imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Eşti probabil dependent de tehnologie


Dependența de tehnologie nu este percepută ca o afecțiune pur medicală, ci ca o pasiune patologică, în aparență inofensivă și greu de identificat. Cel puțin aceasta este concluzia unui sondaj de opinie despre obiceiurile americanilor publicat recent.

Ca orice pasiune palogică, dependența de tehnologie este destul de vicleană. știm că majoritatea alcoolicilor cred că beau exact atât cât trebuie, niciun pahar în plus, iar o mare parte dintre fumători își construiesc o ideologie proprie conform căreia fumatul nu ar fi dăunător: bunicul meu a fumat și a trăit 102 ani. Aceste comportamente pot fi observate și în cazul dependenților de tehnologie. Conform studiului menționat anterior, 3 din 4 americani consideră că au găsit un echilibru între device-urile lor și viață. Cu toate acestea, sondajul realizat pentru Crucial.com spune o cu totul altă poveste.

Dependent de Tine

Să nu anticipăm însă și să vedem mai întâi ce înseamnă, de fapt, dependența. Wikipedia definește dependența astfel:

Adicția este o disfuncționalitate în sistemul de recompensare al creierului care apare în timp din cauza unui nivel extrem de mare de expunere la stimuli (morfină, cocaină, sex, jocuri de noroc etc.) Termenul de adicție este adesea folosit greșit în mass media pentru a descrie alte comportamente compulsive.

Adicția comportamentală este o formă de adicție care implică o nevoie de a întreprinde o anumită acțiune, fără a fi necesară consumarea unei substanțe, în ciuda consecințelor negative pe care acest comportament le-ar putea avea asupra porpriei bunăstări fizice, mentale, sociale sau financiare.

Este important de reținut că există mai multe tipuri de dependență, și că unul dintre aceastea este adicția comportamentală. Această categorie include dependența de cumpărături, jocuri de noroc, sex și Internet și tehnologie.

Să spunem câteva cuvinte și despre mecanismele aflate în spatele acestor pasiuni patologice. De obicei, adicțiile sunt percepute ca afecțiuni psiho-sociale, însă Societatea Americană pentru Medicina Adicției a redefinit termenul. Noua definiție susține că dependența este o afecțiune cronică a creierului, determinată de modificări ale anumitor regiuni ale acestuia. Acest lucru nu înseamnă că responsabil pentru apariția unei adicții ar fi creierul nostru, și că dependenții se pot relaxa știindu-se fără nicio vină. Problema este cu mult mai complicată de atât, genetica fiind responsabilă pentru dependențele noastre doar în proporție de 40-60%.

Pavlov și iPhone-ul

Toată lumea își amintește, fie și vag, de Ivan Petrovich Pavlov și celebrele sale experimente pe câini. Pavlov a fost primul om de știință care a identificat reflexele condiționate, și rolul lor în învățare. Savantul rus a asociat hrănirea câinilor cu sunetul unui colopoțel. După un timp, câinii au început să saliveze nu doar atunci când vedeau mâncarea, ci și când doar auzeau sunetul clopoțelului.

Ce legătură are experimentul acesta cu dependența de tehnologie. De fapt, nu suntem prea diferiți de câinele lui Pavlov, fie că ne place să auzim asta sau nu.

Când privim meniul unui restaurant și citim numele felurilor de mâncare disponibile, alegem pe baza imaginii care se formează în mintea noastră. Nu contează cât de mult privim numele, îl vom alege pe cel care creează cea mai apetisantă imagine în mintea noastră.

În concluzie, stimulii vizuali pot crea dorințe. Odată ce creierul nostru a vizualizat un obiect, dorința de a avea acel obiect poate apărea în doar două secunde. Acest lucru înseamnă că dependența este o consecință a unor decizii rapide, conștiente, generate de un stimul vizual.

știind aceste lucruri, nu este greu să ne dăm seama de ce dependența de tehnologie este periculoasă. Cum aproape toată lumea are un device în buzunar, este suficient să vezi o persoană folosind un smarphone în mijloacele de transport publice, pentru ca dorința de a face același lucru să apară. Cum device-ul nostru este la îndemână, îl putem folosi imediat. Dependența de tehnologie este astfel extrem de confortabilă, spre deosebire de dependența de substanțe care implică nenumărate pericole, dar și mult mai puține tentații.

Gadgeturi portabile = droguri la îndemână

Un ofițer de marină în vârstă de 31 de ani este probabil primul pacient care a fost oficial diagnosticat cu dependență de Internet. Pacientul internat inițial pentru a trata dependența sa de alcool avea încă un obicei extrem de nociv: petrecea aproximativ 18 ore pe zi folosind Google Glass. Ofițerul se îndepărta de device doar pentru a dormi și a se spăla, iar atunci când era departe de acesta devenea irascibil. În cele două luni de după achiziționarea device-ului, visele sale luau adesea forma micii ferestre gri a aparatului.

Interesant, am putea spune, dar majoritatea dintre noi nu avem Google Glass, deci de ce ne-ar păsa?

Adevărul este că nu suntem departe de situația ofițerului descris. Dr.Andre Doan, cercetător al Marinei SUA, a afirmat că la baza dependenței bizare s-ar afla contactul permanent cu device-ul. Acest lucru permite creare de numeroase asocieri pozitive. Iar de aici, dependența e doar la un pas.

