imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Ce poate face un iPhone 5s în 2017?


Pe parcursul ultimei săptămâni ne-am format o idee mai cuprinzătoare despre ce poate face un telefon mai vechi în comparație cu ultima generație iPhone, iar rezultatele sunt uimitoare. Subiectul de azi: examinarea caracterului atemporal al iPhone 5S-ului.

Autorul acestui test a folosit un iPhone 5s ca telefon principal pentru o săptămână. Acest model a fost cel care a introdus tehnologia identificării pe baza amprentei digitale și criptarea Secure Enclave în 2013 și este încă un telefon destul de bun, după 4 ani de la lansare. A fost următoarea linie după iPhone 5. Acesta a fost, de asemenea, un telefon bun, cu excepția duratei de viață a bateriei, dar e firesc, după cât timp a fost pe piață. Încă nu este depășit din punct de vedere al software-ului și se poate conecta la ecosistem. Nu există într-adevăr nimic în neregulă cu aceste telefoane.

Merită precizat în primul rând că aceste telefoane sunt bune pentru cei care le folosesc în primul rând pentru comunicare, navigare pe web și în timpul exercițiilor fizice, dar nu pentru fotografii sau jocuri. iPhone 5 și 5s sunt foarte bune pentru aceste activități. Dimensiunile sunt aceleași și nu există nicio diferență de design între cele două modele. Pentru acest test, design-ul a fost un aspect important, deoarece autorul a preferat acest stil.

Au existat mai multe articole despre Apple, care a produs un telefon atemporal în toamna anului 2013, și acum este un moment bun să testăm această afirmație. Atunci când cineva cumpără un produs Apple, rareori se uită la caracteristici, cum ar fi viteza procesorului, memoria RAM și lucrurile de genul acesta. Sunt trei lucruri care contează atunci când alegem un nou telefon: mărimea, capacitatea de stocare și culoarea. În afară de faptul că acum putem alege, desigur, dintre mai multe modele. În prezent avem cele mai noi serii 7, 6s și SE, dar Apple încă vinde iPhone 5s. Acest lucru nu este deloc întâmplător: vom detalia în articolul nostru de ce merită ca Apple să păstreze această tehnologie învechită în magazine. Înainte de asta, să trecem prin specificațiile tehnice. Atenție: urmează momentele emoționante!

● 112 grame cu nano-SIM
● 640 x 1136 pixeli rezoluție la 326 ppi
● procesor A7 Apple dual-core cu 1,3 GHz per core
● placă grafică PowerVR G6430
● 1 GB RAM 16/32/64 GB de stocare internă
● camera foto de 8 MP cu flash LED cu două tonuri
● posibilitate de înregistrare video la rezoluțiile 1080p 30fps și 720p 120fps
● cameră frontală 1.2 MP FaceTime

Nu e nevoie de explicații pentru cei care înțeleg de ce lista de mai sus pare amuzantă atunci când o comparăm cu un iPhone 7, cu Google Pixel sau OnePlus 3, trei telefoane care pot face aproape aceleași lucru. Iar pentru cei care nu înțeleg aceste specificații, nu este nevoie să aprofundeze aceste lucruri. Noi nu spunem că ai exact aceleași specificații ca și cum ai cumpăra cel mai recent telefon, dar nici nu sunt pierderi mari. Camera este, evident, mai bună, telefonul este mai rapid, bateria este mai mare și toate cele, dar acestea sunt lucruri fără de care putem trăi. Dacă nu știi de ce un model nou este mai bun, nu vei simți diferența.

Designul sau aspectul clasic al iPhone-ului

Nu există surprize mari aici, ne uităm la designul clasic al acestui telefon, care a rămas preferatul multora până în ziua de azi. iPhone SE trebuie să fi fost o mare surpriză pentru oameni, deoarece arată la fel ca și un iPhone 5s și chiar au pus hardware-ul unui iPhone 6S în el. Ceea ce nu este în totalitate adevărat, deoarece nu există niciun Touch 3D, iar camera nu este la fel de bună, dar au reușit să pună orice altceva în acestă carcasă de 4″. Acest telefon ne-a ajutat să înțelegem de ce fabricarea telefoanelor mai mari este importantă, dar de asemenea, este important să ne amintim că oamenii care au cumpărat toate acele serii 6 au fost, în mare parte, utilizatorii noi de produse Apple. Vechii utilizatori au rămas setați pe dimensiunile mici.

Dimensiunea este și ea un aspect important pentru cei care folosesc transportul în comun în mod regulat, pentru că, de obicei, au doar o singură mână la dispoziție să utilizeze telefoanele și este foarte confortabil să-l poată controla doar cu o singură mână. Acest telefon este într-adevăr perfect pentru utilizarea zilnică: poți scrie confortabil în iMessage, poți trimite mesaje text colegilor, prietenilor și familiei, iar dimensiunea este perfectă și se potrivește buzunarului. Cu toate acestea, vizionarea clipurilor pe YouTube nu este la fel de confortabilă la această dimensiune, deoarece ecranul este cam mic, dar poți utiliza iPad-ul pentru a completa telefonul.

