imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Comisia Europeană cere de la Apple o sumă record de 13 miliarde de euro, pentru fiscalitatea de care a beneficiat în Irlanda


Comisia Europeană consideră că Irlanda a acordat Apple facilități fiscale necuvenite și cere acestei țări să recupereze de la gigantul din Cupertino, care este cel mai mare contribuabil din insulă, 13 miliarde de euro.

Este vorba de o valoare record solicitată de Comisia Europeană pentru un dosar care vizează ajutoarele de stat. Precedenta valoare record era de doar 1,29 miliarde de euro, impusă în cadrul circuitul auto Nürburgring din Germania.

Comisia a concluzionat că Irlanda a acordat avantaje fiscale în valoare de 13 miliarde de euro, ceea ce este ilegal în lumina regulilor UE deoarece Apple a plătit astfel mai puține impozite decât alte companii

afirmă executivul european, într-un comunicat de presă.

Ancheta Comisiei a concluzionat că Irlanda a acordat avantaje fiscale pentru Apple, ceea ce a permis acesteia din urmă să plătească impozite net mai mici decât alte societăți timp de numeroși ani. În realitate, acest tratament selectiv a permis Apple să beneficieze de o rată de impozitare de 1% pentru profiturile europene în 2003, rată care s-a redus până la 0,005 % în 2014.

crede comisarul european însărcinat cu concurența, Margrethe Vestager, citată în comunicatul Comisiei Europene.

Atât Apple, cât și Irlanda au anunțat imediat că vor ataca în apel decizia Comisiei, pe care o consideră nedreaptă.

Sunt în profund dezacord cu decizia Comisiei. Această decizie nu îmi lasă altă alegere decât să cer aprobarea guvernului pentru a o contesta în apel.

a declarat ministrul irlandez al Finanțelor, Michael Noonan, într-un comunicat al guvernului din Dublin.

Acesta a negat acordarea „oricărui ajutor de stat” și și-a exprimat temerea că decizia Comisiei ar putea avea consecințe negative asupra atractivității Irlandei pentru investitorii străini.

Și Apple a precizat că va contesta decizia Comisiei Europene, precizând, potrivit Reuters, că respectă legea și își plătește taxele în toate țările în care are filiale.

sursa: BBC

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!