AppleMostValuableBrand2016_Cover

Apple este lider în topul Forbes al celor mai valoroase branduri în 2016

#Noutăți
2016. 05. 13.

Forbes a publicat topul celor mai valoroase branduri care activează în America. Pentru a șasea oară la rând, Apple se află pe primul loc în acest top.

Clasamentul este întocmit pe baza unui studiu ce ține cont de mai mulți factori. În primul rând, sunt luate în considerare doar companiile ce activează pe piaţa americană, ceea ce a eliminat din competiție companii precum Vodafone sau Alibaba. Apoi, se ține cont de veniturile înregistrate de societăţile respective, precum şi de rolul jucat de brandul companiei în funcție de industria în care aceasta își desfășoară activitatea – spre exemplu, în cazul produselor de lux ori în cel al băuturilor, brandul este un factor important, în timp ce, în cazul companiilor de transport aerian, brandul contează mai puțin, fiind mai importanți factori cum ar fi prețul și confortul.

topMostValuableBrands2016

Pentru întocmirea acestui clasament s-a pornit de la 200 de branduri, numărul acestora fiind redus la 100 în urma selecţiei. Domeniile de activitate ale companiilor care au alcătuit topul final sunt foarte diverse, acoperind un spectru de 19 categorii de industrie. Totuși, cea mai bine reprezentată industrie este cea a Tehnologiei cu 17 branduri, aceasta desemnând, de altfel, și primele trei locuri ale clasamentului. Industria auto, cu 12 branduri prezente în top, ocupă locul secund din punctul de vedere al reprezentării. De asemenea, companiile care au alcătuit clasamentul final provin din 16 țări, dar mai mult de jumătate (52 din 100) sunt companii din SUA, urmate la distanţă de Germania cu 11 branduri, Japonia cu 8 și Franța cu 6.

Apple domină în continuare clasamentul foarte detașat, valoarea estimată a brandului fiind de aproape 2 ori mai mare decât a următoarei clasate, Google. Asta, în condițiile în care, trimestrul trecut, compania a înregistrat pentru prima oară după 13 ani o scădere a veniturilor comparativ cu perioada similară a anului trecut, ceea ce a dus și la o ușoară depreciere a cotațiilor acțiunilor companiei la bursă. Este de menționat însă că Google a mai recuperat din diferența cu care este condusă de Apple în acest top, Google înregistrând o creștere a valorii brandului de 26 procente, în timp ce creșterea Apple a fost de numai 6 procente.

Puteți vedea clasamentul complet aici.

sursa: Forbes