Greenpeace_cover

Consumatorii consideră că producătorii de telefoane mobile lansează prea multe modele pe piață – studiu Greenpeace

#Noutăți
2016. 08. 18.

Un sondaj realizat de Greenpeace afirmă că în lume sunt produse prea multe modele de telefoane inteligente și că acestea devin foarte repede depășite, îngreunând în același timp reciclarea materialelor din care sunt fabricate acestea.

Conform studiului, oamenii ar fi mai bucuroși dacă nu ar trebui să își schimbe telefoanele atât de des și consideră că producătorii ar trebui să plătească pentru activitatea de reciclare.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 6.000 de persoane din SUA, Mexic, Rusia, Germania, China și Coreea de Sud. Aceștia indică faptul că dețin în casă, în medie, cel puțin trei telefoane, însă media ajunge la cinci în Rusia și în Mexic

mobile-smartphones-pile-ss-1920

Peste jumătate dintre persoanele intervievate cred că producătorii lansează pe piață prea multe modele și aproape jumătate consideră că cea mai mare responsabilitate pentru a facilita activitatea de reciclare revine producătorilor.

Greenpeace indică faptul că telefoanele mobile-obiectele electronice cel mai des înlocuite-sunt considerate în general ca nepericuloase pentru mediu. Cel puțin așa cred patru dintre cele cinci persoane intervievate.

Însă un studiu independent citat de ONG-ul dedicat prezervării mediului arată că toate telefoanele mobile conțin cel puțin un produs chimic periculos, precum plumb, brom, mercur sau cadmiu.

Potrivit studiului citat de Guardian, aproape trei persoane din zece își cumpără un nou telefon pentru că fostul aparat s-a spart sau l-au pierdut.

Un procent ușor mai mare cumpără un nou model pentru a fi în pas cu cele mai recente evoluții.

Rata de reciclare la telefoanele mobile este foarte scăzută în comparație cu alte produse electronice iar oamenii nu știu dacă pot contacta companiile de reciclare, guvernul sau producătorul. Majoritatea nu știu cum să șteargă datele, iar acesta ar trebui să fie primul lucru pe care companiile de reciclare certificate ar trebui să-l ofere

spune Chih An Lee, de la Greenpeace.

O serie de producători au început să se implice în activitatea de reciclare.

reciclare

Apple, producătorul iPhone, nu oferă oficial cifre privind telefoanele pe care le reciclează dar oferă vouchere pentru a încuraja predarea anumitor modele. Totuși pornind de la faptul că au investit în dezvoltarea unui robot care să dezasambleze telefoanele vechi și că a raportat la începutul acestui an faptul că a recuperat materiale în valoare de peste 40 milioane de dolari în urma reciclării modelelor vechi de iPhone putem spune că compania din Cupertino ia foarte în serios reciclarea.

sursa: The Guardian, Greenpeace