imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Guvernul american renunță la procesul cu Apple


Disputa care a ținut prima pagină a ziarelor din America în ultimele săptămâni a luat sfârșit, după ce anchetatorii au reușit să decripteze telefonul iPhone folosit de unul dintre autorii atentatului din San Bernardino, California.

În urma acestui rezultat, Departamentul de Justiție a cerut anularea procedurii judiciare prin care FBI încerca să oblige Apple să ofere asistență în decriptarea telefonului.

Apple ar fi trebuit să pledeze împotriva FBI în fața justiției în 22 martie, dar cu o zi înainte de acest termen anchetatorii au cerut o amânare pentru a studia o posibilă modalitate de a accesa aparatul iPhone fără implicarea companiei cu sediul în Cupertino, după cum notează site-ul Macrumors.

Ulterior, a apărut informația că FBI ar fi obținut ajutor din partea unei companii israeliene specializate în „mobile forensic solutions”, Cellebrite. Guvernul american nu a specificat metoda folosită în obținerea informațiilor conținute în iPhone.

Punctul oficial de vedere al Apple:

„Încă de la început, am obiectat împotriva cererii FBI de a crea o cale de acces în iPhone, deoarece credem că acest lucru este greșit și ar constitui un precedent periculos. În urma renunțării guvernului (la proces), nimic din toate astea nu s-a întâmplat. Acest caz nu ar fi trebuit să existe de la bun început.

Vom continua să ajutăm forțele de ordine în investigațiile lor, așa cum am făcut tot timpul, și vom continua să sporim securitatea produselor noastre în condițiile în care amenințările și atacurile împotriva datelor noastre devin mai frecvente și mai sofisticate.

Apple crede cu tărie că oamenii din Statele Unite și din întreaga lume merită să aibă date protejate, securitate și viață privată. Sacrificarea uneia pentru cealaltă nu face decât să supună oamenii și țările unui risc și mai mare.

Acest caz a ridicat probleme care necesită o dezbatere națională despre libertățile civile, securitatea colectivă și viața privată. Apple rămâne decisă să participe la această discuție.

Electronic Frontier Foundation, un ONG dedicat apărării drepturilor internauților, a salutat o „retragere a Departamentului Justiției în încercarea sa periculoasă de a forța Apple să denatureze securitatea sistemului său de exploatare iOS”.

ONG-ul, preluat de La Tribune, afirmă însă că „această nouă metodă de a obține acces la datele unui telefon ridică întrebări legate de aparenta folosire de către guvern a unor vulnerabilități în termeni de securitate în iOS”. EFF cere guvernului să informeze Apple despre eventuale falii de securitate, așa cum prevede legislația Vulnerabilites Equities Process (VEP).

Background

Autoritățile americane încearcă de la jumătatea lunii februarie să forțeze Apple să le ajute în decriptarea iPhone-ului lui Syed Farook, cel care, împreună cu soția sa, Tashfeen Malik, a comis atentatul de la San Bernardino, soldat cu 14 morți, în data de 2 decembrie 2015.

Apple a cooperat inițial, dar s-a opus în momentul în care FBI i-a cerut să creeze un sistem de operare care să permită guvernului accesul la datele din telefonul respectiv, în sprijinul companiei venind experți în securitate, apărători ai drepturilor civile, dar și alți giganți din sectorul IT precum Google, Facebook sau Microsoft.

Dosarul a generat o dispută aprinsă în Statele Unite între cei care consideră că utilizatorul unui smartphone trebuie să aibă dreptul de a își păstra informațiile private, prin intermediul criptării, și cei care apreciază că organele statului trebuie să aibă acces la aceste date, în numele luptei împotriva terorismului.

sursa: Macrumors, La Tribune

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!