InstaAgent-Instagram-cover

Internetul a luat-o razna pe iPhone-ul tău?

#Sfaturi
2016. 05. 05.

Poate că unul dintre motivele pentru care ți-ai cumpărat un device Apple a fost faptul că ai auzit de pe net, din presă, sau de la cunoscuți, că iPhone-ul și iPad-ul ca și dispozitive, și iOS ca și sistem de operare sunt printre cele mai sigure platforme de comunicare. Și totuși, uneori când navighezi pe net de pe telefon sau de pe tabletă, ești întâmpinat de un mesaj standard care te anunță că ai avea un virus sau un malware, mai mereu fiindu-ți recomandată o aplicație “minune” care poate să îți securizeze telefonul și să te scape de orice grijă. Acestea nu sunt nici mai mult nici mai puțin decât forme un pic mai sofisticate de spam față de tradiționalele popup-uri, care îți redirecționează traficul de date printr-un server malițios, folosindu-se de facilitățile oferite de sistemul de operare iOS companiilor și corporațiilor, de tipul VPN. Astfel, atunci când ți se cere să instalezi acel antivirus sau firewall, descarci de fapt un profil de tip spam, care preia controlul asupra browsing-ului tău și pornește în a îți bombarda paginile pe care le vizitezi cu reclame, link-uri și redirecționări pe care nu le-ai cerut sau pe care nu ai fi avut niciodată intenția să le vizitezi.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a te descotorosi de codul malițios sunt următorii: mai întâi trebuie să accesezi meniul “SETTINGS”, secțiunea “GENERAL”; apoi, dacă dai scroll în josul paginii, vei descoperi 3 setări pe care trebuie să le verifici atent: “VPN”, “DEVICE MANAGEMENT”, și “PROFILES” (vezi foto).

Photo 04-05-16 16 13 27 Photo 04-05-16 16 13 39 Photo 04-05-16 16 14 04

Accesează fiecare dintre aceste setări pe rând, selectează și șterge orice profil sau grup de setări pe care nu le cunoști sau pe care nu le-ai instalat în mod explicit (asta dacă nu lucrezi în cadrul unei corporații care necesită instalarea unui asemenea profil pentru a îți accesa în siguranță adresa de mail de serviciu sau rețeaua internă a companiei -intranet-, caz în care este bine să te consulți cu departamentul IT al firmei înainte de a face vreo modificare). Pentru a fi sigur că ai eliminat integral problema, poți șterge toate profilele pe care le găsești acolo. După un simplu restart al telefonului sau tabletei, lucrurile vor reveni la normal și vei fi scăpat de acele mesaje spam care te sâcâiau și îți îngreunau experiența online.