imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Creatorul Swift a părăsit Apple


O altă persoană importantă a părăsit Apple. De data asta însă, Chris Lattner (în fotografie) părăsește compania la dorința sa, spre deosebire de Sal Soghoian care a fost concediat. Șeful echipei care lucra la Xcode se va angaja la Tesla.

Chris Lattner, inventatorului Swift și șeful echipei Xcode a anunțat ieri pe mailing list-ul swift că va părăsi Apple. Pentru cei care nu știu încă, Swift este un limbaj de programare prezentat de Apple în cadrul WWDC 2014. Mai târziu a devenit open source și a devenit limbajul de programare pentru macOS și iOS. La momentul lansării, importanța sa a fost sumarizată astfel:

Credem că aceste două anunțuri (despre Swift și Metal) au fost cele mai importante din cadrul acestui WWDC, dezvoltatorilor li s-a reamintit că nu au fost uitați și acum au un drum clar de urmat. Celor de la Apple le este foarte clar că trebuie să se înțeleagă bine cu dezvoltatorii, unul dintre cele mai mari avantaje ale iOS-ului în fața competiției fiind tocmai numărul mare de aplicații de calitate. […] Sintetizând, este o situație win-win, dezvoltatorii au primit câteva unelte noi care le vor face munca mai ușoară și mai plăcută, iar utilizatorii vor primi aplicații și mai bune.

01_swift_creator_joins_tesla_cover

Acum, omul care a creat toate acestea va părăsi compania la sfârșitul acestei luni. În plus am putea spune că Lattner era un veteran la Apple, angajându-se aici în 2005, deci a lucrat pentru compania din Cupertino mai mult de 10 ani. Locul său va fi preluat de Ted Kremenek.

 

Am plăcerea de a vă anunța că Ted Kremenek va prelua conducerea proiectului Swift având responsabilitățile de a conduce și administra Swift.org. Este o recunoaștere a efortului incredibil pe care l-a depus pentru acest proiect și este o consecință a deciziei mele de a părăsi Apple pentru a urmări o oportunitate care mi s-a oferit în altă parte. Nu a fost o decizie ușoară și vreau să știți cu toții că sunt în continuare dedicat Swift-ului. Am de gând să rămân membru activ al Swift Core Team precum și pe mail-ing list-ul swift.

Există și ceva bun în această despărțire: Lattner nu-și va abandona proiectul de suflet conform celor scrise mai sus. A mai scris și că se lucrează la Swift 4, dar acesta va fi finalizat sub comanda lui Kremenek și probabil va fi prezentat la WWDC-ul din luna iunie. Până atunci așteptăm lansarea Swift 3.1 care a fost promisă pentru pentru primăvara aceasta, lucru confirmat și de Apple în decembrie.

Craig Federighi prezentând noul limbaj de programare
Craig Federighi prezentând noul limbaj de programare

Singurul lucru care mai rămânea de lămurit, era despre ce anume vorbea Lattner atunci când a spus „pentru a urmări o oportunitate care mi s-a oferit în altă parte”. Chiar dacă el nu a lămurit acest lucru în scrisoarea sa, viitorul angajator a clarificat acest lucru, Tesla anunțând într-o postare plină de bucurie și mândrie totodată:

Vrem să-i urăm bun venit lui Chris Lattner, care se va alătura echipei Tesla în calitate de Vice President of Autopilot Software. Reputația sa profesională este binecunoscută. El vine la Tesla după 11 ani la Apple unde a fost în principal responsabil cu crearea Swift, limbajul de programare în care sunt dezvoltate aplicațiile pe platforma Apple și unul dintre limbajele cu cea mai mare creștere din Linux.

Este o mare pierdere pentru Apple, mai ales că un om atât de valoros a putut fi atras de concurență. Acest lucru s-a mai întâmplat și la plecarea lui David Erhart, fostul Director of Reliability Engineering la Apple. Lucrurile încep să semene a război de recrutare, mai ales în contextul în care Elon Musk afirma faptul că Tesla angajează de cinci ori mai mulți ingineri de la Apple decât se întâmplă în celălalt sens.

Elon Musk, CEO-ul Tesla
Elon Musk, CEO-ul Tesla

sursa: 9to5mac, Cult of Mac

iPhone8_finantare_iunie
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!