imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Ecosistemul Apple


Am pomenit de câteva ori că sistemele Apple au un avantaj real: ecosistemul. Totuși, ce înseamnă acest cuvânt magic? Am selectat cele mai importante funcționalități în acest articol, care asigură o comunicare fără cusur între device-uri.

iCloud

iCloud este inima, sufletul, esența, alfa și omega al ecosistemului, iar o parte dintre funcționalitățile enumerate în continuare sunt bazate pe existența lui. Trebuie să îți creezi un Apple ID de fiecare dată când activezi un device Apple. Cu acesta ai acces la stocare iCloud, gratis, de 5GB. Poți cumpăra însă spațiu de stocare suplimentar: 50GB costă aproximativ 1 euro, un preț corect. Poți de asemenea alege pachete de 200GB, 1 sau 2 TB, ultimele fiind în valoare de circa 20 de euro.

De ce este atât de bun? Pentru că poți accesa datele stocate în iCloud prin intermediul site-ului icloud.com, chiar dacă nu ai un device la îndemână. Aceasta înseamnă că îți poți accesa fișierele de la orice calculator dotat chiar şi cu un sistem de operare antic, precum Windows XP. Aceste date provin din mai mule locuri, mulțumită numeroaselor integrări. De exemplu, notițele tale pot fi stocate aici. La fel și achizițiile de pe iTunes, parolele din Keychain, e-mail-urile din aplicația Mails, contactele, calendarele și reminder-ele. Find My iPhone/Mac este de asemenea bazat pe iCloud. Galeriile foto și video, salvările de securitate și family share se regăsesc și ele în ecosistem. Poți urca orice tip de fișier pe drive-ul iCloud.

Nu credem că mai este nevoie de alte explicații. Totuși, trebuie să fii sigur ce vrei să stochezi în cloud pentru a gestiona cât mai eficient spațiul mic pe care îl ai inițial. De exemplu, salvările de siguranță (backup-urile) pot ocupa foarte mult spațiu, chiar dacă le poți stoca și pe computer sau pe alt hard extern. Pentru a face asta du-te la Settings > iCloud pe device-ul tău cu iOS și setează sincronizarea elementelor dorite. Poți face același lucru pe macOS astfel: du-te la System Settings > iCloud, acolo poți bifa căsuțele dorite pentru sincronizare.


Find My iPhone/Mac

Încă din 2010, funcționalitatea Find My iPhone/Mac te ajută să îți găsești mult îndrăgitul device în caz că l-ai rătăcit sau ți-a fost furat. Modul de funcţionare este foarte simplu: trebuie doar să accesezi website-ul iCloud în cazul unei urgențe, să te loghezi cu Apple ID și să deschizi aplicația Find My iPhone. Se va încărca o hartă și, dacă ești norocos, un punct verde va marca locul unde se află device-ul căutat. Dacă ai mai multe device-uri, poți alege pe care dorești să îl localizezi dintr-un meniu dropdown care se deschide când apeși pe numele din header. Așa vei avea mai multe opțiuni dintre care să alegi în colțul din stânga sus al ecranului tău. Aceste opțiuni sunt: “Play Sound”, care practic face device-ul să sune și astfel îl poți localiza; “Lock” va bloca pe oricine va încerca să îți acceze datele, lucru care va fi posibil doar cu Apple ID; „Delete” va șterge tot conținutul telefonului/laptop-ului, dacă există date importante care nu vrei să fie accesate de nimeni.

Aceste opțiuni sunt accesibile numai dacă device-ul în cauză este online. Dacă hoțul l-a închis, de exemplu, atunci nu putem interacționa cu device-ul decât atunci dacă acesta este repornit și se poate conecta la internet. Este util să setezi device-ul pe „Lost Mode”, unde va trebui să introduci un număr de telefon. Dacă persoana care l-a găsit vrea să îl returneze, poate face acest lucru luând legătura telefonic cu tine. După aceasta, aplicația va bloca telefonul, care va putea fi refolosit doar după introducerea parolei.

Opțiunea Find My iPhone nu va funcționa mereu pentru a îți găsi device-ul, pentru că mulți hoți vor evita măsurile de siguranță și vei depinde de viața bateriei pentru a îl mai găsi. Totuși, există multe cazuri în care autoritățile au folosit această funcționalitate în situații mult mai grave (răpiri, jafuri, etc.).

Tot ce trebuie să faci este să activezi funcționalitatea în meniul de setări iCloud.

AirDrop

Fără doar și poate, AirDrop a fost luat în derâdere până acum. Este și ceva adevăr la mijloc: ba mergea, ba nu mergea din anumite cauze. A devenit însă destul de stabil în ultima vreme. Vorbim despre o funcționalitate de transmitere de fișiere aplicabilă doar device-urilor Apple. Este integrată dispozitivelor, iar folosirea sa este foarte convenabilă. Schimbul de fișiere poate începe dacă device-urile au Bluetooth-ul și WiFi-ul activate. Este mai ușor de realizat de pe computer pentru că doar apeși click dreapta și alegi unde să trimiți fișierul alegând opțiunea Share > AirDrop.

