MacBookPro15_PF_Yosemite_US-EN_US-EN_w-SCREEN

Cum ștergi toate datele de pe Mac și îl readuci la setările de fabrică

#Sfaturi
2015. 09. 08.

Simți că ai nevoie de un nou început? Poți readuce Mac-ul la configurațiile din fabrică ori de câte ori dorești asta. Vei șterge toate datele, tot ce ai lucrat pe calculator și-l vei aduce la starea în care era atunci când l-ai scos din cutie (bine, probabil cu câteva lovituri si zgârieturi, în funcție de vârstă). Este o procedură simplă, care nu durează mult, iar noi vă vom arăta cum se face în condiții de siguranță și în mod eficient.

De ce aș vrea să fac asta?

În mod normal, pierderea configurațiilor și datelor personale de pe Mac-ul tău ar fi un motiv de îngrijorare și enervare. Dar există și scenarii în care o ștergere completă și o reinstalare se pot dovedi binevenite, cel mai frecvent fiind acela că vrei să-ţi vinzi computerul. Niciun alt utilizator nu ar vrea să primească un sistem cu un hard-disk plin cu datele altcuiva, așa că vânzătorul resetează de obicei calculatorul.

Foarte importante în acest proces sunt deautorizarea calculatorului în iTunes, ștergerea conturilor și parolelor personale, eliminarea parolei de firmware și, în general, ștergerea tuturor conexiunilor la cloud. Însă la fel de importantă este şi revenirea la setările din fabrică. Deci, dacă plănuiești să vinzi sau să dăruiești Mac-ul cuiva, fă și acest pas (care nu durează chiar atât de mult) și curăţă-ţi complet calculatorul.

Setări din fabrică: Ștergeți Mac-ul

Adria Richards / Flickr
Adria Richards / Flickr
Ok, hai să parcurgem pașii necesari pentru a șterge toate informațiile de pe unitatea locală de stocare a Mac-ului. În primul rând, trebuie să te asiguri că Mac-ul este conectat la internet, de preferință prin intermediul unei conexiuni cu fir. Ștergerea hard disk-ului este o operațiune destul de simplă, dar, o dată finalizată, vei avea nevoie să accesezi setările din fabrică. Pe Mac-urile moderne, accesul la internet este absolut necesar pentru procesul de restaurare. Dacă ai optat pentru ștergerea tuturor datelor de pe un Mac portabil, ar fi bine să începi prin a conecta adaptorul de alimentare pentru a evita pericolul de a rămâne fără baterie.

suppoertedStandardsProtocols
Dacă nu ai acces la o conexiune cu fir, verifică dacă conexiunea Wi-Fi disponibilă se află printre cele care funcționează în modul recovery

Următorul pas este selectarea opțiunii Restart din meniul Apple (cel care are logo-ul Apple pe el). Așteaptă să se închidă Mac-ul, apoi să înceapa repornirea si vei vedea că, înainte de a ajunge la ecranul de login, computerul va afișa un ecran gri. Acum ai ocazia de a accesa modul recovery: ţine apăsate atât tasta Command, cât și tasta R atunci când vezi ecranul gri.
Această comandă îţi va afişa OS X Utilities, locul din care se pot face diverse modificări importante, dar şi riscante. Selectează Disk Utility. Acest proces poate fi puțin diferit în funcție de versiunea de OS X pe care o utilizezi, dar ceea ce cauți este discul de pornire sau alte informații legate de acesta. Selectează-l şi dă click pe opțiunea Erase. Apoi, accesează opțiunea Format și seteaz-o la Mac OS Extended (Journaled), după care trebuie să selectezi din nou opțiunea Erase. Acest lucru poate dura ceva timp. O dată încheiată această operaţiune, du-te la meniul Disk Utility și selectează Quit Disk Utility.

Setări din fabrică: reinstalarea sistemului de operare
Până acum, n-ai făcut decât să ștergi tot ceea ce îl făcea pe Mac-ul tău al tău, dar această etapă este la jumătatea drumului pe care trebuie să-l parcurgi pentru ajunge înapoi la setările din fabrică. O dată ce ai închis Disk Utility, ar trebui să vezi o fereastră cu opțiunea de a reinstala OS X-ul. Selectează Reinstall OS X, confirmă că dorești asta cu adevărat și continuă. S-ar putea să mai fie necesare câteva clicuri de confirmare înainte ca instalarea să fie gata să înceapă.

Apple support
Apple support
Acesta este momentul în care ai nevoie de conexiunea la Internet întrucât Apple păstrează toate setările de fabrică pe propriile servere. Cu o conexiune net, Mac-ul își poate găsi sursa originală și descărca o nouă versiune a tuturor setărilor sale.

Notă: Soluția de descărcare on-line funcționează doar pentru versiunile mai noi de OS X. Asta nu ar trebui să fie o problemă pentru cele mai multe dintre Mac-urile de azi, atât timp cât folosesc Lion, Mountain Lion sau sisteme de operare mai noi, care descarcă setările de fabrică de pe web. Dacă lucrați dintr-un motiv sau altul cu Snow Leopard sau cu o versiune anterioară a OS X-ului, acestea nu se pot reinstala on-line. Vei avea nevoie de discul original de instalare OS X livrat împreună cu calculatorul, așa că va trebui să-l ai la îndemână.

Sfaturi pentru salvarea datelor
MBP13_LS_MBP15_RS_34_US-EN-SCREEN
Având în vedere că ștergerea completă și resetarea sunt procese ireversibile, este esenţial să te asiguri că toate datele pe care dorești să le păstrezi sunt salvate. Back-up-ul sistemului este un pas vital și necesar înainte de a începe orice procedură de ștergere. Iată câteva sfaturi cu privire la cele mai bune metode de a salva datele de pe Mac:

• Folosește Time Machine, dacă este posibil. Acest lucru îți va permite salvarea setărilor și datelor de pe Mac pe un hard disk extern (dacă nu ai unul la îndemână, ia în considerare cumpărarea unuia pentru acest lucru și pentru alte posibile nevoi de backup), după care le vei putea transfera într-un Time Capsule, ceea ce echivalează cu mutarea sistemului tău pe un alt Mac. Acest lucru este foarte util dacă faci un upgrade al computerului și îl vinzi pe cel vechi.
• După migrarea datelor, există posibilitatea să fie necesară reinstalarea aplicațiilor Apple pe noul calculator. Vizitează Mac App Store și vei vedea o opțiune de a reinstala orice aplicații lipsesc.
• Dacă ai ambele computere în același timp, ai posibilitatea să utilizezi Migration Assistant pentru a migra pur și simplu datele de pe unul pe altul.
• Serviciile de backup în cloud ar putea fi utile, dar cele mai multe conturi nu au spațiu suficient pentru toate informațiile de pe un Mac, așa că cel mai bine este să faci un backup local al datelor.

sursa: digital trends