imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Familia de produse Elgato Eve


Expresia „casă inteligentă” a devenit mult mai populară în ultimii ani, iar Apple acordă din ce în ce mai multă atenție acestui subiect: doar gândiți-vă la mult-așteptata aplicație Home, în cele din urmă introdusă ca parte a iOS 10. În testul de astăzi, ne vom uita la accesoriile compatibile cu HomeKit ale celor de la Elgato.

Elgato a fost primul producător care a susținut HomeKit-ul Apple. Te-ai putea întreba ce este HomeKit. Pentru a rezuma pe scurt: acesta este un framework creat de Apple prin care putem controla diferite accesorii inteligente, însă și ele se pot controla reciproc, iar acest lucru este posibil şi cu produsele provenite de la alţi producători. Încă de la lansarea iOS 10, putem face acest lucru foarte ușor prin intermediul aplicației Home.

Primele două accesorii inteligente compatibile cu HomeKit făcute de Elgato au fost Eve Room și Eve Weather; cu toate acestea, chiar și atunci era evident că Elgato plănuieşte crearea unei soluții complete pentru casă și, încet, dar sigur, să extindă familia de produse Eve. Noi am testat următoarele produse Eve Room, Eve Weather, Eve Energy, Eve Motion, Eve Thermo, şi Eve Door & Window. Acesta este aproape familia completă Eve, exceptând Eve Switch Light.

Să vedem care au fost experiențele noastre cu diferitele accesorii Elgato Eve.

Eve Weather

Eve Weather, practic, nu s-a schimbat pe parcursul anului trecut. Este vorba despre o stație exterioră de prognoză cu conexiune Bluetooth care masoară temperatura, umiditatea și presiunea aerului. O cutie albă 79 x 79 x 32 mm, Eve Weather funcționează cu două baterii AA standard, care vin cu pachetul, și are un cârlig pe partea din spate pe care îl putem folosi pentru a-l agăța.

Setarea se face foarte ușor, durează mai puțin de 2 minute folosind aplicația Eve, şi, graţie sistemului HomeKit, putem verifica datele meteo începând chiar de la instalare sau putem folosi, de asemenea, aplicația Home de la Apple. Opțiunea din urmă are un singur dezavantaj: ea arată doar „datele principale”, astfel încât arată doar temperatura, nu și umiditatea sau presiunea aerului, sau, cel puțin, noi nu am găsit nicăieri aceste date deocamdată.

Eve Room

Eve Room este perechea similară a lui Eve Weather pentru dispozitivul exterior, fiind foarte asemănător atât ca stil, cât și ca funcționalitate; singurele diferențe sunt cele trei date pe care le colectează: temperatura, umiditatea și calitatea aerului. Calitatea aerului este determinată prin măsurarea compușilor organici din aer, nu este vorba doar de un simplu senzor pentru dioxid de carbon. Cu toate acestea, dispozitivul nu măsoară monoxidul de carbon, astfel încât nu-l putem folosi ca alarmă pentru monoxidul de carbon.

Eve Energy

Eve Energy este un dispozitiv foarte simplu: este practic un dop de conectare în mufa din perete. Este compatibil cu HomeKit, ceea ce înseamnă că îl putem porni și opri utilizând fie aplicația lui Elgato, fie aplicația de pornire de pe dispozitivele noastre iPhone. Poate să facă mult mai mult dacă folosim aplicația nativă: aceasta arată consumul de energie al dispozitivului conectat în prezent și relizează și unele statistici despre cât de multă energie a consumat recent dispozitivul nostru. Aplicația încearcă să ofere o estimare a cât de mult ne va costa acest lucru, dar noi nu am găsit opțiunea pentru a putea seta costurile unui kilowatt-oră .

03_elgato_eve_test_mega

În cazul în care software-ul cedează sau nu avem telefoanele la îndemână dintr-un motiv sau altul, atunci putem porni și oprit dispozitivul din butonul minuscul de pe Eve Energy. Fiecare activarea și dezactivarea este urmată de un clic. Acesta este un accesoriu util, dar capătă un scop real doar atunci când setăm procese de automatizare pentru dispozitive.

