imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

În lume există mai mulți programatori care folosesc OS X ca sistem primar de operare decât Linux


Un sondaj citat de 9to5Mac indică faptul că, pentru prima oară, mai mulți programatori folosesc Mac decât Linux ca sistem primar de operare. În urmă cu un an, Mac depășise Linux în clasamentul sistemului secundar de operare folosit de programatori.

Clasamentul din acest an indică faptul că trendul este real iar, dacă rata de avans se menține, anul viitor sub 50% dintre programatori vor folosi Windows.

Site-ul care a realizat sondajul, StackOverflow, îl prezintă drept „cel mai cuprinzător studiu efectuat vreodată”, cu răspunsuri primite de la peste 56.000 de programatori din 173 de țări.

În sectorul telefoanelor inteligente mai mulți programatori dezvoltau aplicații pentru Android decât pentru iOS (61,9% comparativ cu 47,5%) dar Swift este folosit de aproape o treime dintre programatori. Swift se clasează pe locul doi în rândul celor mai iubite limbaje de programare, după Rust.

Sondajul arată că un programator are în medie o experiență de 6,5 ani în scrierea de coduri sau în IT. Stackoverflow.com notează însă că nu este vorba în mod necesar de experiență profesională, în condițiile în care studenții spun, în medie, că au o experienta de 3,4 ani în programare. În această experiență ar putea fi incluse capacitățile dobândite din activități neplătite.

Ponderea în rândul limbajelor de programare o deține JavaScript, iar PHP pare să piardă teren în fața avansului unor medii precum Node sau Angular.

În medie, un programator folosește în mod regulat între 4 și 5 limbaje majore de programare. Cea mai comună combinație este JavaScript și SQL. Combinația de trei programe cel mai des utilizate este JavaScript, PHP și SQL.

1

Contrar a ceea ce se așteptau mulți, marea majoritate a programatorilor sunt angajați.

În majoritatea țărilor din care s-au primit răspunsuri, cea mai comună cale de a găsi un job pentru programatori este prin prieteni, cu excepția notabilă a Indiei.

Deși salariul este unul dintre lucrurile importante în alegerea unei slujbe, 37% dintre programatori nu includ venitul obținut în lista priorităților de selecție.

Programatorii din Germania par mai puțin interesați de salariu decât colegii lor din alte țări. Programatorii din Statele Unite ale Americii și din Franța acordă o importantă deosebită în alegerea unei slujbe oportunităților de promovare.

Studiul mai ajunge la o concluzie interesantă: mitul lupului singuratic în acest domeniu este extrem de rar. 96% dintre programatori spun că lucrează într-o echipă.

Doar 12% dintre dezvoltatori lucrează remote full-time.

sursa: StackOverflow, 9to5Mac

iPad Pro Vestitorii Primaverii
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!