Google-1-milliard-cover

Google a plătit un miliard de dolari pentru a fi motorul de căutare implicit în iOS

#Noutăți
2016. 01. 22.

De ceva timp au tot circulat speculații cu privire la faptul că Google plătește o sumă considerabilă celor de la Apple pentru a se asigura că motorul de căutare al companiei rămâne soluția de căutare implicită pe dispozitivele care rulează iOS.

Informații mai concrete au reieșit în urma unui proces pe care Oracle l-a intentat în urmă cu patru ani împotriva celor de la Google în SUA. Mai precis, Oracle acuză Google că a folosit și folosește limbajul de programare Java pentru dezvoltarea sistemului de operare pentru dispozitive mobile Android fără a plăti pentru acest lucru.

Foto: Sam Wheeler / Wikimedia Commons
Foto: Sam Wheeler / Wikimedia Commons

În cadrul acestui proces, avocații Oracle au dezvăluit, în 14 ianuarie, faptul că Apple a primit din partea Google un miliard de dolari în 2014 ca parte a unui acord dintre cele două companii. Este vorba despre o înțelegere conform căreia Google plătește Apple-ului un procent din veniturile realizate prin advertising-ul plasat de Google pe dispozitivele iOS. Potrivit procesului verbal al ședinței de acum câteva zile, avocatul Oracle a precizat că Apple primește de la Google 34% din venitul total.

Avocatul Google a cerut judecătorului de ședință să șteargă aceste date din înregistrări:

Procentul abia enunțat, ar trebui să fie secret … Vorbim doar despre speculații acum. Acestea nu sunt cifre cunoscute publicului.

Judecătorul de ședință a refuzat cererea, dar pe 20 ianuarie cei de la Google au revenit cu o cerere oficială solicitând retragerea datelor respective din înregistrarea accesibilă publicului.

Termenii financiari ai înțelegerii dintre Google și Apple reprezintă date foarte sensibile atât pentru Google, cât și pentru Apple … Atât Apple, cât și Google au considerat aceste informații ca fiind strict condifențiale.

se menționa în cererea celor de la Google.

Cei de la Apple au depus și ei o cerere separată, solicitând același lucru. Ieri, în jurul orei 3 pm (PST), datele respective au dispărut din înregistrarea ședinței.

Cei de la Bloomberg au precizat că nici Apple nici Google nu au vrut să comenteze.

sursa: Bloomberg