Ce obiect din viața noastră este mereu accesibil? Exact, smartphone-ul, tableta, laptop-ul, practic Internetul. Astfel, apare întrebarea: de ce nu este toată lumea dependentă? Conform lui Doan:

Nu este nimic în neregulă cu Google Glass […Pentru] un individ care încearcă să evadeze, pentru un individ care are o predispoziție pentru dependență, sau o afecțiune mentală latentă, tehnologia poate deveni un stimul care atrage recompense la nivel cerebral […] Tehnologia portabilă este periculoasă întrucât deși pari mereu prezent de fapt suferi de o dependență.

Houston, Avem o Problemă

Să ne întoarcem la sondajul realizat de Crucial.com menționat la începutul articolului. Se pare că o mulțime de oameni sunt expuși la cel puțin un factor care îi face vulnerabili în fața dependenței de tehnologie.

Conform concluziilor sondajului, majoritatea americanilor nu pot petrece două ore fără să folosească măcar o dată un device electronic. Acest aspect este deosebit de interesant, mai ales dacă îl asociem convingerii că acest comportament este absolut normal împărtășite de toți cei intervievați. Unul din patru indivizi este de-a dreptul stresat dacă nu își verifică email-ul pentru mai mult de 30 de minute, temându-se să nu rateze un mesaj important. Mai mult, 20% dintre cei intervievați ar prefera să meargă la o întâlnire cu un fost partener, decât să renunțe la tehnologie timp de o lună.

Sondajul a furnizat concluzii separate pentru bărbați și femei.

84% dintre bărbați au recunoscut că își verifică telefonul în timp ce conduc, la film, la înmormântări sau atunci când vorbesc cu copiii. O cincime dintre aceștia ar renunța mai degrabă la mașină decât la gadget-urile portabile timp de o săptămână, iar 16% ar prefera să nu facă duș o săptămână, dar să poată folosi în continuare smartphone-ul.

Situația nu este mai bună în cazul femeilor. Două treimi dintre cele intervievate au declarat că se simt vinovate pentru timpul petrecut verificându-și device-urile. 62% dintre ele își verifică în continuare telefonul, deși sunt convinse că tehnologia va distruge comunicarea inter-umană definitiv.

În cazul nativilor lumii digitale, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24, lucrurile stau diferit. Ei sunt cei mai legați de tehnologie. 9 din 10 respondenți au un laptop sau un smartphone. 33% cred că ceva nu este în regulă cu modul în care consumă media, întrucât acest comportament i-a adus în conflict cu rude, spre deosebire de adulți unde procentul este de doar 25%. Faptul că cei mai mulți oameni care au afirmat că și-ar dori să se întoarcă în timp, într-o epocă în care oamenii nu erau mereu conectați, aparțin acestui grup de vârstă, nu este deloc accidental.

Un viitor nu chiar atât de negru?

Aici ajungem la cel mai important aspect al poveștii. Viitorul nu este alb, dar nici negru, și o spunem fără vreo intenție de a susține vreun comportament adictiv.

În toate culturile există narcotice care pot fi, mai mult sau mai puțin, controlate. În Europa, alcoolul este un narcotic acceptat, îl poți cumpăra în magazine și poți chiar vorbi de o adevărată cultură construită în jurul său la nivel local sau regional. Totuși, nu putem ignora faptul că există milioane de alcoolici. Alte culturi tolerează narcotice diferite. Asiaticii, de exemplu, sunt renumiți pentru lipsa de rezistență la alcool, un pahar de vin fiind suficient pentru a-i îmbăta. Pe de altă parte, șamanii din America de Nord pot consuma cantități de ciuperci halucinogene care pentru un european ar însemna o transă de mai bine de 20 de ani.

Pentru a face și o referire la literatură, îl vom cita pe Antal Szerb și a sa Călătorie la Lumina Lunii, în care un producător persan de opiu încearcă să explice de ce europenii nu rezistă la consumul de opiu:

E adevărat că atunci când un european începe să fumeze opiu, el nu știe când să se oprească. Pentru că pentru europeni totul este exces – mâncarea, casele, violența, toate în mod egal. Noi știm să păstrăm proporția de aur. Crezi că mie opiul mi-a făcut vreun rău? Îl fumez regulat și îl și mănânc.

Ceea ce vrem noi să demonstrăm este faptul că nu ne îndreptăm neapărat spre un viitor întunecat, presărat cu adicții și alienare. În studiul menționat anterior este evident că tinerii, pentru care ne temem atât de mult, își văd situația într-un mod realist. știu că ceva nu este în regulă și ar vrea să schimbe ceva. Ei sunt nativii, cercul cultural care va vedea, sperăm noi, adevărata față a tehnologiei, cu bune și rele. Mulți dintre ei vor ceda în fața tehnologiei așa cum alții au cedat în fața alcoolului, dar aceștia vor fi mai puțini decât în generațiile anterioare.

Avem doar nevoie de mai mult timp pentru a ne adapta schimbărilor. În fond, până nu demult consumul de țigări era generalizat, bărbați, femei și copii fumau oriunde. Acum, fumatul este supus unor reglementări și este privit cu reticență de consumatori.

Cu toate acestea, să nu uităm aspectele pozitive ale tehnologiei, care, spre deosebire de țigări, poate fi utilă. Dacă învățăm să controlăm informația și să nu ne lăsăm controlați de aceasta, tehnologia ne poate aduce numeroase avantaje pe termen lung.

Fred Mast, de la Universitatea din Lausanne, crede că bombardamentul permanent cu informație duce, în timp, la dezvoltarea abilităților cognitive. Dependenții de tehnologie pot procesa mai multă informație simultan, iar această abilitate se poate dovedi utilă și în alte zone din viața lor.

Așadar, nu intrați în panică, trebuie doar să fim atenți la propriul comportament.

sursa: AppleWorld, Wikipedia, The Guardian

iPhoneX_finantare_iunie_2018
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!