Cum creăm albume partajate din Photos pentru Mac și iOS

2015. 06. 20.
Partajarea în iCloud din Photo este metoda perfectă de a arăta pozele prietenilor – fără a folosi social media.

Partajarea din Photos în iCloud este metoda perfectă de a împărtăși cu cei apropiați fotografiile digitale, în acelaşi timp păstrându-vă intimitatea. Când creezi sau subscrii la un album partajat, acesta va apărea pe toate dispozitivele tale. Întrucât spațiul alocat fotografiilor partajate în acest fel nu se scade din spațiul alocat conturilor gratuite iCloud, nici nu te costă nimic.

Pornirea partajării Photo în iCloud

Pentru a porni “sarabanda” partajării, pornește partajarea Photo în iCloud pe toate dispozitivele pe care le ai (acest lucru nu are nimic de-a face cu iCloud Photo Library). În aplicația Photos de pe Mac, selectezi Photos > Preferences și în panelul iCloud, pornești iCloud Photo Sharing (Partajare poze iCloud). Pe un dispozitiv iOS, accesezi Settings, apoi derulezi până la opțiunea Photos & Camera. O selectezi și în următorul ecran folosești comutatorul din dreptul iCloud Photo Sharing (va deveni verde).

photosharing_1-100591713-medium
Panelul iCloud din preferințele Photos este locul de unde controlezi diferitele servicii iCloud.
Crearea unui album partajat

Crearea (și adăugarea de conținut) albumelor partajate este foarte simplă. În aplicația Photos de pe Mac selectezi un album sau câteva imagini în miniatură. Apeși pe pictograma share din toolbar-ul Photos și apoi selectezi iCloud Photo Sharing. În meniul următor, folosești opțiunea New Shared Album (Album partajat nou), urmând ca acum să denumești albumul, să inviți prietenii să se aboneze la acest album introducând în câmpul To: numele, adresa de email sau numărul lor de telefon. În câmpul Comments poți introduce o scurtă descriere a pozelor pe care tocmai le partajezi.

photosharing_2-100591714-large
Meniul din stânga îți permite să creezi un nou album partajat sau să adaugi poze noi unui album deja partajat. Pentru a crea un album nou partajat, folosești meniul din dreapta pentru a-l denumi, invita prietenii să-l vadă etc.

Când ai terminat de completat toate câmpurile, apasă butonul Create. Cei invitați vor primi pe mail o notificare pentru a se „abona” la albumul creat de tine. Odată acceptată invitația, albumul va apărea în categoria Shared din Photos pe toate dispozitivele pe care ei au activat opțiunea de partajare din Photos în iCloud. Crearea unui album partajat în iOS funcționează similar, cu singura diferență că nu poți partaja un album complet – trebuie să selectezi fiecare poză individual.

În primul meniu care apare (stânga) poți adăuga un comentariu, iar apoi, prin apăsarea butonului Shared Album din josul paginii, vei accesa următorul meniu în care apare lista albumelor partajate (dreapta).

Pentru a comenta sau a da „like” unui fișier media dintr-un album partajat în Photos pentru Mac, deschide albumul, fă dublu-click pe poză sau video și apoi apăsați pictograma „+” care apare în colțul din stânga jos al pozei. Acum a apărut dialogul unde poți introduce comentariul. Pentru a da „like”, apeși pictograma „smiley-face” sau selectezi câmpul de comentariu pentru a scrie ceea ce dorești. Odată apăsat butonul Send, comentariul tău va apărea în lista de comentarii.

photosharing_4-100591716-large
Pentru a șterge un comentariu, plasează cursorul mouse-ului și apoi selectează butonul Delete care apare pe ecran.

Pentru a da „like” unei imagini sau pentru a vedea comentariile în Photos pentru iOS, apasă pe pictograma albumului partajat, apoi pe thumbnail-ul pozei pentru a o deschide. Sub poză găsești butoanele care îți permit să dai like unei poze, să vezi comentariile sau să adaugi propriul comentariu. Pentru a șterge un comentariu, întâi trebuie să-l selectezi ținând degetul apăsat pe acesta și apoi să apeşi butonul Delete care apare sub comentariu.

Photos centralizează toate actualizările partajărilor într-un album special denumit Activities din secțiunea Shared, atât în versiunea pentru Mac, cât și în cea pentru iOS. Acest album găzduiește pictograme mari ale celor mai recente adăugiri la albumele partajate, precum și „like-urile” și comentariile – este cea mai la îndemână metodă de a verifica un sumar al conținutului partajat pentru a vedea activitatea recentă a celor dragi.

