imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Atenție la aplicațiile false care propun branduri celebre la prețuri mici: App Store, invadat de astfel de aplicații, înaintea sărbătorilor de iarnă


Schemele Abidas și Pawasonic, două „branduri” celebre care au invadat România după 1989, se adaptează rapid și la era digitală. În ultimele săptămâni, sute de aplicații false care propun clienților produse de la pantofi până la parfumuri de lux au invadat App Store, în ciuda politicii stricte a gigantului din Cupertino. Totul pare să aibă legătură cu febra cumpărăturilor pentru sărbătorile de iarnă.

Falsele aplicații – majoritatea dintre ele provenite din China – reușesc să treacă de procedura Apple de analiză înainte de publicarea lor pe App Store, proces care a diferențiat Apple de politica mult mai laxă a Google în ceea ce privește platforma pentru telefoane inteligente Android, și care ar trebui să elimine orice soft care folosește proprietatea intelectuală a unei alte companii sau poate fi dăunător pentru utilizatori.

În practică, însă, Apple se concentrează mai degrabă pe softurile care introduc viruși și nu verifică în detaliu miile de aplicații care intră zilnic pe App Store pentru a stabili dacă acestea folosesc în mod legal brandurile pe care le afișează. Acest lucru cade în sarcina deținătorilor brandurilor respective, care reclamă falsele aplicații la Apple, pentru a fi retrase.

În condițiile în care cumpărăturile online prin intermediul aplicațiilor dedicate ale firmelor devin tot mai populare, tot felul de „întreprinzători” încearcă să profite de ocazie, fie pentru a vinde produse false, fie pentru a profita de naivitatea unor clienți și a le fura date personale, caz în care pagubele pot fi mult mai mari.

Care sunt principalele riscuri ale aplicațiilor false:

  • achiziția de produse false
  • reclame plictisitoare tip pop-up
  • risc de fraude financiare la folosirea contului de card
  • softuri tip malware care fură informații personale
  • copierea datelor de autentificare pe Facebook sau alte rețele sociale

New York Times relatează că, recent, pe App Sore au apărut o multitudine de aplicații false care folosesc numele unor mari lanțuri de vânzare cu amănuntul precum Dollar Tree sau Foot Locker, dar și al unor producători de articole de lux precum Jimmy Choo, Christian Dior sau Salvatore Ferragamo.

„Ne confruntăm cu foarte multe aplicații false”, explică Chris Mason, director executiv la Branding Brand, o companie din Pittsburgh dedicată pentru crearea de aplicații în domeniul vânzărilor cu amănuntul. Acesta afirmă că angajații săi monitorizează în mod constant noile aplicații de shopping, pentru a detecta fraudele, dar niciodată nu a văzut atât de multe aplicații apărând într-un interval atât de scurt de timp.

Acesta arată că cele mai expuse sunt companiile care nu au nicio aplicație.

Apple a eliminat sute de aplicații false joia trecută, după un articol publicat de cotidianul american The New York Post.

„Ne străduim să oferim clienților noștri cea mai bună experiență posibil și luăm foarte în serios securitatea lor”, a reacționat un purtător de cuvânt al Apple, Tom Neumayr.

Lupta este foarte dură, însă, având în vedere inventivitatea recunoscută a escrocilor.

„Infractorii vor încerca să profite de tot ce este ‘hot'”, a rezumat Jon Clay, director la firma de securitate online Trend Micro.

sursa: The New York Times

iPhone 8 Vestitorii Primaverii
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!