imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Apple a publicat o carte


Compania din Cupertino a publicat astăzi o carte în care, cu ajutorul imaginilor, ne spune tot ceea ce ne-am dorit să știm despre designul produselor Apple. Și nu este o carte deloc ieftină …

Ești un designer în criză de inspirație? Power Mac G4 Cube este produsul tău preferat? Te interesează cum au apărut design-urile care au avut un rol atât de important în succesul Apple? Atunci cartea tocmai publicată de companie, “Design by Apple in California”, este exact pentru tine. Ea conține imagini cu produsele din ultimii 20 de ani care au schimbat lumea. O poți răsfoi pentru a vedea fotografii ale produselor indiferent dacă te interesează iMac-ul din 1998 ori Apple Pencil-ul de anul trecut.

Cartea a fost dedicată memoriei lui Steve Jobs.

Ideea de a încerca să faci ceva cu adevărat important pentru omenire a fost motivația lui Steve de la bun început și ea a rămas un ideal și o țintă atunci când Apple privește în viitor. (…) Această carte vrea să concentreze multe dintre produsele pe care echipa le-a proiectat de-a lungul anilor. Sperăm să explice cum și de ce au apărut și să fie de asemenea o carte importantă pentru studenții oricărei discipline de design.

a spus Ive.

Cele 450 de fotografii din carte au fost realizate de Andrew Zuckerman. Au creat cu ele o carte intenționat simplistă și minimalistă. E atât de minimalistă că doar titlul tipărit pe cotorul cărții întrerupe albul pur al coperții. Titlul, așa cum spuneam și mai sus, este propoziția care apare pe spatele fiecărui produs Apple: uitați-vă pe spatele iPhone-ului și veți vedea, este acolo.

Cartea a fost realizată cu cele mai bune materiale, de la hârtie până la cerneală. Au lucrat opt ani doar pentru a produce coperțile din fibre vegetale. Dar cum altcumva putea fi un produs Apple dacă nu unul extrem de “premium”.

Obiectivul urmărit este rezumat de Ive în prefața cărții, astfel:

Deși este o carte de design, ea nu este despre echipa de design, procesul creativ sau dezvoltarea produselor. Este o reprezentare obiectivă a muncii noastre, descriind astfel, ce ironie, cine suntem. Descrie felul în care lucrăm, valorile, preocupările și scopurile noastre. Tot timpul ne-am dorit să fim definiți mai degrabă prin ceea ce facem decât prin ceea ce spunem.

Ne străduim, cu mai mult sau mai puțin succes, să definim obiecte care nu par forțate. Obiecte care par atât de simple, coerente și pentru care nu ar exista alternative raționale.

Un site de design japonez a înregistrat deja un interviu exclusiv cu Ive despre carte. Subtitrările sunt în japoneză, dar Ive vorbește în engleză, așa că este ușor de urmărit:

În interviu, designerul explică, printre altele, de ce această carte este atât de specială: de obicei designerii trăiesc în viitor și se gândesc tot timpul la ceea ce nu a mai fost făcut încă de nimeni, în timp ce cartea este una dintre acele puține excepții când privesc în trecut.

Merită să urmăriți interviul, căci putem vedea acolo lucruri la care altfel nu avem acces. Putem urmări echipa de designeri la lucru, prototipuri, carcase, etc. Pe scurt, vedem unde se nasc produsele Apple.

Și dacă o să vă doriți cartea, o puteți găsi în două variante: una mai mică de 25×30 cm și cea mare de 33×41 cm. Din păcate însă, se poate comanda doar de la Apple (apple.com) în țările selectate de aceștia.

sursa: Apple, 9to5Mac

iPhone NPI 2018
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.