Este relativ ușor de realizat și pe iOS: apeşi o dată pe iconița Share a fișierului ales și apoi poți vedea opțiunea AirDrop.

AirDrop este disponibil doar începând cu iPhone 5 și iOS 7. Pentru a activa funcționalitatea, trebuie doar să faci swipe în sus pe telefon, tap pe iconița AirDrop din Control Center și să selectezi cine vrei să vadă device-ul tău (nimeni, toată lumea, doar contactele). Pe Mac, apasă pe AirDrop din Finder. Poți seta opțiunile de autorizare în colțul din dreapta jos al ecranului.

Instant Hotspot

Pare un lucru mărunt, dar își poate face viața mult mai ușoară dacă te afli undeva fără acces la WiFi, dar tu ai Internet mobil. Este adevărat că smartphone-urile au opțiuni de sharing pentru Internet, dar acestea sunt mai anevoios de găsit prin toate meniurile.

Nu trebuie decât să apeși pe iconița de WiFi, din bara de meniu și sistemul recunoaște automat telefonul. Apasă apoi pe hotspot-ul generat automat. Probabil nimic nu este mai ușor. Funcționalitatea este disponibilă începând cu iOS 8.1.

FaceTime, iMessage

Soluții Apple de mesagerie și VoIP sunt bijuteriile ecosistemullui. Sunt mulți oameni care trec la produsele Apple doar pentru aceste funcționalități. Ambele aplicații sunt disponibile pe iOS și pe macOS. Poți trimite mesaje text, fotografii, etc. Foarte ușor prin iMessage și poți apela audio sau video prin intermediul FaceTime. Este normal nevoie de o conexiune la Internet pentru ca aceste aplicații să funcționeze între dispozitivele Apple. Mai mult, ele recunosc cine are device Apple și cine nu: opțiunile FaceTime apar lângă numele celor care sunt posesori Apple.

Trebuie doar să accesezi meniul Settings > Messaging & FaceTime pentru a activa iMessage și FaceTime. Magia va începe după aceea.

Handoff

Iată o altă opțiune nouă, care a fost introdusă ca parte din Continuity, cu scopul de fluidiza fluxul de date dintre device-uri. Cu ajutorul ei, dacă ai deschis o aplicație pe telefon, pe Safari de exemplu, poți continua să citești de unde ai rămas pe Mac, odată ce ai ajuns la birou. Aceastea este una dintre acele funcționalități care “merg din prima”: dacă ai Bluetooth activat pe ambele device-uri, și dacă ai găsit un program compatibil pe ambele, atunci îți va apărea o opțiune Handoff. Pe un device iOS, aceasta va fi vizibilă ca o iconiță în colțul din stânga jos. Pe device-urile Mac, iconița va fi în stânga Dock-ului, cu un mic telefon pe indexul de sus. Dacă apeși pe aceasta (sau dacă faci swipe în sus pe iconița de pe telefon), aplicația respectivă va începe să ruleze.

Există câteva condiții pentru ca ea să funcţioneze. În primul rând, ambele device-uri trebuie să fie logate cu același Apple ID. În al doilea rând, ambele device-uri trebuie să aibă instalat iOS 8 sau OS X Yosemite sau versiuni mai noi. În al treilea rând, ambele device-uri trebuie să poată rula modul Bluetooth Low Energy. Această opțiune se găsește pe dispozitivele iPhone 5 și 2012 Mac și pe cele produse ulterior. Pentru a activa modul Handoff, du-te la Settings > General > Handoff pe iOS și Settings > General pe macOS și bifează opțiunile Handoff.

Shared Desktop and Documents folder.

Activând această funcţie nu vei cauza schimbări majore: vei activa o sincronizare permanentă între Desktop şi folderul Documents, cu ajutorul căreia conţinutul acestora va fi urcat şi stocat automat în iCloud. Avantajele acestei opţiuni nu pot fi contestate: poţi stoca cele mai important documente astfel încât să le ai mereu la îndemână. Un avantaj suplimentar constă în faptul că poţi accesa fişierele tale de pe orice device iOS dacă descarci aplicaţia iCloud Drive. Cu toate acestea, activând această funcţie vei face 5GB să dispară într-o secundă, dar chiar şi 50 de GB pot fi prea puţin în funcţie de obiceiurile utilizatorului.

Cel mai simplu mod de a activa această funcţie este prin setările iCloud, pe care le poţi găsi prin System Settings > iCloud apoi iCloud Drive > Options. Odată ce ai ajuns aici, alege opţiunea “Desktop & Documents Folders”, şi sincronizarea va începe..

