macintosh-calligraphy-apple-pencil-cover

Călugărul care a inspirat fonturile Mac-ului a murit la 83 de ani

#Noutăți
2016. 03. 07.

Folosim computerul zilnic, ne bucurăm de utilitatea acestuia mai mult de 8 ore pe zi, dar uneori ne scapă micile detalii. Cine s-ar fi gândit că în spatele numeroaselor fonturi și stiluri ale Mac-ului nostru cel de toate zilele se află un călugăr caligraf, care și-a pus amprenta pe primele calculatoare Apple și, implicit, a schimbat fața calculatoarelor moderne de astăzi?

Părintele Palladino, care a învățat arta caligrafiei în timp ce era călugăr trapist și care l-a influențat decisiv pe Steve Jobs, dar și stilul primelor computere Mac, a murit vineri, la vârsta de 83 ani.

Palladino a predat arta caligrafiei la Reed College din Portland timp de 15 ani, iar programul coordonat de el a fost privit ca fiind cel mai prestigios din întreaga țară.

Steve Jobs a învățat pentru o perioadă scurtă de timp, în 1972, la Reed. Deși a renunțat la studii din motive financiare, el a continuat să participe la cursurile părintelui Palladino. După fondarea companiei Apple în 1976, Jobs a recunoscut în nenumărate rânduri că „fonturile elegante” și interesul lui foarte mare cu privire la design-ul computerelor ca obiecte se datorează perioadei petrecute la Reed College.

Reed College, la acea vreme, oferea poate cea mai bună instruire din țară în domeniul caligrafiei. În tot campusul, fiecare poster, fiecare etichetă de pe fiecare sertar, erau uimitor de frumos caligrafiate…am învățat despre fonturile „serif” și „sans serif”, despre cum trebuie variat spațiul dintre diferitele combinații de litere, într-un cuvânt, despre ce face această artă să fie cu adevărat minunată. Era frumos, istoric, subtil din punct de vedere artistic

spunea Jobs la discursul de absolvire de la Stanford din 2005. (sursa)

Zece ani mai târziu, când lucram la designul primului computer Macintosh, mi-am adus aminte de tot. Și am pus totul într-un Mac. Era primul computer cu fonturi frumoase. Dacă n-aș fi ajuns la acel curs în facultate, Mac-ul nu ar fi avut acele fonturi sau fonturile spațiate proporțional. Și, având în vedere că Windows-ul n-a făcut altceva decât să copieze Mac-ul, este posibil ca niciun calculator să nu le fi avut

spunea Jobs în cadrul aceluiași discurs.

Robert Joseph Palladino s-a născut în Albuquerque pe 5 noiembrie 1932 și, pentru că era mezinul familiei, a deprins „arta scrisului” de la cei șapte frați mai mari, fiind fascinat de armonia sublimă dintre formă și utilitate pe care scrisul o reprezenta.

Ironia acestei povești este că, deși părintele Palladino l-a influențat în mod evident pe Steve Jobs, călugărul nu i-a putut „întoarce favoarea”. Robert Joseph Palladino nu a avut și nu a folosit, pe parcursul întregii sale vieți, un computer, fiind mulțumit de mâna și de penița sa.

Robert a înțeles importanța tăcerii, a deciziei de a lua lucrurile încet și de a fi atent, valori care adesea se îneacă în vacarmul culturii americane contemporane

a declarat Gregory MacNaughton, coordonatorul Calligraphy Initiative, care a considerat amuzant faptul că Palladino rămâne în amintirea oamenilor ca profesorul de caligrafie a lui Steve Jobs. (sursa)

Robert Palladino și profesorul său Lloyd Reynolds al cărui curs de caligrafie l-a urmat în  colegiu (anul aproximativ 1968)
Robert Palladino și profesorul său Lloyd Reynolds al cărui curs de caligrafie l-a urmat în colegiu (anul aproximativ 1968)

sursa: Apple Insider, New York Times