Eve Motion

Eva Motion este senzorul de mișcare al familiei de produse Eve și este compatibil HomeKit, asemenea celorlalte accesorii. Este vorba despre un senzor de mișcare simplu, folosind două baterii AA (care vin cu pachetul, așa cum se întâmplă întotdeauna cu produsele Eve), care face exact ceea ce ne-am aștepta să facă: să detecteze mișcarea. Putem alege una dintre cele trei setări de sensibilitate, care reglează senzorul de mișcare care nu poate fi oprit atunci când pisica se plimbă prin casă. Merită experimentat puțin cu acest dispozitiv, pentru a putea vedea ce se potrivește nevoilor noastre cel mai bine.

Un senzor cu infraroșu monitorizează mediul său: acesta vede totul la 120 °, iar raza sa este de aproximativ 9 metri. De asemenea, îl putem plasa în afară, deoarece are rezistență IPX 3 la praf și stropi de apă, ceea ce înseamnă că va rezista la ploaie și furtuni de praf ( un lucru înțelept în viitor). Înălțimea maximă la care ar trebui să-l plasăm este de 2 metri, iar intervalul de temperatură de lucru este între -18 ° C și + 55 ° C, timpul de reacție fiind de 2 secunde.

Cu toate acestea, nu merită achiziţionat ca produs de sine stătător, deoarece își afişează statutul doar în aplicația nativă, iar aceasta nu poate trimite notificări: acest lucru este, se pare, datorat reglementărilor HomeKit. În conformitate cu blogul Elgato, această situație se va schimba odată cu iOS 10.2. Producătorul consideră acest accesoriu drept unul dintre pilonii automatizării desigur, astfel că scopul lui Eve Motion este de a fi utilizat ca declanşator.

Eve Thermo

Ultimul nostru test pentru produsul zilei este o valvă de radiator inteligent. Sunt la fel de multe termostate inteligente pe piață ca stele pe cer: probabil Tony Fadell, tatăl iPod-ului, a creat produsul etalon numit Nest (care nu este un produs disponibil peste tot), dar dacă vrem să controlăm căldura de radiator în mod direct de la sursă? Eve Thermo ne dă o soluție exact pentru asta.

În cutia cu obișnuitele baterii AA, găsim o construcție albă, plus un kit de adaptor. Există doar trei tipuri acceptate în descriere (Danfoss RA, RAV și RAVL): din păcate, nu se vorbește despre modul în care le recunoaștem la radiatoare noastre, iar toate cele trei adaptoare se potrivesc radiatorului într-un fel sau altul. După câteva minute în care am încercat să potrivim unul, am reușit până la urmă să facem acest lucru fără a folosi unelte.

Nu trebuie să întoarcem supapa cu mâna: un mic motor mecanic din interiorul cutiei albe face asta pentru noi. Cel mai bun lucru la Eve Thermo este că, odată ce l-ai configurat, poţi uita de asta, pentru că își face treaba perfect și neostentativ (bine, poţi auzi când motorul mută valva, dar asta e tot).

Putem stabili procesele automate în interiorul aplicației, iar acest lucru este, practic, scopul său principal. Thermo are un termometru încorporat, care se adaptează la valve. Având în vedere că întotdeauna va fi inexact în comparație cu temperatura camerei, din moment ce este întotdeauna mai cald lângă radiator, putem stabili o valoare de corecție, de exemplu 2 ° C, ceea ce înseamnă că atunci când Thermo consideră că a încălzit camera până la 27 ° C, temperatura este de fapt la 25 ° C. Interesant, nu am găsit o opțiune la Thermo pentru a ignora propria temperatură și a se adapta la Eve Room.

