imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

iOS 10: cea mai importantă actualizare


Anunțat la WWDC pe 13 iunie, iată că iOS 10 este disponibil utilizatorilor pentru a-l instala pe dispozitivele lor mobile fie ele iPhone-uri, iPad-uri sau iPod Touch-uri.

Prezentat ca cea mai “mare” actualizare iOS (deși cam așa este anunțată fiecare nouă versiune), iOS 10 “livrează” la nivelul promis. Foarte multe servicii și aplicații noi au fost îmbunătățite, dar au apărut și inovații majore. Să le luăm pe rând, măcar pe cele mai importante, cel puțin în opinia noastră, dar nu înainte de a vedea ce spune Apple despre noul sistem de operare:

Tot ceea ce îți place deja este acum și mai bun cu iOS 10, cea mai importantă versiune de până acum. Îndrăznește să te exprimi în moduri noi folosind Messages. Găsește-ți cel mai bun traseu folosind noua interfață Maps. Retrăiește amintirile cum n-ai făcut-o până acum prin Photos. Folosește-te de Siri în mai multe aplicații ca niciodată.

Messages

Revenind, în timpul WWDC s-a acordat foarte multă importanță iMessage și nu întâmplător. Au apărut multe inovații ale serviciului de mesagerie. Baloane, confetti, artificii, animații, cerneală invizibilă, noi emoji, etc. Toate acestea îmbunătățesc și personalizează comunicarea prin iMessage în iOS 10.

iOS-10-iMessage-video

Siri SDK

Deși nu este foarte relevant pentru utilizatorii din România (Siri încă nu a “învățat” românește), introducerea SDK-ului permite accesul dezvoltatorilor de aplicații la “puterea” asistentului virtual Siri de pe dispozitivele iOS. Astfel, poți cere Uber să-ți caute o mașină, trimite un mesaj, etc. cu o simplă comandă vocală.

Siri-cover

Maps și Apple Music

Ambele au suferit un re-design major, beneficiind acum de o interfață nouă, mai “curată” și mai simplă. De asemenea, dezvoltatorii pot dezvolta pentru Maps extensii care să facă aplicația și mai utilă (spre exemplu, poți rezerva o masă la restaurant). În ceea ce privește Apple Music, interfața acesteia a fost complet regândită (utilizatorii vor decide dacă le-a reușit celor de la Apple acest lucru), dar a apărut și o funcționalitate nouă, aceea de a putea vedea versurile unei melodii – în cazul în care acestea sunt disponibile – în timp ce o asculți.

Apple-Music

Apariția aplicației Home reprezintă și ea o adăugire binevenită, asigurând accesul centralizat, acelora dintre noi care dețin astfel de dispozitive, la accesoriile inteligente care ne pot face locuința un loc mai plăcut și mai personal ca niciodată.

Ar fi o nedreptate să nu vorbim și despre “LockScreen”. Atât aspectul său, cât și cel al notificărilor au fost complet transformate. O modificare importantă este aceea că din LockScreen ai acces printr-o glisare la dreapta la notificări și printr-una la stânga la camera foto. 3D-Touch-ul este mai utilizat ca niciodată, el permițându-ne accesul mai rapid la setările din Control Center – regândit și acesta la rândul său – sau la diferite acțiuni disponibile direct din notificări. Raise to Wake este o caracteristică nouă care mi-a plăcut foarte mult – ca și pe Apple Watch, aceasta ne ușurează accesul la informațiile din LockScreen, fie că e vorba de oră, notificări, etc.

Nu putem acorda spațiul necesar tuturor noutăților din iOS 10, dar vă recomand cu căldură să-l testați. Ca întotdeauna în astfel de situații (schimbarea majoră a sistemului de operare), este recomandabil să fim precauți, așa că ar fi bine să inițiați procesul de actualizare prin salvarea datelor de pe dispozitiv – în iCloud sau pe calculatorul personal.

iOS 10 este compatibil cu următoarele dispozitive: iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPad 4, iPad Air, iPad Air 2 , iPad mini, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro 9.7”, iPad Pro 12.9” și iPod touch a șasea generație.

iOS-10-compatibility
The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!