imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Apple ocupă locul trei în lista Fortune 500


Topul Fortune 500 a fost publicat pentru prima dată în 1955. De atunci, cele mai mari 500 de companii din SUA ce însumează două treimi din venitul intern brut al țării sunt clasificate în funcție de veniturile lor, acest clasament fiind dat publicității în fiecare an.

Apple a fost inclusă în această listă începând de acum 22 de ani, iar în 2015 a urcat pentru prima dată pe podium, ocupând locul 3, în urcare de pe poziția a cincea pe care au ocupat-o anul trecut. Ocupantele primelor două locuri au rămas aceleași ca și anul trecut: Walmart pe primul loc și Exxon Mobil pe cel de-al doilea. În ultimii 20 de ani, cele două companii și-au disputat supremația în acest top, alternând pozițiile 1 și 2.

Distribuția companiilor din topul fFrtune 500 | Sursa: Fortune
Distribuția companiilor din topul fFrtune 500 | Sursa: Fortune

Cei de la Fortune descriu Apple ca fiind cea mai profitabilă companie listată public la bursă, dar, în același timp, subliniază și faptul că, după o decadă de creștere constantă, Apple și-a încetat ascensiunea:

După mai mult de un deceniu de creștere solidă, alimentată la început de iPod și apoi de și mai popularul iPhone, Apple pare, în cele din urmă, a-și fi atins limitele. Este în continuare cea mai profitabilă companie tranzacționată liber la bursă, în ciuda unei performanțe reduse față de ceilalți ani: vânzările modelelor iPhone 6S și 6S Plus de la Apple lansate pe piață la sfârșitul anului 2015 și-au devansat cu foarte puțin predecesorii, în timp ce vânzările de iPad au continuat să scadă pe tot parcursul anului. În luna aprilie a lui 2015, Apple Watch a fost lansat, fiind întâmpinat cu recenzii mixte și vânzări modeste.

Apple-Fortune-500-2

În ceea ce privește perspectivele, Fortune mai precizează că, dacă creșterea Apple în China s-a încetinit, există totuși o șansă de a recupera această pierdere, dezvoltarea companiei în India prezentând semne pozitive, ceea ce dă încredere în viitorul companiei. De asemenea, ciclul de actualizare al iPhone poate asigura o altă sursă de creștere.

Evoluția Apple în topul Fortune 500 în ultimii 10 ani. | Sursa: Fortune
Evoluția Apple în topul Fortune 500 în ultimii 10 ani. | Sursa: Fortune

Nu este uitat nici așa-numitul proiect “Titan”. În ciuda faptului că, până în acest moment, Apple nu a dat indicii că ar exista posibilitatea ca planul de a dezvolta o mașină să se concretizeze în următorii câțiva ani, este foarte probabil ca, atunci când o va face, Apple să urce din nou pe val.

Iată mai jos lista primelor 10 companii din topul Fortune 500:

1 
Walmart $482,130
2 Exxon Mobil 
$246,204
3 
Apple $233,715
4 Berkshire Hathaway 
$210,821
5 McKesson $181,241

Pentru lista completă puteți accesa aici site-ul Fortune.

MacBook Pro Vestitorii Primaverii
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!