imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

iPad Pro 9.7 inch, mai mic, dar tot “Pro”


În luna martie a acestui an Apple ne prezenta noul iPad Pro de 9.7 inch, fratele mai mic al celei mai mari tablete iPad lansate până acum (12.9 inch).
Vestea a fost primită excelent și de ceilalți utilizatori, nu doar arhitecți, designeri, artiști sau oameni de afaceri, deoarece oricine putea profita de versatilitatea unui iPad cu o tastatură capabilă și Apple Pencil, poate cel mai precis stilus produs vreodată.

iPad Pro 12,9 inch vs iPad Pro 9,7 inch iPad Pro 12,9 inch vs iPad Pro 9,7 inch

Design

Ecranul a rămas de aceeași dimensiune clasică de 9.7 inch, la fel și dimensiunile de 240 mm / 134.8 mm / 6.1 mm, și o greutate de 437g ( 444g 4G), fiind astfel ușor de confundat cu iPad Air 2 la prima vedere.
S-ar diferenția totuși la o analiză mai atentă, observând camera principală ieșind din carcasă în același stil ca la iPhone 6/6S, cele patru difuzoare pe care le regăsim și la fratele mai mare, antena modelului cu Cellular este mult mai discretă, și nu neapărat în ultimul rând, culoarea Rose Gold, care își face loc în aproape toată gama de produse a celor din Cupertino, pe lângă culorile clasice: Silver, Space Gray și Gold.

block_10_bigsize

Echipare

Variantele de stocare s-au schimbat, putând opta în ambele variante (cu și fără 4G) pentru 32 Gb 128 Gb și în premieră pentru un iPad, 256 Gb.
De asemenea, beneficiază de procesorul A9x și coprocesorul M9 cu care este dotat și iPad Pro 12.9 inch, însă la capitolul foto-video depășește “fratele mai mare”, având o cameră frontală de 5Mp și o cameră principală capabilă să filmeze 4K de 12 Mp, camere prezente și pe iPhone 6S. Tot o premieră este apariția blițului True tone flash pentru camera principală.

block_6_bigsize

Bineînțeles că ecranul este Retina Display, însă culorile sunt mult mai reale și contrastul este mai bun datorită True Tone Display.

Autonomie

În ciuda acestor modificări de performanță, autonomia a rămas aceeași, de 10 ore în regim Wi-fi și navigare prin Safari.
De asemenea, pentru modele Cellular, conectarea 3G/4G va scade autonomia, același lucru aplicându-se și în cazul folosirii Smart Keyboard, care se alimentează din energia iPad-ului prin Smart Connector.

Accesorii

Cele mai importante accesorii sunt cu siguranță Apple Pencil și Smart Keyboard, ele făcând diferența dintre un iPad Air și un iPad Pro.

ipad-pro-acc-smart-keyboard-pdp-201603

Apple Pencil este conceput să ne ușureze munca, indiferent de ceea ce lucrăm, fie că e vorba de simple schițe, proiecte 3D de arhitectură, notițe cu scris de mână, sublinierea unor detalii ale atașamentelor din mail sau pur și simplu desen artistic, “creionul” creat de cei din Cupertino nu ne va dezamăgi.

block_8_bigsize

Având o latență foarte mică, aproape insesizabilă, și o precizie de invidiat, la toate astea se adăugă și doi senzori speciali, unul conceput în aceeași idee ca și 3D touch, simțind presiunea pe care o exercităm supra vârfului, și cel de-al doilea senzor, recunoaște înclinația cu care folosim Apple Pencil, reușind să evidențiem porțiuni hașurate în același fel în care am proceda și cu un creion pe hârtie.

Conectarea se face foarte simplu, necesitând conectivitatea Bluetooh activă și conectarea prin mufa lightning, preț de câteva secunde, cu iPadul pe care vom lucra.

În pachet se află un adaptor care ne permite să încărcăm Apple Pencil folosind orice cablu lightning, și un vârf de rezervă în cazul în care cel deja montat se va toci, vârfurile se comercializează și separat la pachet de trei bucăți.

Smart keyboard este de fapt un silicon smart cover cu o tastatură inclusă. Însă nu este orice tastatură, deoarece în partea magnetică se conectează cu iPad-ul Pro prin Smart Connector, tot acesta ajutând și la alimentarea tastaturii, deci ne scapă de grija încărcării ei separat.
Suprafața este rezistentă la lichide, deoarece este concepută din woven nylon, lucru care ne conferă un confort sporit la tastare. De asemenea configurația tastelor este aceeași ca și cea a Mac-urilor, având aceleași taste, chiar și tasta CMD, lucru care ne permite accesul la scurtăturile cu care am fost învățați, cum ar fi:
CMD+Z – undo
CMD+X- cut
CMD+C – copy
CMD+V – paste
CMD+A – select all

şi multe altele, care se pot vedea în momentul în care accesăm aplicații cu care dorim să lucrăm, trebuie doar apăsată tasta CMD timp de 2-3 secunde și ne vor apărea toate scurtăturile pe care le putem accesa pentru aceasta aplicație.
Alături de Smart Keyboard, se poate opta pentru Silicon Cover, husa originală Apple care se potrivește așa cum ar trebui cu tastatura sau cu un simplu Smart Cover.

Merită?

Depinde de nevoile fiecăruia. Însă, cu modele Pro alături de Apple Pencil și Smart Keyboard, ne putem depăși limitele, putem da frâu liber imaginației și putem crea lucruri noi, artistice sau știinţifice, depinde de performanțele fiecăruia, sau poate fi un excelent caiet de notițe, care poate face mult mai mult de atât.

Cu alte cuvinte, iPad Pro 9.7, poate fi exact ceea ce are nevoie oricine, fie că e vorba de copii, care pot desena cu Pencil și pot învăța să scrie și să citească cu ajutorul tastaturii, elevi şi studenți, care pot învăța mult mai ușor orice materie, artiști plastici care își pot depăși anumite bariere și vor experimenta altceva, oameni de afaceri care au nevoie să scrie multe mailuri cu atașamente pe care pot executa schițe, sau arhitecți și graficieni pentru care puterea şi libertatea oferită de Apple Pencil le poate uşura foarte mult munca.
iPad Pro 9.7 poate fi numit cel mai complex şi portabil iPad creat până acum.

MacBook Pro Vestitorii Primaverii
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!