imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Apple cheltuiește miliarde de dolari pentru cercetare-dezvoltare în produse care rămân încă un secret


Deși vânzările de iPhone au înregistrat o scădere în ultimul trimestru, acțiunile Apple s-au apreciat puternic pe bursa din New York. Explicația ar putea consta și în cifrele foarte solide investite în cercetare și dezvoltare: doar în acest trimestru, Apple a investit în Research&Development(R&D) 2,56 de miliarde de dolari, mai mult decât a făcut-o în orice an anterior lui 2012.

Cheltuielile alocate cercetării (6%) se află la cel mai mare nivel înregistrat vreodată. În acest an, pentru cercetare s-au alocat 7,5 miliarde de dolari, iar trendul arată că va fi depășită cifra înregistrată anul trecut.

Apple gestionează „o trezorerie de război”, cum este denumită de cei de la lesaffaires.com de circa 230 de miliarde de dolari, astfel încât are suficiente rezerve pentru a se lansa în aventuri industriale la care alte companii nici nu îndrăznesc să viseze.

Iar cei de la Quartz cred că Apple nu poate cheltui toți acești bani doar pentru a produce un iPhone mai subțire sau un iPad mai performant.

Apple cheltuiește în prezent pe cercetare mai mult decât majoritatea marilor companii din industria auto și doar cu puțin sub alți giganți precum Google și Facebook, care lucrează la proiecte costisitoare precum drone, roboți-menajeri sau realitate virtuală.

Dar, spre deosebire de vecinii săi din Silicon Valley, Apple nu a oferit până în prezent niciun indiciu legat de planurile sale, astfel încât speculațiile înfloresc: O mașină autonomă? Roboți?

Alte speculații vorbesc despre o cască pentru realitate virtuală, având în vedere că Apple deține peste 220 de brevete în acest domeniu.

Tim_Cook_WWDC_2012

Tim Cook s-a mulțumit să transmită un mesaj sibilinic în ultima sa conferința telefonică:

Există multe investiții în produse și servicii care se află în prezent în stadiul de cercetare și dezvoltare și care nu sunt derivate a ceea ce producem în prezent. Nu vă pot spune mai mult în ceea ce privește repartiția exactă a acestor cheltuieli. Dar puteți concluziona singuri, având în vedere rata de creștere a acestor investiții, că facem multe alte lucruri dincolo de produsele noastre actuale.

Acesta a vorbit de asemenea despre modul în care inteligența artificială poate „îmbogăți” produsele companiei în viitorul apropiat.

Toată lumea așteaptă acum cu nerăbdare anul 2017 când va fi inaugurat noul și futuristul cartier general al companiei. Dar, mai ales, în 2017 se împlinesc zece ani de iPhone.

sursa: AppleWorld, LesAffaires, Quartz

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!