imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

De ce a omorât Apple jack-ul?


Apariția dispozitivelor noi, ultramoderne, duce la dispariția soluțiilor foarte vechi. Mulți consideră asta a fi un pas împotriva consumatorilor. Tim Cook și ceilalți ingineri de la Apple au vorbit în sfârșit despre acest subiect pentru a explica motivele.

Înaintea prezentării din 7 septembrie s-a tot glumit despre cât timp va trebui să-și ceară scuze Apple pentru dispariția jack-ului de căști. Asta în cazul în care s-ar fi pus problema așa, deși mai curând se putea pretinde că eliminarea unei tehnologii vechi de 100 de ani fără a aduce alte justificări este unul dintre cele mai firești lucruri. Acum știm că nu așa a fost, dar, dacă stăm să ne gândim: de ce nu putem accepta că acesta este cel mai normal lucru de făcut?

Se miră cineva când vede pe altcineva aruncându-și vechiul televizor și cumpărând unul nou, mai modern? Este cineva revoltat că nu mai folosim telefoane de dimensiunea unei cărămizi?

Corect, nimeni nu face asta. La fel se întâmplă și în cazul jack-ului de căști. Nu că în ultimii 100 de ani nu ți-a fost de folos. Nu este ca și cum nu am fi putut folosi această tehnologie pentru încă 100 de ani – am fi putut. Așa cum poți folosi în continuare și un televizor vechi, doar că există altele mai frumoase, mai subțiri, mai colorate…

Înclinația omenească de a duce lucrurile către mai bine este ceea ce împinge tehnologia către progres. Evoluția se întâmplă atunci când nu ne mulțumim cu ceva bun, ci vrem și mai bun. Și adevărul este că la asta ar trebui să ne așteptăm de la o companie de tehnologie. Apple a renunțat la jack, așa cum au renunțat și la tastatura fizică la un moment dat. Motivul este unul foarte simplu: deoarece există ceva mai bun.

Greg Joswiak, vice-președintele Apple, a rezumat motivele pentru care au luat această hotărâre la prezentare:

Conectorul audio are mai mult de 100 de ani. Ultima mare inovație în ceea ce-l privește s-a întâmplat acum 50 de ani. Știți care a fost? A fost micșorat. Dar de atunci nu a mai fost atins. Este un dinozaur. A sosit momentul să mergem mai departe.

Întrebarea este: încotro? Către tehnologia fără fir sau către cea cu fir? Audiofilii susțin că tehnologia bluetooth nu poate produce sunetul la aceeași calitate ca cea cu fir. Fără îndoială aceasta este doar o etapă; pentru moment, avem la îndemână portul Lightning care ne oferă foarte multe.

Evident, nu a fost atât de simplu, jack-ul fiind un produs universal. Toată lumea îl folosește pe tot globul. El a fost probabil unul dintre singurele produse standardizate. Orice dispozitiv care producea sunete (fie că vorbim de Tamagotchi sau de sisteme Harman Kardon) și permitea să te conectezi la el folosea și un jack de 3,5 mm. Toată lumea îl iubea. Mai mult de atât, nimeni nu simțea nevoia de a schimba ceva, toată lumea se simțea bine așa.

Apoi au venit cei de la Apple și au bătut în masă. Nu s-a îndoit nimeni că schimbarea va avea prețul ei și că vor trebui să-l plătească. Nimeni nu-și va schimba căștile lor cu fir cu zâmbetul pe buze. Este evident că utilizarea adaptoarelor nu este cea mai elegantă soluție. Întrebarea este: cât de multă lume va spune, gata, ajunge?

Nu foarte mulți, după părerea mea. Audiofilii care folosesc căștile lor speciale cu siguranță nu obișnuiesc să asculte muzică pe telefon. Ei vor folosi în continuare player-ele lor profesionale, produse special pentru această nișă de piață. Mai rămân utlizatorii obișnuiți. Deja o mare parte a acestora ascultă muzică folosind căștile bluetooth. Restul sunt sau satisfăcuți cu calitatea oferită de EarPods-urile pe care le primesc odată cu telefonul lor, sau își pot permite o soluție wireless sau Lightning alături de cei 968 de euro pe care i-au cheltuit pentru iPhone-ul lor. Ceilalți, pentru care niciuna dintre aceste opțiuni nu este satisfăcătoare, pot folosi adaptorul.