Fiecare cu preferințele sale. Aproximativ jumătate din baza de utilizatori actuali nu înțeleg, probabil, de ce mărimea și forma 5s și SE sunt lăudate atât de mult. Nu e nimic în neregulă cu asta: astăzi, oamenii care nu au telefoane uriașe sunt cei ciudați. Obiceiurile de utilizare s-au schimbat complet și din acest punct de vedere Schimbarea dimensiunii este complet justificată, dar din fericire încă avem posibilitatea de a alege. Este o întrebare bună, ce ne putem permite de fapt și ce nu.

Merită reținut că există un decalaj de două generații între iPhone 5s și iPhone SE, iar cele două prețuri nu arată acest contrast. De asemenea, putem spune în felul următor: în prezent, există două modele ieftine pe piață pe care toată lumea le-a așteptat cu nerăbdare. Dacă nu ai nevoie de spațiu mai mare de 64GB, atunci oricare dintre acestea îl alegi va fi perfect. Dacă iei totuși în considerare caracterul atemporal, care este subiectul acestui articol, atunci ar trebui să alegi versiunea mai nouă.

Camere din față și din spate

Acest model a primit o cameră frontală de 8 MP atunci și un flash LED cu două culori. Legenda urbană era încă în viață: iPhone-ul face fotografii minunate. Și chiar face! Camera este perfectă pentru ce o folosim. Ce vrem să spunem prin asta? Ne referim la momentele care ne amintesc de un loc sau un eveniment pe care le putem împărtăși cu alții, pentru că face fotografii compatibile cu Facebook / Instagram.

Iluminarea bună este foarte importantă și acesta nici nu are stabilizare optică, așa că trebuie să acorzi totuși atenție atunci când faci o fotografie, dar nu poți spune ceva rău când te gândești la cât de veche este tehnologia în acest telefon. Dacă te gândești doar la megapixeli, doar telefoanele Android mediocre au aceste tipuri de numere. Mai mult decât atât, există și camere frontale mai bune. 1,2 MP nu este un număr foarte mare și este vizibil în fotografii. Nu-ți recomandăm acest telefon dacă vrei să-ți faci selfie-uri bune. Putem doar să ne repetăm: dacă nu-l utilizezi pentru nimic măreț și uimitor, abilitățile acestui telefon sunt mai mult decât suficiente.

Într-o notă mai fericită – și am dori să fim sinceri aici, am uitat complet despre acest lucru până când am început testul – iPhone 5s a fost primul dispozitiv care putea înregistra în slow-mootion 120-cadre, deși „doar” în 720p . Am petrecut mai mult timp cu această opțiune decât cu camera frontală. Înregistrarea normală 1080p oferă o imagine frumoasă, clară. Acesta nu este modul ideal de a începe o cariera de Vlogging, dar este perfect pentru crearea unor montaje frumoase. Am efectuat o verificare rapidă YouTube și am găsit unele clipuri scurte destul de frumoase făcute cu acest telefon. Toate ca toate, iPhone 5s a fost un uriaș pas înainte în comparație cu iPhone 5 în ceea ce privește calitatea camerei: în timp ce 5 nu face față într-adevăr tehnologiei medii de astăzi, 5s e competitiv în continuare.

Funcții de care ne e dor

Una dintre cele mai mari pierderi atât pentru iPhone 5s cât și pentru iPhone-SE este camera. Nu mai sunt patru LED-uri, stabilizator optic de imagine, fotografii RAW, camere duble (deci fără modul portret) și nu există nicio opțiune de focalizare constantă în timpul înregistrării. Dacă ar fi să utilizezi aceste opțiuni frecvent, ar trebui cu siguranță să cumperi un iPhone 7 Plus, dar, din moment ce autorul acestui test nu este prea dornic să facă fotografii, nu contează cu adevărat. Asta nu înseamnă că alții au aceleași opinii, dar Apple a făcut progrese uriașe în aceste zone în ultimi ani. Dacă luăm în considerare secțiunea anterioară de „filme scurte frumoase”, atunci cea mai nouă generație realizează filme la o calitate care ne face să visăm la Hollywood. Să nu uităm că cei care își fac selfie-uri au 7MP pentru acele fotografii, deci există o mare diferență aici.

Chiar dacă aparent iPhone 5s nu este rezistent la praf și apă, se pare că, totuși, telefonul este mai rezistent decât ne-am aștepta. Aceste telefoane au trecut prin mai multe accidente în care apa era principalul pericolul, fie că era vorba de câteva picături de ploaie sau de ceva care s-a vărsat. Doar difuzoarele au avut de suferit și s-au bruiat puțin, dar asta a fost tot. Acum, că suntem aici, acest model nu are difuzoare stereo, ceea ce nu este la fel de neplăcut precum sună. Sunetul este încă bun (chiar și atunci când este complet îmbibat în apă) și am folosit, de obicei, acest telefon cu căști auriculare sau difuzoare Bluetooth.

