imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Edward Snowden vrea să creeze un dispozitiv „antisupraveghere” pentru iPhone


Edward Snowden și cunoscutul hacker Andrew “Bunnie” Huang au prezentat un proiect de dispozitiv care împiedică undele radio emise de un smartphone să comunice unor terți informații sensibile precum poziția GPS a utilizatorului, care reamintește celebrul episod dintr-o cameră de hotel din Hong Kong, când Snowden s-a întâlnit cu reporterii pentru a le furniza informații legate de activitatea intruzivă a agenției secrete americane NSA.

Atunci, Edward Snowden le-a cerut ziariștilor să își pună telefoanele mobile în frigider, pentru a bloca semnalele radio care ar fi putut fi folosite pentru a activa microfoanele sau camerele video ale smarphone-urilor.

Trei ani mai târziu, Snowden crede că a găsit soluția.

snowden-huang-iphone-tok

Este vorba de o mască, botezată „introspection engine”,care supraveghează activitatea electronică a modemului, a WiFi-ului și a GPS-ului telefonului pentru a stabili o folosire din exterior a acestor dispozitive, grație unui osciloscop inserat în această husă. În cazul în care sunt detectate activități suspecte, masca emite o alertă sonoră sau poate chiar dezactiva bateria telefonului.

Edward Snowden, care se află în prezent în Rusia, după ce în Statele Unite a fost emis un mandat de arestare pe numele său, a declarat, într-o întâlnire MIT Media Lab, că „un bun ziarist la locul potrivit și la momentul potrivit poate schimba istoria”. În acest fel, ziariștii devin ținte potențiale ale serviciilor secrete „și multe dintre instrumentele lor sunt folosite împotriva lor”.

Acesta susține că dispozitivul este mult mai util decât, spre exemplu, trecerea telefonului pe modul „Avion”, care s-a dovedit nesigur.

Huang a declarat că simpla închidere a telefonului sau plasarea sa într-o cușcă Faraday nu sunt de asemenea eficiente. Acesta pentru că o cușcă Faraday nu blochează toate semnalele radio iar softuri tip malware inteligente pot face astfel încât un iPhone să pară închis, în condițiile în care funcționează în continuare, după cum spunea Snowden, într-un interviu acordat pentru NBC în 2014.

Cei doi au invocat exemplul corespondentei americance de presă Marie Colvin, ucisă în 2012 într-un bombardament la Homs, în Siria. Potrivit avocatului și familiei acesteia, regimul sirian a detectat prezența ziaristei grație semnalelor emise de telefonul său.

France24 scrie că un prototip ar urma să vadă lumina zilei anul viitor și să fie comercializat, dacă se reușește strângerea fondurilor necesare. Cei doi speră să poată prezenta o mască de telefon adaptabilă pentru orice tip de smartphone.

sursa: Wired, France 24

iPhone8_Red
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!