Descărcarea de conținut

Pentru a edita sau folosi o fotografie partajată într-un proiect propriu, trebuie să o descarci. Pentru a face asta, trebuie să dai Control-click pe poza dorită dacă ești pe Mac și să alegi opțiunea Import din meniul care apare. Photos adaugă poza în albumul Last Import, de unde o poți folosi ca pe oricare altă poză sau video din librăria ta: editeaz-o, adaug-o altui album, include-o într-un proiect etc. Pentru a descărca conținut în Photos pentru iOS, atinge pictograma pozei dorite pentru a o deschide și apoi selectează opțiunea Save Image din meniul ce apare.

Permite celor ce s-au abonat să adauge conținut

O funcționalitate (semi-ascunsă) a albumelor partajate este aceea de a permite oricărui abonat să adauge propriile poze sau video-uri la album. Astfel poți crea foarte ușor un canal de schimb bidirecțional între tine și prietenii tăi. Pentru a activa această opțiune în Photos pentru Mac, dă dublu-click pe un album partajat pentru a-l deschide – sau, dacă sidebar-ul este activat (Option + Command + S), doar selectați albumul în secțiunea Sharing. Acum, alegeţi pictograma utilizatorului (încercuită în imaginea de mai jos). În meniul care apare activați opțiunea Subscribers Can Post.

photosharing_5-100591717-medium
Acest meniu îți permite să faci toate operațiunile pentru administrarea abonaților. Un semn de întrebare în dreptul unui nume indică faptul că acea persoană nu a răspuns încă invitației de partajare. În acest caz, puteți retrimite invitația, ca în imagine. Un X în dreptul unui nume înseamnă că acea persoană s-a dezabonat de la albumul respectiv.

Pentru a face asta în Photos pentru iOS, selectați Shared din partea de jos a ecranului și dacă este nevoie, folosește butonul Back din colțul din dreapta stânga sus pentru a închide albumul partajat pe care-l consultaţi astfel încât să vedeți miniaturi ale tuturor albumelor partajate. Apoi, selectezi albumul la care dorești să acorzi dreptul de a încărca conținut – vei vedea thumbnail-uri ale tuturor albumelor (mai jos în stânga). Selectează People în colțul din dreapta jos și în următorul ecran (mai jos în dreapta) activați opțiunea Subscribers Can Post.

photosharing_6-100591718-large
Când deschizi un album partajat în Photos pentru iOS, butoanele din josul paginii îți permit să comuți între vizualizarea thumbnail-urilor (Photos; stânga) și numele persoanelor invitate la partajarea albumului (People; dreapta). În fereastra de vizualizare a persoanelor poți gestiona abonații și să le permiți încărcarea de conținut în album.

Începând din acest moment, albumul se sincronizează pentru toată lumea care îl accesează: orice fișier nou pe care tu sau un alt abonat îl încarcă în albumul partajat este trimis către toate dispozitivele tuturor persoanelor care s-au abonat la albumul respectiv. De asemenea, orice fișier pe care tu sau un abonat îl ștergeți va dispărea de pe toate dispozitivele abonate la album (fiecare persoană nu poate șterge decât fișierele pe care tot el le-a adăugat). Chiar și utilizatorii PC pot participa la partajarea unui album prin iCloud dacă își instalează iCloud pentru Windows. ( Pentru mai multe informații cu privire la descărcarea și instalarea iCloud pe Windows vizitează Pagina de suport Apple.)

Poți crea albume goale la care ulterior să fie adăugat conţinut de către tine sau de alți abonaţi. Este o facilitate foarte utilă când creezi un album în care să poată adăuga conținut și un prieten sau o rudă aflată la mare depărtare. Pentru a face asta, este suficient să nu selectezi nici o imagine înainte de a crea noul album partajat. Trebuie doar să te asiguri că ai dat dreptul de a adăuga conținut persoanei respective și totul este gata.

Până la urmă, partajarea Photo în iCloud este o metodă foarte simplă și eficientă de a partaja poze cu persoane care nu au cont de Facebook și nici nu se pricep foarte bine la tehnologie. (O poți folosi și pentru a crea website-uri publice, dar asta vom analiza în alt articol.)

sursa: Macworld