Alte lucruri care lipsesc sunt Haptic Feedback și Touch 3D. Ambele sunt genul de funcții pe care, dacă nu le-ai folosit, nu îți vor lipsi. Sunt funcții foarte bune, iar tehnologia lor funcționează foarte bine, dar nu sunt esențiale. 3D Touch începe să devină util pentru mai multe lucruri, dar există încă mulți oameni care doresc să știe cum îl pot opri. Noi nu credem că deranjează, dar nici nu este esențial. Haptic Feedback este la fel, o funcție fără importanță, dar dacă cuiva nu-i plac telefoane mai mari, este bună în cadrul grupului de funcții consumabile. Ar putea părea că am uitat câteva lucruri, dar acestea nu fac parte din funcțiile esențiale.

Funcții care încă sunt acolo

Una dintre acestea este identificarea pe baza amprentei digitale. Această primă generație de scaner de amprente nu este deloc lentă, chiar dacă s-a crezut că ar fi. Nu e genul de „te gândești la asta și îți va debloca telefonul”, ci mai mult „apăsă-l și-ți va debloca telefonul”. Identificarea nu se întâmplă dintr-o dată, ci în momentul următor. Funcționează cu acuratețe și bine. Dacă acest lucru nu merita, nu am fi vorbit despre 5s, dar din moment ce merită, trebuie să îl admirăm.

Nici măcar nu putem oferi alte exemple ale altor companii unde identificarea funcționează la fel de bine pe un telefon care e de aceeași vârstă ca 5s. Acest lucru este esențial pentru achizițiile din App Store și deblocarea telefonului. Din păcate, funcția Apple Pay nu este disponibilă peste tot, dar, în țările în care este disponibilă, funcționează foarte bine cu identificarea digitală.

Un accelerometru este încorporat în procesor, iar datorită acestuia telefonul poate determina dacă sunteți în repaus sau mișcare. Acest lucru poate fi foarte util pentru diferite aplicații de trafic sau de parcare. Puteți obține, de asemenea, o imagine mai exactă a mișcărilor în timpul sportului: Apple s-a gândit la acest lucru încă din 2013.

Performanţă

Dacă luăm în considerare rezultatele de analiză comparativă, matematica este destul de simplă, actualul model 7 este de trei ori mai rapid decât săracul iPhone 5s. Acest lucru nu înseamnă că 5s este foarte lent, ci mai mult că iPhone-ul 7 este extrem de rapid. Nu vei simți că 5s este lent în timp ce navighezi pe rețelele sociale sau vizionezi clipuri. Viteza este perfect adecvată, nu trebuie să aștepți mult timp.

Nu am jucat niciun joc prea complex, care ar încărca telefonul, dar am jucat unele jocuri bazate pe logică simplă și îndemânare. Hill Climb 2 este un joc tipic de genul acesta și motivul pentru care a rulat atât de bine pe 5s a fost placa grafică.

Deși, desigur, nu este tipic să existe probleme de performanță cu jocurile pe care le instalăm pe iOS. Suntem mai susceptibili să credem că o aplicație nu este compatibilă cu dispozitivul. N-am întâlnit această problemă, deși, bineînțeles, asta nu înseamnă că nu există. Acest 1GB RAM este suficient pentru ceea ce ai nevoie și chiar dacă nu este, nu-ți face griji, deoarece telefonul trebuie doar să deschidă din nou aplicația, dar nu este vorba de niciun blocaj sau de o încetinire. Totul se petrece într-un mod optimizat.

Verdict

Atunci când iPhone 5s a fost lansat, unul dintre principalele sale avantaje a fost atemporalitatea întregului telefon. Patru ani și jumătate mai târziu, acest telefon încă mai funcționează. Au trecut mulți ani, dar software-ul este încă acceptat. Putem spune orice despre acest lucru, dar nu că celor de la Apple nu le pasă de utilizatorii lor. iPhone 5s a „îmbătrânit” frumos și ar trebui să luăm în considerare faptul că telefonul a primit un hardware chiar mai atemporal decât generațiile anterioare. Apple va actualiza în continuare sistemul în 2019, cu excepția cazului în ceva se întâmplă ceva neprevăzut, deși noi credem că Apple este destul de previzibil în această privință.

Cu toate că acest telefon este puțin învechit, este încă foarte bun de utilizat. Se potrivește bine în portofel sau în buzunar, în timp ce oferă o experiență iPhone autentică. Nu e nimic în neregulă cu cea mai recentă versiune, dar dacă nu aveți nevoie de abilitățile nenumărate pe care telefonul le are, iPhone 5s este destul de bun. Este uimitor ce poate face iPhone 7, dar este un pic prea mult dacă vrei doar să trimiți mesaje text. Din acest motiv, nu merită efortul pentru cei care folosesc telefoanele doar pentru funcțiile de bază. Merită să ne mai gândim o dată în cazul în care Apple vine cu ceva cu adevărat uimitor în luna septembrie, există mereu posibilitatea să apară o funcție care ne va lăsa fără cuvinte.

iPhone8_Red
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!