imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Bursa a reacționat “exagerat” la rezultatele financiare anunțate de Apple


Săptămâna trecută, după publicarea de către Apple a rezultatelor financiare din al doilea trimestru al anului 2016, cotația acțiunilor companiei a înregistrat o scădere. Acesta este un semn că declinul veniturilor, înregistrat pentru prima dată în ultimii 13 ani, a îngrijorat piețele financiare.

Reacția bursei nu este surprinzătoare, mai ales că o scădere a acțiunilor AAPL se înregistrează după fiecare anunț al rezultatelor trimestriale, chiar și în cazul unor rezultate financiare foarte bune. Un semn îngrijorător este faptul că această tendință descrescătoare s-a manifestat pe parcursul a opt zile la rând. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 1998. (Merită menționat faptul că ieri, probabil ca urmare a intervenției CEO-ului Tim Cook despre care vom vorbi în articol, ziua s-a încheiat cu o ușoară apreciere a acțiunilor cu 0,19 procente).

Tim-Cook-CNBC-Mad-Money

Este foarte posibil ca reacția investitorilor să fi determinat apariția lui Tim Cook în cadrul emisiunii CNBC “Mad Money” în încercarea de a nuanța și pune în context rezultatele companiei, demontând astfel temerile bursei. Discuția a fost demarată de gazda show-ului, moderatorul Jim Cramer, care l-a întrebat direct pe Tim Cook dacă “ecosistemul” Apple, care părea a merge foarte bine, este mort. Reacția CEO-ului companiei din Cupertino nu s-a lăsat așteptată, acesta declarând că este o exagerare:

Cred că este o exagerare grosolană – am avut niște rezultate incredibile, mai mult de 50 de miliarde venituri și profit de 10 miliarde. Pentru a pune asta în perspectivă, cele 10 miliarde sunt mai mult decât a obținut orice altă companie, deci sunt rezultate destul de bune, dar nu la înălțimea așteptărilor celor de la bursă.

În continuare, au fost discutate pe rând teme precum creșterea pe termen scurt sau piețele din China și India, dar au fost atinse și subiecte privind produsele Apple.

Cu privire la dezvoltarea pe termen scurt, s-a făcut referire la analiza realizată – formulată mai degrabă ca un necrolog de Tony Sanguinetti pentru New York Times – conform căreia “cele mai bune zile Apple au rămas în urmă”, compania crescând enorm și nemaiexistând loc pentru astfel de creșteri. Tim Cook a reacționat prompt, demontând această “speculație”. A pornit de la faptul că procentajul de penetrare a smartphone-urilor pe piața de profil este, la ora actuală, de doar 40%, lăsând loc de îmbunătățire a acestui procentaj, apoi a punctat extinderea pieței în țări în curs de dezvoltare precum India, țară în care Apple abia a început să-și manifeste prezența. Au fost menționate date demografice conform cărora India va fi probabil în anul 2022 una dintre cele mai populate țări la nivel mondial, faptul că populația acestei țări este foarte tânără, la ora actuală peste 50 de procente având 25 de ani sau mai puțin, dar și argumente tehnice precum proaspăta introducere pe piața indiană a standardului LTE care îți oferă posibilitatea de a beneficia cu adevărat de tehnologia din spatele iPhone-ului. Toate acestea îl fac pe Tim Cook să fie foarte optimist cu privire la potențialul de creștere al companiei oferit de expansiunea Apple în această zonă.

Tim-Cook-CNBC-Mad-Money-2

Totodată, a fost abordat și subiectul vehiculat în media conform căruia Apple nu mai inovează așa cum ne-a obișnuit. CEO-ul Apple a răspuns, precizând că:

…pregătim inovații spectaculoase pentru noile iPhone care îi vor motiva pe posesorii de iPhone să-și achiziționeze noile modele

De asemenea, potrivit lui Cook, rolul ceasului Apple a fost minimizat foarte mult:

Cred că și în cazul ceasului va fi la fel. Dacă privim retrospectiv la iPod, nici acesta nu a fost văzut ca un succes, dar acum este considerat un succes peste noapte. La fel s-a întâmplat și cu iPhone-ul. Oamenii scriau la acea vreme că nu are o tastatură fizică. Evident, nimeni nu-și dorea așa ceva. De aceea, cred că, în câțiva ani, privind în urmă, oamenii se vor întreba “Cum am putut să mă gândesc să nu port acest ceas?”. Pentru că face atât de multe pentru noi. Și atunci va fi dintr-o dată privit ca un succes peste noapte.

O altă temă de discuție a fost China și faptul că vânzările nu au mers foarte bine în această țară trimestrul acesta, dar și problemele care au dus la suspendarea comercializării cărților prin intermediul iBooks sau la oprirea comercializării de filme prin intermediul iTunes. În plus, s-a vorbit și despre investițiile Apple în cercetare și dezvoltare, precum și despre bugetul și politica de achiziții a altor companii de către Apple.

Bineînțeles că ne putem întreba justificat ce ar fi putut spune altceva Tim Cook în cadrul unei emisiuni, într-o intervenție al cărei rol părea foarte transparent, respectiv acela de a calma spiritele în rândul investitorilor. Cert este că, așa cum menționam și la începutul articolului, tendința descrescătoare a acțiunilor a fost răsturnată începând de ieri.

sursa: iMore

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!