imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Beoplay M5 Test


B&O PLAY și-a dezvăluit, la CES, cel mai nou speaker, numit M5. Compania prezintă acest home device drept un „connected speaker”, asta însemnând că unul dintre principalele puncte forte ale produsului este susținerea diferitelor reglementări wireless, alături de un incredibil design danez.

B&O PLAY a fost foarte generos în ultima perioadă, de vreme ce avem posibilitatea de a vedea, sau și mai mult, de a testa, noile dispozitive înainte ca acestea să fie expuse publicului larg. Același lucru a fost valabil și pentru Beoplay M5, din moment ce am putut folosi cel mai nou produs al brandului premium danez. Sub-compania ce aparține Bang & Olufsen a făcut-o înainte ca acesta să fie introdus oficial ca parte a familiei lor de produse. În acest test vom scrie despre experiențele noastre referitoare la acest produs.

M5-ul vine ambalat într-o cutie cu aspect elegant, fiind deja un obicei al Beoplay, chiar dacă designul s-ar putea să-ți reamintească de vechile serii, și mai puțin de splendidul ambalaj al A2 Active. Prima surpriză a fost dimensiunea produsului: din pozele pe care le văzusem, ne așteptam la ceva mai mare. A doua a venit când am deschis cutia, dispozitivul în sine ocupând nu foarte mult spațiu în cutie; pe lângă produs, am găsit un singur cablu și un manual de instrucțiuni și, desigur, spuma protectoare care umplea restul spațiului din cutie.

Primești un dispozitiv în formă de cilindru, ambalat într-o cutie. Design-ul este destul de minimalist, partea de sus este formată dintr-un disc de aluminiu; suportul este acoperit cu o țesătură din lână, numită Kvadrat, care s-ar putea să vă pară cunoscută de la Beoplay A6, în timp ce baza device-ului este din plastic. Există două variante de culoare, una deschisă și una închisă, aproape neagră. De asemenea, poți schimba cu ușurință țesătura Kvadrat, pur și simplu îl întorci și iese imediat, ceea ce înseamnă că poți stabili aspectul speaker-ului ținând cont de design-ul camerei.

Referitor la mărime, M5-ul are 18.5 cm înălțime și 16.5 cm lățime (deci nu e așa mare), în timp ce cântărește 2.54 kg (ceea ce e destul de mult pentru un mic butoiaș). Discul din aluminiu, din partea superioară, are mai multe funcții de control: poți modifica volumul prin rotire stânga-dreapta (nu se va roti complet, se oprește și revine la poziția inițială), poți opri și porni muzica prin apăsarea discului și poți comuta de la o melodie la alta prin apăsarea și apoi rotirea discului.

Design-ul a fost creat de Cecilie Manz, un designer premiat, care a mai creat design-ul multor altor produse B&O PLAY, de exemplu Beolit 12 și 15, dar și Beoplay A2 și A2. Cu toate acestea, Beoplay M5 arată similar lui A6, al cărui design a fost realizat de Jakob Wagner, cel mai probabil din cauza materialului Kvadrat. Depinde de gustul fiecăruia dacă îți place sau nu acest design, unii o să-l găsească plăcut, dar alții vor spune că e urât.

Mufele sunt ascunse în partea de jos a M5-ului. Nu sunt foarte multe: au pus un port de încărcare, un jack combinat analog/digital de 3.5 mm (de care Apple a scăpat recent) și un port Ethernet. Butonul de pornire și cel de comutare a modului se află tot aici. Poți seta conexiunile wireless prin apăsarea celui din urmă.

Am setat un Airplay cu el, ceea ce poți face în câteva secunde: apasă butonul cu roata zimțată din partea inferioară a speaker-ului, apoi mergi la setările WiFi ale iPhone-ului, unde deja ar trebui să vezi dispozitivul pe care îl poți adăuga rețelei WiFi prin două interacțiuni cu telefonul. Mai sunt și alte opțiuni de conectivitate wireless pe lângă Apple Airplay: ar putea ca M-ul din M5 să facă referire chiar la asta, din moment ce B&O PLAY nu a mai folosit până acum această literă în denumirea produselor.

