imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

De ce snooze-ul durează fix 9 minute la Apple?


V-ați întrebat vreodată de ce funcția de snooze de la iPhone folosește un interval de 9 minute, și nu 5, 10 sau orice altă cifră? Ei bine, răspunsul nu este foarte clar, cea mai plauzibilă explicație fiind aceea că este vorba de un omagiu adus istoriei ceasului.

Funcționalitatea snooze a fost introdusă pentru prima dată în anul 1956. Ea a fost adăugată primelor ceasuri electronice dar care aveau un mecanism mecanic pentru afișarea orei. Acestea indicau ora folosind mici panouri pe care erau desenate cifrele, iar mecanismul de snooze a fost legat la indicatorul de minute, acesta având 10 cifre, de la 0 la 9. Astfel, snooze-ul apărea din nouă în nouă minute, dacă alarma era setată pentru ora să spunem 7:15, snooze-ul se declanșa atunci când în dreptul minutelor apărea cifra 4, adică la 7:24, apoi când apărea cifra 3, adică la 7:33, și tot așa. În plus snooze-ul era legat și de mecanismul care indica ora, de aceea la acea vreme snooze-ul funcționa doar pentru o oră din momentul la care era setată alarma.

Clock_radio

La ceasurile strict mecanice, se pare că acest mecanism avea și mai multe limitări și nu ar fi permis alegerea unei perioade fixe de snooze, astfel s-ar fi putut alege între o perioadă de snooze de 9 minute și ceva și cea de 10 minute și ceva. S-a ales varianta de 9 minute considerându-se că 10 minute este deja prea mult și ne-ar permite, din nou, căderea într-un somn profund. Există și unele explicații, mai „stiințifice”, unii specialiști afirmând că intervalul de 9 minute este cel mai bun „timing” pentru trezire, pentru amintirea viselor dar și pentru a nu adormi din nou prea profund.

Când au apărut ceasurile digitale, dacă perioada de snooze ar fi fost mai lungă, ar fi fost nevoie de mai multe circuite electronice pentru verificarea și compararea orelor, deci costul de producție ar fi fost mai mare.

Oricum, dacă inițial acest interval de 9 minute a fost ales inițial din considerente mecanice, de cost sau științifice, acestea au fost depășite de mult, dar intervalul a fost păstrat de cei mai mulți producători, cel mai probabil din considerente istorice.

Chiar dacă cei de la Apple nu ne oferă posibilitatea de a modifica intervalul de snooze al alarmei de pe iPhone, putem folosi diferite alte aplicații pentru aceasta. Mai jos vă listez două aplicații gratuite:

Alarm Clock Free dezvoltată de cei de la iHandy Inc.
Wave Alarm – Motion Control Alarm Clock dezvoltată de Augmented Minds

iPhone 8 Vestitorii Primaverii
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!