imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Inovaţii patentate, marca Apple


În cazul în care aţi ratat cele mai noi ştiri despre cele mai noi patente obţinute de Apple, vă veţi bucura să aflaţi noutăţile: compania a mai înregistrat două patente în ultimele zile. Prin urmare, acest articol va fi dedicat Circular Apple Watch şi unui senzor care oferă utilizatorilor reflexe asemănătoare cu cele ale lui Spiderman.

Circular Apple Watch

Imagine cu titlu exemplificativ
Imagine cu titlu exemplificativ

Designul minimalist şi dreptunghiular al Apple Watch este frumos. Totuşi, dacă am avea un cuvânt de spus în această privinţă, am alege un design circular, dat fiind faptul că aceasta este forma pe care ne-am obişnuit să o asociem ceasurilor de câteva secole încoace. Totuşi, din punct de vedere al designului, un Apple Watch circular poate părea un coşmar. Dificultăţile nu vor interveni în construcţia propriu-zisă, din moment ce există deja smartwatch-uri circulare ca Moto 360, un model care s-a bucurat de succes. Cu toate acestea, crearea unui sistem de operare care să se adapteze fără probleme acestei forme, constituie o adevărată provocare. Nici măcar cei de la Google nu au reuşit în totalitate, dacă ne gândim la exemplul menţionat mai sus. Forma dreptunghiulară a ecranului de afişare nu este deloc întâmplătoare.

Unul dintre primele smartwatch-uri circulare: Moto 360
Unul dintre primele smartwatch-uri circulare: Moto 360

Două noi patente au fost descoperite în legătură cu acest lucru şi ambele anticipează planurile Apple de a crea un Apple Watch circular. În mare, aceste patente explorează modurile prin care unui ecran circular i-ar putea fi furnizată energie. Soluţia găsită constă în plasarea circuitelor de-a lungul marginii, pentru a putea folosi în mod optim spaţiul limitat disponibil. A trebuit găsită o soluţie şi pentru problema pixelilor, a căror formă pătrată nu poate fi în niciun fel alterată. Până la urmă, lungimea rândurilor a fost modificată pentru a se adapta cât mai bine posibil formei circulare la o rezoluţie bună.

Cererile pentru înregistrarea patentului au fost înregistrate în decembrie 2015 şi ianuarie 2016. În ciuda acestui fapt, crearea primului Apple Watch circular în viitorul apropiat nu este probabilă, cei de la Apple părând destul de loiali soluţiei pătrate. În plus, Apple Watch Series 2 tocmai a fost lansat. Cu toate acestea, sperăm că vor profita de timpul disponibil pentru a crea un sistem de operare funcţional adaptat formei circulare, din moment ce această etapă este cea mai complexă din tot procesul.

Abilităţi ca cele ale lui Spiderman

Acest patent pare să fie chiar mai interesant decât precedentul, fiind vorba de o inovaţie tehnologică care s-ar putea dovedi utilă, salvatoare chiar, şi, în orice caz, de-a dreptul Sci-Fi. Numele patentului este: Electronic device with speaker enclosure sensor, adică Dispozitiv electronic cu senzor izolat în difuzor. De fapt, este vorba despre un dispozitiv de dimensiuni reduse care ar putea monitoriza permanent un anumit spaţiu şi ne-ar anunţa în cazul în care ar apărea vreo anomalie.

Integrarea unor astfel de senzori nu este o sarcină deloc uşoară. Senzorul trebuie să rămână în mod permanent în contact cu lumea, dar, în acelaşi timp, trebuie să fie protejat pentru ca sistemul său extrem de sensibil să nu fie distrus în primele zile de folosire. De aceea, ascunderea sa în difuzor este o idee bună. Datorită învelişului protector şi rezistenţei la apă introduse odată cu iPhone 7, senzorul va rămâne în siguranţă, dar în acelaşi timp deschis faţă de lumea exterioară. Doar porţiuni din senzor vor fi expuse vitregiilor naturii. Partea exterioară a senzorului va avea o cutie mică ce se va deschide din când în când pentru a colecta mostre din mediul înconjurător, închizându-se imediat după aceea. În acest mod, senzorul ar deveni cu adevărat rezistent şi durabil.

Acest patent oferă multe posibilităţi, iar cei de la Apple menţionează, la rândul lor, câteva. Senzorul ar putea analiza calitatea aerului, umiditatea, temperatura; cantitatea de praf şi alte particule din aer; concentraţia de oxigen, ozon, monoxid de carbon, dioxid de carbon, şi alte gaze otrăvitoare. Senzorul ar putea alerta utilizatorul dispozitivului dotat cu senzor în caz de urgenţă, dacă este detectat vreun pericol. Dacă ne gândim la câţi oameni mor anual în urma unei intoxicaţii cu monoxid de carbon, importanţa acestui senzor devine evidentă.

Totuşi, este vorba despre o idee nouă, astfel că nu putem fi siguri că acest patent va fi transformat în realitate. Cu toate acestea Apple Watch Series 2 este deja destul de avansat: foloseşte difuzoare care pot elimina apa din sistem, astfel că integrarea unui senzor care adună
permanent informaţii din aer sau apă nu ar fi un salt tehnologic foarte mare. Cererea pentru obţinerea patentului pentru senzor a fost depusă în mai 2015 la Oficiul pentru Patente şi Mărci Înregistrate din Statele Unite, însă a fost înregistrată recent.

Cert este că dacă ambele tehnologii ar fi integrate în următorul Apple Watch, nimeni nu ar avea ceva împotriva acestei inovaţii.

Sources: Apple Insider 1 și 2

iPhoneX_finantare_iunie_2018
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!