imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Apple a lansat CareKit


Apple a anunțat joi lansarea CareKit, o platformă care oferă dezvoltatorilor posibilitatea de a crea aplicații iPhone care permit colectarea de informații legate de starea de sănătate a utilizatorilor și care pot fi comunicate doctorilor lor.

Pentru început, sunt disponibile patru aplicații:

Glow Nurture, dedicată femeilor gravide, care își pot monitoriza sarcina
Glow Baby, dedicată pentru urmărirea evoluției unui bebeluș
Start, care monitorizează eventuale simptome de depresie și evoluția acestora
One Drop, aplicație dedicată gestionării diabetului și unde pot fi urmărite dar și comparate senzațiile de durere, de foame sau de amețeală

Platforma permite integrarea a patru module în aplicație. Unul dintre ele – Care Cards – permite dezvoltatorilor să includă o secțiune dedicată urmăririi planurilor de tratament, precum evoluția post-operatorie. Un alt modul – Symptom and Measurement Tracker – este dedicat înregistrării și măsurării simptomelor, iar ultimele două sunt utilizate pentru comunicarea acestor date medicilor.

Această lansare este pentru Apple primul pas real în îngrijirea sănătății, spre deosebire de aplicațiile dedicate cercetării sau simplei urmăriri a stării de sănătate.

surgery_story_large

Deși CareKit seamănă oarecum cu HealthKit, platformă care permite senzorilor iPhone să măsoare diverse valori fiziologice, și cu ResearchKit, care oferă oamenilor de știință posibilitatea de a selecționa participanți la studiile științifice, diferența fundamentală față de cele două constă în faptul că nouă aplicație nu este dedicată doar consumatorilor. Ea se adresează și doctorilor care doresc să urmărească de la distanță evoluția unui pacient.

diabetes_story_large

Având în vedere natura specială a informațiilor culese de aceste aplicații, Apple a pus un accent deosebit pe securizarea acestora. Una dintre clauze interzice dezvoltatorilor să furnizeze astfel de date unor terți pentru a fi folosite, spre exemplu, în scopuri de marketing.

chronic_disease_story_large

În condițiile în care ResearchKit a permis progrese semnificative în cercetările legate de epilepsie și astm, Carekit ar putea prilejui o evoluție similară, având în vedere că ar putea fi instalată în peste un miliard de aparate iPhone.

surse: The Verge, 9o5Mac, Tech Crunch

The new 9.7-inch
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!