imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Apple își va stoca parțial datele în platforma de Cloud a Google


Cei de la CRN anunță că Apple a luat decizia de a muta o parte din infrastructura sa de iCloud pe platforma Google Cloud. Mutarea pare motivată de decizia de a optimiza costurile legate de găzduirea serviciilor și datelor din cloud cu Amazon și Microsoft. Se pare că un contract între Apple și Google a fost semnat la sfârșitul anului trecut, iar tranziția va dura aproximativ un an. Până la momentul de față, datele Apple care vor fi transferate au fost găzduite în infrastructura oferită de Amazon Web Services și Microsoft Azure.

Potrivit unor surse citate de mass-media americană, contractul dintre Apple și Google ar avea o valoare cuprinsă între 400-600 milioane de dolari. Până acum, Apple a plătit sume impresionante pentru această infrastructură, spre exemplu anul trecut au plătit un miliard de dolari celor de la Amazon, 90% din totalul cheltuielilor sale alocate pentru data centere, spune analistul Katy Huberty, citat de Le Figaro.

server-room

Google s-a lansat recent pe piața cloud-urilor, cu platforma sa, având ca obiectiv principal devansarea celor de la Amazon și folosind pentru aceasta prețuri și o politică de marketing foarte agresive. În plus pe lângă acestea cei de la Google au și investit masiv în infrastructura având o rețea de fibră optică care acoperă zone mult mai mari decât ceilalți competitori din piață.

Michael Fraser, CEO la InfiniteOps, un furnizor de servicii cloud care lucrează cu Google și alți furnizori de infrastructură cloud a adăugat că Google are „cele mai bune oferte și cele mai scăzute prețuri pentru ceea ce îți oferă”.

Cel mai probabil, decizia Apple de a face această mutare este motivată de eforturile de reducere a costurilor: „Google este de fapt cel mai ieftin jucător de pe piață dacă iei în considerare tot ceea ce oferă și când ții cont de diferitele stimulente oferite”, a declarat același Micheal Fraser.

Ținând cont de faptul că Apple a demarat deja proiectele sale proprii de data center-uri este foarte probabil ca această schimbare să fie doar temporară și parțială. Potrivit celor de la Le Figaro, planurile Apple prevăd construirea a trei data center-uri, unul în SUA, unul în Irlanda și altul în Danemarca. Primul dintre acestea, cel din SUA ar trebui să devină funcțional înainte de sfârșitul acestui an, celelalte două urmând a fi finalizate în 2017. Suma estimată care ar urma să fie cheltuită de către Apple pentru aceste facilități este de aproximativ 3,9 miliarde de dolari.

Rămâne de menționat faptul că Google va găzdui doar o parte din datele Apple, nu cloud-ul în totalitate și nici alte servicii ale companiei.
Giganții web sunt nevoiți să investească masiv în infrastructura de cloud pentru a putea face față creșterii cererii pieței pentru serviciile oferite pe web și pe mobile. Potrivit Le Figaro, în 2015 Amazon Web Services a deținut 31% din piața de profil, în timp ce Google avea doar 4%.

sursa: Le Figaro, 9to5Mac, Digital Trends, Engadget

iPhone 8 Vestitorii Primaverii
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!