imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Despre iOS 9.3 și actualizări în general


În cadrul evenimentului special Apple de luni au fost anunțate dispozitive noi, dar și actualizări sau produse noi software. Dintre actualizările software cea mai interesantă și cea care probabil afectează cei mai mulți utilizatori este actualizarea iOS 9.3.

De obicei, notificările care ne anunță că este disponibilă o nouă actualizare a unei aplicații sau a sistemului de operare sunt deranjante și aproape invariabil apar în momente nepotrivite. Din diverse motive – te gândești că telefonul tău funcționează foarte bine așa cum este acum, nu ai acces la o conexiune internet suficient de rapidă, nu ai suficient spațiu liber pe dispozitiv, bateria nu este încărcată destul și nu ai acces la o sursă de energie ori pur și simplu te gândești că nu e momentul să rămâi cu telefonul nefuncțional timp de 10 minute sau cât durează descărcarea și instalarea actualizării – optezi pentru amânarea instalării noii versiuni și chiar alegi să nu ți se mai reamintească despre respectiva actualizare. Un alt motiv care, de multe ori, ne motivează opțiunea de a nu instala actualizări este faptul că, deși se întâmplă foarte rar, există posibilitatea ca actualizările să introducă noi erori sau alte probleme (cum ar fi descărcarea mult mai rapidă a bateriei), pe lângă rezolvarea erorilor. În aceste cazuri deosebite patch-urile care repară problemele abia introduse sunt publicate foarte rapid, nepermițând apariția unui discomfort real al utilizatorului.

Revenind, deși de foarte multe ori suntem tentați să evităm instalarea actualizărilor din diverse rațiuni, ar fi bine totuși să ne reevaluăm această atitudine. De ce? Pentru că, de cele mai multe ori, oricât de deranjante ar fi actualizările, mai ales cele ale sistemelor de operare, sunt foarte importante. Cel mai important motiv ar fi cel legat de securitatea datelor. Orice sistem de operare și orice aplicație conține, în mod inerent, erori și este doar o problemă de timp până ce acestea sunt găsite. Totul este ca ele să fie identificate mai întâi de inginerii companiilor care dezvoltă produsul. Dacă, dimpotrivă, ele sunt găsite mai repede de “băieții răi”, aceștia le vor exploata provocând pagube utilizatorilor. Din această cauză, toate marile companii au echipe întregi de angajați a căror sarcină principală este găsirea acestor posibile erori, permițând astfel repararea lor înainte ca acestea să poată fi exploatate în mod răuvoitor. Așadar, ar fi bine ca, data viitoare, înainte de a selecta opțiunea “later” sau pe cea de “remind me later”, să vă gândiți mai serios.

iOS-updates

Bineînțeles că mai există și alte motive. De cele mai multe ori, aceste actualizări nu apar doar ca să rezolve probleme, ele aduc și noutăți. Ceea ce ne readuce la subiectul principal al acestui articol. iOS 9.3, pe lângă faptul că rezolvă unele probleme (cea mai însemnată fiind cea descoperită chiar în ziua lansării iOS 9.3 și pe care acesta o rezolvă – este vorba de o eroare care ar fi putut permite unui “atacator” să decripteze fotografiile și video-urile trimise cu ajutorul iMessage), vine și cu o serie de funcționalități noi. Noua versiune de sistem de operare pentru dispozitive mobile lansată de Apple oferă, în primul rând, funcții noi care sunt direcționate către utilizarea în scopuri educative a iPad-urilor. Am putea spune că educația este chiar punctul central al iOS 9.3, ea fiind, de altfel, un subiect foarte important pentru Apple în general, compania din Cupertino dedicându-i o întreagă secțiune pe propriului site. Acum vom menționa câteva dintre noile funcționalități, urmând a le aprofunda în articole viitoare. Vorbim despre posibilitatea utilizării mai multor conturi de utilizator pe un iPad, aplicația Classroom sau Apple School Manager.

iOS-9-3-Education-e1458639136597

O altă funcționalitate nouă este și Night Shift, aceasta putând, odată activată, să adapteze luminozitatea ecranului după apusul soarelui, astfel încât aceasta să nu te mai împiedice să adormi.

night-shift-ios9-800x690

Funcționalitatea 3D Touch a fost extinsă, fiind introdusă posibilitatea de a proteja fișiere scrise în Notes cu ajutorul unei parole sau chiar a amprentei. În plus, acum poți “lega” mai multe Apple Watch-uri la același iPhone. De asemenea, au fost actualizate aplicațiile Health și News integrate în iOS.

iOS-9-3-3D-Touch

Ca să concluzionăm, v-aș recomanda să testați noul iOS 9.3 și chiar să activați opțiunea “auto update” a sistemului de operare, în primul rând pentru a vă proteja propriile date și, de ce nu, pentru a fi printre primii care beneficiază de noile funcționalități introduse prin actualizările lansate de dezvoltatori.

sursa: Apple, Refinery29

iPadFinantare_Aprilie_2018
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!