Celelalte opțiuni includ bunul și vechiul Bluetooth, care nu mai are nevoie de introducere. Există și BeoLink Multiroom, standardizat chiar de Bang & Olufsen, care poate fi util celor care dețin deja mai multe dispozitive ale brandului danez, lucru nu foarte întâlnit probabil. Totodată găsim nativul chinezesc QPlay 2.0 și Spotify Connect, care se referă la suportul nativ Spotify, ceea ce înseamnă că device-ul tău va folosi direct serviciul de streaming, așadar îți poți folosi telefonul pentru alte lucruri în timp ce asculți muzică. Aceasta din urmă funcționează atât cu iOS, cât și cu Android; ai văzut deja această opțiune la A6 și A9.

De asemenea avem incorporat și Google Cast, ceea ce este relativ nou în lumea B&O PLAY, chiar dacă putem adăuga asta și la A6 și A9. Practic este similar lui AirPlay și funcționează prin WiFi. Este asemănător într-un fel și cu Spotify Connect, de pildă streaming-ul direct din cloud. Poți sincroniza alte sisteme de speaker compatibile cu acest standard, la fel ca în cazul AirPlay (deși trebuie să faci asta prin intermediul softului iTunes), astfel poți asculta, de exemplu, aceeași muzică din trei puncte diferite ale casei, de la un A9, un A6 și un M5 – singura limită o reprezintă portofelul tău.

Dacă ai reușit să te conectezi la unul dintre cele șase standarde wireless, hai să ascultăm niște muzică! Muzica se aude prin 5 difuzoare diferite în același timp: există un woofer de 13 cm la baza speaker-ului, un driver midrange de 4 cm în față, după țesătură, și 3 tweetere de 2 cm amplasate simetric în partea superioară. Datorită acestui aranjament, Beoplay M5 dispune de sistemul de sunet True360 de la B&P PLAY, ce în teorie înseamnă că indiferent unde stai, vei auzi întotdeauna sunetul perfect – în practică, cea mai bună experiență o poți avea când stai în fața speaker-ului.

Ce înseamnă cea mai bună experiență a sunetului este destul de subiectiv. B&O PLAY obișnuiau să aibă un sistem de sunet echilibrat; totuși, în ultima vreme au început să urmeze trendurile care spun că „the more bass the better”. M5-ul urmează aceste noi trenduri, deci avem mult deep bass. Din fericire, sunetele înalte nu dispar complet, deși sunetele mid-range ies puțin plate.

Atât de mult bass poate fi deranjant câteodată, în special atunci când îl așezi pe masa de lucru. Este enervant să lucrezi la un birou care vibrează mereu, iar tot ce ai pe masă să rezoneze cu sunetul. Volumul n-ar trebui să fie o problemă, sunetul poate umple cu ușurință o cameră de mărimi mijlocii. Desigur, vor fi oameni cărora le va plăcea asta, deși cum am spus, este o experiență subiectivă în întregime.

Din fericire, ai posibilitatea de a utiliza aplicația nativă Beoplay pentru a modela sonoritatea dispozitivului, la fel ca și cu celelalte modele B&O PLAY. Poți face asta prin interfața circulară (numită ToneTouch): există câte un stil în fiecare direcție și o alegi pe cea care îți place cel mai mult prin tragerea, micșorarea sau mărirea punctului de deasupra device-ului.

Îți poți customiza Beoplay M5-ul cu asta, așa că dacă reușești să-ți cumperi unul, descarcă aplicația și setează soundscape-ul cum îți convine, mai ales că o ușoară configurare poate ajuta cu mult experiența. Poți, de asemenea, să salvezi setările și, de exemplu, ai opțiunea de a-ți crea profiluri separate pentru diferite genuri de muzică. Setările basic pot fi potrivite pentru niște EDM, dar dacă vrei să pui niște metal, probabil că va trebui să schimbi setările ca să sune bine.

Să rezumăm, B&O PLAY a lansat din nou un speaker simplu, dar grozav. Design-ul arată incredibil, calitatea sunetului e excelentă și e destul de zgomotos pentru o mărime ca asta – și îl poți personaliza cu ToneTouch. Dacă ar trebui să ne gândim la dezavantaje, am menționa doar prețul. 600 de euro este foarte mult, mai ales când sunt produse ale altor branduri care sunt mai accesibile. N-am fi surprinși dacă Beoplay M5 a fost primul dintr-o nouă linie de producție, iar compania să pună mai mult accent pe soluțiile multiroom și tehnologia wireless. Singurul inconvenient este prețul, dar, în orice caz, când a fost ieftin vreun produs de la B&O PLAY?

Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!