Eve Door & Window

Eve Door & Window este un dispozitiv care constă într-o pereche de senzori. Există doi senzori mici în cutie, iar compania recomandă ca aceştia să fie puşi pe uși sau ferestre, dar îi putem pune și pe un sertar sau pe un dulap. Senzorul simte cu ajutorul unui magnet atunci când se despart cele două componente una de cealaltă, astfel încât atunci când cineva deschide sau se închide ușa Eve Door & Window e pornit. Asta înseamnă că avem două stări pe care le putem folosi în timpul automatizării: deschis și închis.

Când instalați senzorii, lipeşte-l pe cel mai mare pe tocului ușii (ambele module au perne lipicioase pe partea din spate), iar pe cel mai mic pe ușa în sine astfel încât, atunci când ușa este închisă, Eve Door & Window să poată simţi că ușa respectivă se află în poziție închisă (o lumină LED te va ajuta în timpul „calibrării”). Vei avea nevoie de baterii doar pentru compartimentul mai mare, dar acest lucru este puțin mai complicat decât în cazul celorlalte produse din famila Eve, din moment ce trebuie să utilizăm o baterie cu dimensiunea de două ori mai mică decât cea a unei baterii AA. Obținem statistici detaliate în aplicație în legătură cu funcționarea sa.

Automatizare, reguli, evenimente

Ce face o casă inteligentă sau un telefon inteligent? Este mai mult vorba de un control avansat. În cazul în care plasăm dispozitive inteligente în fiecare colț al casei noastre, apoi nu va mai trebui să ne ridicăm în picioare de pe canapea pentru a aprinde luminile pentru că vom putea controla totul direct de pe telefonul nostru. O „Smarthome” devine inteligentă atunci când sistemul poate reacționa la schimbările mediului, iar dispozitivele pot interacționa unele cu altele, se pot controla reciproc, pot performa în conformitate cu pre-setările script-urilor.

Standardul HomeKit Apple oferă o soluție pentru acest lucru și din moment ce toți membrii familiei Eve sprijină HomeKit, ei pot comunica între ei cu ușurință; mai mult decât atât, putem integra dispozitive compatibile HomeKit de la alți producători în sistem în câteva secunde. Este demn de menționat, totuși, că toate dispozitivele Elgato Eve comunică printr-un standard Bluetooth, ceea ce înseamnă că există două mijloace pentru automatizare: suntem fie mereu prezenți cu iPhone-ul, suntem conectaţi la un hub HomeKit care colectează toate dispozitivele. Soluția practică este cea din urmă: un hub HomeKit poate fi un Apple TV de a patra generație sau un iPad cu iOS 10 care e întotdeauna în casă.

Automatizarea este puțin diferită în aplicația Eve decât în ​​aplicația Home (nici măcar nu putem deschide aplicația Home fără un hub), dar din moment ce testăm produsele Elgato, vom arăta cum funcționează automatizarea prin aplicația lor.

Noi putem gestiona procesele de acțiune cu mai multe etape în fila Scene din aplicație. Prima opțiune din interiorul aceastei file a primit de asemenea numele Scenes. Putem stabili acțiuni complexe cu o singură apăsare a unui buton. De exemplu, putem diminua lumina în camera de zi sau putem da intensități diferite anumitor lămpi; putem aprinde lumina în hol și transforma caldura; putem schimba toate luminile din casă și putem porni alarma. Doar tipul de dispozitive inteligente folosite ne poate limita posibilitățile.

Tab-ul următor are numele Timers în aplicația Eve. Aici putem seta evenimente temporizate și putem stabili și dacă evenimentul este unic sau se repetă – de exemplu, lumina se aprinde în dormitor în fiecare zi lucrătoare a săptămânii la 6 dimineața. Scenariul stabilit se va întâmpla la ora stabilită. Singurul dezavantaj în aplicația Eve este că trebuie întotdeauna să fie stabilit un scenariu separat, chiar dacă vrem să automatizăm un singur dispozitiv. Putem alege din fericire fiecare dispozitiv în acest caz, în aplicația Home.

