun pentru numai 50 de dolari.

Beijing încurajează, de asemenea, guvernele locale să reducă sprijinul pentru companiile multinaționale străine pe care le-au sprijinit bucuroși acum câțiva ani și, în schimb, să cheltuiască bani pe dezvoltarea inovației naționale. Între timp, Apple are de dus o muncă din ce în ce mai grea în China. Ei au trebuit să închidă magazinele iTunes și iBook la 6 luni după lansare, din cauza unor probleme legate de impozite cu guvernul chinez. După aceea a venit recenzia internațională pentru iPhone 6 care a întârziat lansarea locală a telefoanelor, chiar dacă China este în primul tur pe lista Apple.

Apple oscilează în prezent, înainte și înapoi, între Trump și China. Tim Cook s-a întâlnit cu președintele SUA și cu guvernul chinez la o foarte scurtă perioadă de timp. Apple are nevoie cu siguranță de furnizori internaționali, la fel cum fac și alte companii multinaționale, pentru că piesele pentru iPhone provin de la diferiți producători. Este mai bine să lase aceste sarcini celor care excelează în domeniile lor, pentru a obține cea mai bună calitate posibilă. În cazul în care aceste resurse încetează să mai existe, nu numai Silicon Valley ar avea probleme, dar și furnizorii din Asia.

Această problemă trebuie rezolvată de către cele două țări împreună, din moment ce în prezent putem urmări semnalele de avertisment dinaintea distrugerii unui sistem care lucrează bine. Toată lumea își asumă riscuri, fără a-și atinge obiectivele individuale: nimeni nu poate câștiga în această situație. Atât companiile multinaționale, cât și marile puteri ale lumii vor eșua, ceea ce va avea consecințe economice de neimaginat.

Fabrica iPhone din Zhengzhou este un bun exemplu al Chinei care nu numai că e în măsură să furnizeze un număr mare de muncitori, dar are și o putere economică destul de mare pentru a stimula investițiile (sprijin, beneficii fiscale, cea mai mare piață din lume și furnizori de componente). Aceștia sunt factorii pe care Apple, probabil, nu i-ar putea obține suficient de repede în altă parte a lumii.

iPhoneSE_finanatre_mai_2018
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!