imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Cineva foarte important a plecat de la Apple


Programatorul Sal Soghoian a lucrat la Apple din 1997. Chiar dacă numele său nu vă spune nimic, fiecare utilizator de Mac a folosit, probabil, unul dintre programele făcute de el.

Viața lui Sal Soghoian pare la fel de aventuroasă și înainte de Apple. S-a născut într-o familie de militari astfel încât și-a petrecut copilăria în locuri care formează spiritul precum baza navală Guantanamo. Familia sa a fost evacuată în timpul crizei rachetelor cubaneze. A studiat la Universitatea Virginia în 1969, dar în curând s-a mutat la Boston, unde și-a luat licența la Berkeley. În muzică!

Din fericire, i-a mai rămas timp și pentru programare, pe lângă dragostea pentru jazz. Și-a dat seamă în anii 1990 cât de folositor ar fi dacă un computer ar putea efectua operații de rutină. La început, a scris programe pentru mici magazine: grație automatizării, magazinul economisea bani. De aici, viața l-a dus la Apple, companie pentru care a lucrat din 1997. Noi, utilizatorii de Mac, ar trebui să fim foarte bucuroși de această întorsătură, în condițiile în care îi putem mulțumi pentru AppleScript și Automator, dar a scris scripturi și pentru Finder, Photos și pachetul iWork.

Deci, un personaj foarte important a părăsit compania din Cupertino și, din câte se pare, nu este fericit că a făcut asta. Cât de minunat ar fi fost dacă am fi putut scrie doar că a avut foarte multă treabă în decembrie.

Lăsând gluma la o parte, mulți oameni au fost nemulțumiți atunci când au citit de plecarea lui. Lucrul de care se tem ei este că Apple va elimina progresiv acele părți destinate utilizatorilor experți din sistemul de operare, care sunt similare cu programele menționate mai sus, chiar dacă o anumită parte a utilizatorilor folosește aceste programe zilnic. Editorul Daring Fireball John Gruber atrage atenția asupra faptului că Apple nu doar renunță la oameni, dar elimină o întreagă funcție (Product Manager of Automation Technologies).

9to5Mac a adăugat că nu este un fenomen rar în viața unei companii mari să elimine o întreagă poziție atunci când concediază o persoană importantă, tocmai pentru a evita orice conflict. Odată ce lucrurile s-au calmat, compania va angaja pe altcineva care va avea același rol, dar pe o poziție cu un nume diferit.

Pentru a lămuri lucrurile, Soghoian a publicat un FAQ pe site-ul său.

Am auzit că nu mai lucrezi pentru Apple; e adevărat?

Corect. M-am alăturat echipei Apple în 1997, acum aproape 20 de ani, datorită credinței mele profunde că „puterea calculatorului ar trebui să stea în mâinile celor care îl folosesc”. Acest credo rămâne adevărul meu până în ziua de astăzi. Recent, am fost informat că poziția mea de Product Manager of Automation Technologies a fost eliminată din motive de business. Prin urmare, nu mai sunt angajat de Apple inc. Dar, încă sunt de părere că al meu credo este la fel de adevărat și astăzi.

Ce înseamnă dizolvarea poziției de Product Manager of Automation Technologies pentru viitorul „user automation” în macOS?

Întrebați-i pe cei de la Apple. Serios, dacă aveți întrebări sau nelămuriri cu privire la „user automation”, întrebați la Apple. Dacă tehnologiile „user automation” sunt importante pentru tine, atunci acum este momentul pentru toți să își spună părerea și să pună întrebări. Tehnologiile user automation ale macOS includ: UNIX CLI (shell, python, ruby, perl), System Services, Apple Events (JavaScript, AppleScript, AppleScriptObj-C, Scripting Bridge), Automator, Apple Configurator (AppleScript, Automator), și Application scripting support în Photos, iWork, Finder, Mail și alte aplicații Apple.

Ești încă optimist în ceea ce privește viitorul „user automation”?

Absolut. Nevoia pentru user automation este o constantă. Am văzut beneficiile și puterea indivizilor care sunt capabili să automatizeze sarcini critice și repetitive. Aplicațiile sunt grozave, emoticoanele sunt distractive, dar nimic nu se compară cu uneltele de automatizare cu adevărat grozave. Am încredere în această comunitate și asta mă face optimist cu privire la ce putem face împreună.

Și vorbește serios. El nu se numără printre acei oameni imposibil de găsit, care lucrează pe poziții înalte de manager la Apple. Are adresa de mail pe site-ul său, îi poți pune întrebări despre tehnologie și de asemenea trimite și newslettere, în cazul în care apare ceva nou.

Povestea lui nu este una drăguță. Într-adevăr, din ce în ce mai puțini utilizatori folosesc aceste aplicații, dar nu credem că ar fi cauzat multe probleme dacă l-ar fi lăsat „să se joace” în atelierul lui.

sursa: MacStories

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!