imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Apple special event: iPhone SE, iPad Pro și altele


Azi s-a desfășurat în Cupertino evenimentul special Apple. Acesta a debutat prin marcarea, printr-un scurt film aniversar, a celor 40 de ani de istorie Apple pe care-i vom sărbători pe 1 aprilie anul acesta.

Tim Cook și-a început prezentarea printr-o referire la subiectul “arzător” al ultimelor săptămâni, așa-numita “luptă” Apple – FBI, menționând că aceasta este o problemă foarte importantă și că ar trebui ca americanii să se implice în acestă “discuție”.

Cook a continuat prin a o invita pe Lisa Jackson, vicepreședintele Apple pentru mediu, politici și inițiative sociale, să ia cuvântul.

Scopul nostru este să utilizăm 100% energie regenerabilă în 100% din locațiile de pe tot globul. Asta înseamnă în toate birourile noastre. În toate magazinele noastre și în toate data center-urile noastre

a declarat aceasta, specificând apoi că, deocamdată, procentul de utilizare a energiei regenerabile în sediile si magazinele Apple este de 93%, dar punctând faptul că sunt deja 21 de țări în care este folosită 100% energie regenerabilă. Mai mult decât atât, ducând mai departe ideea de regenerabil, ajungem la reciclabil, capitol la care Apple este în fruntea plutonului companiilor care au o astfel de politică. Facem cunoștință, prin intermediul unui video, cu robotul Liam care dezmembrează iPhone-ul, separând materialele reciclabile.

Este rândul COO-ului Apple, Jeff Williams, care a prezentat date despre ResearchKit, subliniind faptul că acesta a fost foarte bine primit în comunitatea medicală, oferindu-le membrilor acesteia metode noi și incredibil de eficiente de cercetare. Succesul ResearchKit-ului a determinat compania din Cupertino să mergă mai departe și să dezvolte CareKit-ul. Acesta este o platformă pentru dezvoltatori pe care ei o pot folosi pentru a crea aplicații dedicate utilizatorilor care își doresc să aibă un rol activ în menținerea unei stări bune de sănătate. Platforma monitorizează simptome și măsoară parametri de sănătate (puls, tensiune, etc.), oferind pacienților posibilitatea de a împărți aceste informații cu cei cu care doresc, fie că este vorba despre alți membri ai familiei, ori cu personalul medical specializat. CareKit-ul va fi disponibil începând din luna aprilie și va fi open source.

Tim Cook revine pe scenă și prezintă câteva date – foarte flatante pentru produs de altfel – despre Apple Watch: nu numai că acesta este cel mai vândut smartwatch, însă el ocupă primul loc și în privința gradului de satisfacere al clientului. Ne sunt prezentate câteva brățări noi, cu culori vibrante, menite să “împrospăteze” Apple Watch-ul. Un anunț foarte important a fost făcut cu această ocazie, respectiv faptul că, începând de azi, cel mai ieftin ceas va costa doar 299 $.

În continuare, se vorbește despre Apple TV și sunt prezentate funcționalități noi ale tvOS-ului, cum ar fi: posibilitatea de a grupa aplicațiile instalate în directoare, o integrare mai bună a Siri, etc.

A sosit și momentul pe care probabil mulți îl anticipau, respectiv prezentarea noului model de iPhone. Așa cum era de așteptat, a fost prezentat iPhone SE, cu ecran de 4 inci. Foarte similar ca design cu iPhone 5s, dar având canturile mătuite. Acesta se bazează pe același procesor A9 din interiorul iPhone 6s, ceea ce-l face de două ori mai rapid decât iPhone 5s. Bineînțeles că vine și cu multe alte îmbunătățiri: autonomie a bateriei mai mare, camera din spatele telefonului are 12 megapixeli, cea din față 1,2 megapixeli, viteză a datelor celulare mai bună, posibilitatea de a efectua apeluri vocale prin Wi-Fi, etc. Cei sensibili la partea estetică nu au fost uitați nici de această dată, apărând pentru prima dată iPhone-ul de 4 inci de culoare rose gold. Prețul pentru iPhone SE de 16 GB va fi de 399 $, iar cel de 64 GB va costa 499 $ și va fi disponibil pentru a fi comandat, în SUA, începând cu 24 martie, pentru ca livrările să înceapă pe data de 31 martie.

iPhoneSE-4ColorFan-PR_US-EN-PRINT-988x1024

Este momentul să-și facă intrarea și noul iOS. Versiunea 9.3 a fost așteptată de ceva vreme și, iată că, după o scurtă recapitulare a noilor funcționalități introduse de aceasta, este anunțat faptul că va fi disponibilă începând de azi.

Poate cel mai așteptat anunț al serii este și ultimul. Phil Schiller prezintă noul iPad Pro. Acesta are un ecran de 9,7 inci – aceasta este diagonala iPad-urilor de până la iPad Pro, din care Apple a vândut deja 200 de milioane de unități. Făcând referire la faptul că, la ora actuală, sunt 600 milioane de PC-uri mai vechi de 5 ani în folosință ai căror proprietari “ar putea beneficia cu adevărat de trecerea la un iPad Pro”, Schiller a prezentat noul iPad ca fiind înlocuitorul perfect al PC-urilor. Având ecranul realizat din aceleași materiale ca cel al fratelui mai mare cu o diagonală a ecranului de 12,9 inci, iPad Pro oferă caracteristici de-a dreptul impresionante: ecranul este cu 25% mai luminos decât ecranul iPad Air 2, are cea mai mică reflexie și oferă un contrast foarte bun. Ca funcționalități noi apare True Tone: ecranul se adaptează luminozității din spațiul în care este folosit iPad Pro-ul. Procesorul care “motorizează” dispozitivul este același cu cel din iPad Pro-ul de 12,9 inci: A9X care, împreună cu coprocesorul M9, oferă performanțe care-l califică ca “fiind înlocuitor perfect al PC-urilor”, cum spunea Schiller.

Noul iPad Pro va avea patru variante de culoare: Silver, Gold, Space Gray și Rose Gold. Prețurile vor porni de la 599$ pentru varianta de 32 GB Wi-Fi, 749 $ pentru cea de 128 GB Wi-Fi și iată că-și face apariția și varianta cu 256 GB spațiu de stocare, aceasta având prețul de 899 $. Noul iPad Pro va fi disponibil pentru precomandă în SUA tot începând din 24 martie. De asemenea, a fost anunțat faptul că și iPad Pro-ul cu diagonala de 12,9 inci va fi actualizat, primind și acesta o variantă cu 256 GB spațiu de stocare, aceasta fiind disponibilă la prețul de 1099 $.

Tim Cook a încheiat evenimentul, nu înainte de a preciza că aceasta a fost probabil ultima întâlnire care a avut loc în obișnuita sală de conferințe a primăriei din Cupertino, urmând ca din 2017 toate evenimentele Apple să aibă loc în noul Apple Campus.

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!