Auto Unlock

Utilitatea acestei funcţii a început odată cu macOS Sierra şi watchOS 3 şi constă în faptul că poţi să-ţi deblochezi Mac-ul cu ajutorul Apple Watch fără să fie nevoie de introducerea unei parole. Nu mai trebuie să faci nimic dacă ai ceasul la mână: te aşezi în faţa Mac-ului, îl deschizi şi totul este funcţional. Sistemele trebuie să fie watchOS3 şi macOS Sierra. Pe lângă acest lucru, cu toate că toate ceasurile sunt compatibile, în cazul Mac-urilor, doar seriile produse după 2013 permit o astfel de interacţiune. Vei mai avea nevoie de câteva elemente: un ID Apple, o conexiune Bluetooth activă, şi o reţea WiFi comună. E nevoie de un Apple Watch cu parolă, iar această funcţie va putea fi activată doar atunci când Apple Watch-ul va fi deblocat. Internet Sharing nu poate funcţiona pe Mac, şi o autentificare în doi paşi va fi necesară pentru protejarea Apple ID-ului.

Dacă toate aceste condiţii sunt întrunite, activarea funcţiei este simplă: deschide System Settings > Security & Privacy > General, şi apoi activează funcţia unlock a Apple Watch.

Parole

iCloud Keychain este probabil cel mai bun lucru dintre toate. E acolo, îşi face treaba, şi totul merge fără probleme. Este practic un seif virtual care stochează toate parolele tale din Safari, informaţiile pentru tranzacţii bancare, şi parolele WiFi. Datorită iCloud Keychain, poţi stabili nişte parole mai dificile, deci mai sigure, pentru conturile tale. În plus, sistemul îţi va oferi posibilitatea să setezi o parolă complexă pentru fiecare nouă înregistrare, deci nu va trebui să-ţi faci griji pentru asta.

Keychain îţi face viaţa mai uşoară în multe alte privinţe. Nu trebuie să-ţi cauţi cardul de credit de fiecare dată când vrei să cumperi ceva online. E suficient să-ţi aminteşti un cod de securitate compus din 3 cifre iar restul informaţiilor vor fi completate automat. O altă opţiune utilă este posibilitatea de a salva parola de WiFi. Când treci la un alt dispozitiv, aceste parole vor fi introduse automat. Iată cum ar arăta în 2016.

Poţi activa Keychain în meniul settings al iCloud.

Universal Clipboard

O altă funcţie extrem de utilă şi simplă. Poţi copia un text pe telefon sau pe computer, şi voilaaa: îl poţi apoi avea pe orice dispozitiv alegi. O altă funcţie care pur şi simplu merge.

Din punct de vedere al cerinţelor sistemului, vei avea nevoie de cele mai noi siteme de operare, adică de macOS Sierra şi iOS 10, şi de un computer care să nu fie mai vechi de 2012, sau de un iPhone 5. Dacă ai toate aceste device-uri la dispoziţie, mai ai nevoie doar de o conexiune Bluetoth, WiFi şi Handoff pe toate dispozitivele, precum şi să fii autentificat cu acelaşi Apple ID.

Apelurile Telefonice pe Mac.

Această funcţie este de asemenea extrem de utilă. Am trecut cu toţii probabil prin următoarea situaţie: îţi laşi telefonul acasă setat pe vibraţii, iar cineva te sună cât timp eşti în faţa laptop-ului. În mod normal ai fi pierdut apelul, dar mulţumită acestei funcţii poţi vedea apelul, şi poţi chiar răspunde la telefon. Poţi să-ţi auzi interlocutorul prin difuzoarele Mac-ului (sau prin căşti, dacă acestea sunt conectate), şi poţi vorbi la rândul tău prin microfonul incorporat. Din moment ce apelurile sunt de pe iPhone, poţi efectua apeluri GSM normale sau apeluri prin FaceTime. Trebuie doar să deschizi aplicaţiile FaceTime, sau să alegi în Contacts pe cine vrei să suni. Şi apoi să apeşi pe opţiunea de apelare.

O interfaţă va apărea pe durata conversaţiei într-o fereastră ca cele pentru notificări în colţul din dreapta sus al ecranului. Prin intermediul acesteia poţi accepta sau refuza apeluri, şi poţi de asemenea întrerupe apeluri, trece în modul mute, sau la un apel video, dacă foloseşti Face Time. Ai parte şi de o reprezentare grafică simpatică a sunetelor, în loc de alte ornamente. Nu e nicio problemă dacă vrei să treci la un apel video la un apel normal în mijlocul unei conversaţii, din moment ce în bara de meniu a iPhone-ului va fi colorată permanent în verde: cu un singur click pe aceasta, poţi continua conversaţia de pe mobil.

Pentru ca această funcţie să meargă, vei avea nevoie de dispozitive cu iOS 8.1 şi OS X Yosemite, care trebuie să fie conectate la aceeaşi reţea. Vei avea nevoie şi de o pereche de căşti cu microfon extern în cazul în care ai un Mac mini sau un Mac Pro, din moment ce acestea nu au microfoane încorporate. Şi iPad-urile pot primi apeluri telefonice.

Activarea este destul de simplă. Poţi alege opţiunea Allow Calls on Other Devices în Settings > Phone > Calls on Other Devices şi apoi selectezi dispozitivele către care ai vrea să redirecţionezi apelurile. Pe Mac, deschide setările FaceTime, şi alege opţiunea Calls From iPhone.

iPhoneX_finantare_iunie_2018
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!