Cum era de așteptat, foarte multă lume își pune aceste întrebări. Buzzfeed a reușit să întrebe mai mulți ingineri de la Apple pe ce s-au bazat în luarea acestei decizii.

Dan Riccio, vice-președinte Apple pentru dezvoltarea de hardware, a fost foarte explicit în motivarea necesității dispariției jack-ului:

Aveam acest conector vechi de 50 de ani – o gaură plină cu aer – care doar stă acolo, ocupând spațiu, spațiu foarte valoros de altfel. Jack-ul ne încurca planurile de a pune alte lucruri în iPhone. Se lupta pentru spațiu cu camera foto, procesorul și bateria. Sincer vorbind, atunci când există deja o soluție mai bună, mai modernă, este o prostie să păstrezi și vechea tehnologie.

El a descris, în continuarea interviului, și ce înseamnă această soluție “mai bună, mai modernă”. Cele mai importante îmbunătățiri la noul iPhone au fost aduse camerei. Chiar și modelul de bază beneficiază de stabilizarea optică a imaginii, tehnologie care exista până acum doar pe modelele mai mari. Noul iPhone 7 (n.r. Plus) vine cu două camere. Un circuit integrat de mici dimensiuni care alimentează ecranul și flash-ul se afla până acum în partea superioară a telefonului. Asta începuse însă să incomodeze noul și mai marele sistem al camerei. Așa că l-au mutat puțin mai jos, dar a început să incomodeze celelalte componente, mai ales jack-ul de căști.

Așa s-a ajuns să se experimenteze ce s-ar întâmpla dacă ar elimina jack-ul cu totul. Nu numai că a fost mai ușor să potrivească noul motor Taptic de la baza butonului Home, dar s-au ivit și oportunități de a mări și bateria. Da, modelul de bază are o baterie cu 14% mai mare, iar Plus-ul una cu 5% mai mare. Nu este o mutare care merită?

Mai ales dacă adăugăm și faptul că, conform celor spuse de Riccio, acesta a fost unul dintre pașii importanți pentru ca iPhone 7 să obțină certificarea IP67. Tim Cook, CEO-ul Apple, și-a exprimat și el părerea despre importanța acestei soluții:

Inovația este cea care face lucrurile mai bune. Dacă faci un pas în spate și te gândești ce contează cel mai mult pentru utilizatorii de iPhone, o să vezi că e vorba despre fotografiile pe care le fac și celelalte lucruri pe care le fac pentru a-și construi jurnalele vieții lor. De aici și îmbunătățirile camerei, optimizarea software-ului, mărirea capacității bateriei și toate celelalte îmbunătățiri din iOS 10. Aceste lucruri, împreună, reprezintă un mare pas înainte. Asta deși există și persoane mai vocale care văd o conspirație în spatele tuturor acestor lucruri. Dacă găsesc muzică protejată legal în telefonul cuiva vor spune că ascultarea muzicii este îngrădită, spre exemplu. Altă teorie este aceea că acele căști mici wireless earbuds se pot pierde mai ușor, astfel că Apple va face și mai mult profit.

Aceste speculații au fost negate de Phil Schiller, vice-președintele Apple pentru marketing internațional:

Ideea că există tot felul de motive ascunse în spatele acestei decizii, inclusiv că aceasta va introduce o nouă formă de management a conținutului, este pur și simplu falsă. Am eliminat jack-ul pentru că avem o altă metodă mai bună de a livra sunetul. Nu are nimic de-a face cu managementul conținutului sau cu DRM – sunt pur și simplu teorii ale conspirației paranoice.

În concluzie, merită să ne punem această întrebare: ce ne dorim mai mult? jack-ul sau o cameră mult mai bună cu stabilizarea imaginii? de ce anume te simți mai legat? de un telefon care rezistă la apă sau de o tehnologie veche de 100 de ani? dacă ai avea de ales între o baterie mai mare și jack ce ai alege?

Acestea au fost întrebările pe care Apple și le-a pus și credem că le-a răspuns corect. Evident, nu știm foarte multe încă despre noua direcție, încă nu am ascultat muzică pe noile AirPods-uri, dar un lucur este clar: viitorul este în această direcție. Este important să nu uităm asta, pentru că a cere inovație și conservatorism de la aceeași companie pur și simplu nu funcționează. …

sursa: Buzzfeed

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!