Al treilea tab, Rules, ar putea fi cel mai bun din toate cele trei. Putem stabili – în cazul tastării automatizate aici, ca atunci când senzorul de mișcare detectează mișcare toate luminile să se aprindă. Aceste reguli sunt formate din trei elemente: declanșare, stare și scenarii. Trăgaciul se poate baza pe locația noastră (unde suntem) sau pe fel de măsurare, eveniment, cum ar fi cel din exemplul de mai sus, care se referă la momentul în care Eve Motion detectează mișcare. Condițiile pot fi de două tipuri: starea unui alt dispozitiv sau o dată. În cazul din urmă putem stabili ca evenimentul să ruleze înainte sau după un timp concret sau putem alege, de asemenea, momentul zilei. Păstrând încă exemplul anterior, asta înseamnă ca Eve Motion să detecteze mișcare după apusul soarelui. În a treia etapă, putem alege un loc, astfel încât, de exemplu, anumite lumini să fie aprinse. De asemenea, putem acţiona butonul-ul aparatului de cafea, atunci când vom deschide ușa dormitorului în primele ore ale dimineții.

Eve Thermo nu mai are nevoie de detaliere, o dată ce-l setezi, o să-și facă treaba fără nicio notificare ulterioară. Poți să auzi, uneori, motorul care se deplasează pentru a seta valva, dar asta e tot. Eve Door & Window poate fi pus pe ușa de la toaletă, de exemplu, astfel încât senzorii să acționeze ca declanșator și să activeze Eve Energy; când ușa este închisă, lumina se aprinde, iar atunci când este deschisă, se stinge. De asemenea, putem invita pe oricine cu un Apple ID să controleze casa, ei pot, de asemenea, verifica starea ușii de la propria aplicație de pe dispozitive.

Eve Energy poate fi utilizat, de exemplu, pentru a configura luminile de Crăciun. Mulțumită Eve Energy, nu trebuie să mergi afară de fiecare dată pentru a scoate ștecherul din priză, poţi să configurezi un eveniment pentru Eve Energy pentru a comuta luminile aprinse la ora 6 pm și apoi pentru a le opri la miezul nopții în fiecare zi.

Mulțumită compatibilității HomeKit putem controla, de asemenea, toate dispozitivele prin Siri, sau îi putem cere lui Siri informații despre starea anumitor senzori. Pentru a face acest lucru mai ușor, putem denumi accesorii prin intermediul aplicației Eve sau prin aplicația Home, astfel încât Siri va ști exact pe care dorim să o activăm sau să o dezactivăm sau care este starea termometrului – împărțirea casei în camere virtuale ne ajută, de asemenea.

Rezumat

Familia de produse Elgato Eve este foarte ușor de utilizat, stilul dispozitivelor este simplu și curat, ca să nu mai vorbim de prețurile care le fac destul de accesibile, în cazul unuia sau a două dispozitive, deoarece, dacă dorim să ne dotăm casa cu o mulțime de produse Eve, prețul va crește foarte rapid. Cu toate acestea, în cazul în care ne vom hotărî să dotăm casa cu produse Eve, putem automatiza o mulțime de scenarii care ne vor face viața mai ușoară.

Există unele lucruri care urmează să fie îmbunătățite în aplicație, dar Energy este, probabil, una dintre soluțiile cele mai compacte de pe piață; Weather este una dintre cele mai ieftine dispozitive de prognoză meteo compatibile cu HomeKit; Thermo este excelentă în simplitatea sa și lista ar putea continua. Singurul dezavantaj real care există în legătură cu produsele Eve este absolutismul conexiunii Bluetooth; cu toate acestea, nu este o problemă dificilă cu un Apple TV care este deja o parte esențială a oricărui sistem HomeKit, datorită rolului său de hub. Eve nu este pentru toată lumea, deoarece este evident că nu toţi avem nevoie de ea; dar dacă vrei să-ţi faci viața mai ușoră sau mai confortabilă, atunci merită să te gândeşti să le integrezi în viața cotidiană, în funcție de obiectivul tău final.

Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!