cover

Apple a cumpărat compania Faceshift a cărei tehnologie a fost folosită în realizarea noului film Star Wars

#Noutăți
2015. 11. 25.

Apple își lărgește portofoliul de companii achiziționate din domeniul tehnologiilor de realitate virtuală. Au mai existat zvonuri despre achiziția Faceshift de către Apple și la începutul lunii septembrie, dar acestea au fost confirmate acum de către un purtător de cuvânt de la Apple pentru cei de la TechCrunch.

Apple cumpără din când în când companii mai mici și în general nu comentăm scopurile și planurile noastre legate de aceste achiziții.

Faceshift este o companie care s-a concentrat pe efectele vizuale pentru jocuri și industria cinematografică. Au colaborat cu studiouri de jocuri sau animație pentru captarea expresiilor faciale cu ajutorul senzorilor 3D. Au dezvoltat plugin-uri pentru softuri precum Maya sau Unity. Se pare că aceștia lucrau și la un plugin Skype care ar oferi “real-time avatars” pentru chat-ul video.

Tehnologia Faceshift a fost utilizată și în realizarea noului episod Star Wars pentru a “umaniza” expresiie faciale ale personajelor non-humanoide (vezi secunda 41 din clipul de mai jos).

Compania a fost pornită în Zurich de către Thibaut Weise, Brian Amberg și Sofien Bouaziz ca spin-off al “Computer Graphics and Geometry Laboratory” de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne. Facultatea a deținut inițial două dintre patentele de animație facială pe care le-a transferat companiei la sfârșitul lunii august, chiar înainte de cumpărarea Faceshift de către Apple.

Apple are deja un portofoliu de patente în domeniile motion capture, recunoaștere facială și realitate virtuală, cea mai mare parte dintre ele fiind obținute tot prin achiziția unor companii, respectiv PrimeSense, Polar Rose și Metaio.

Mai jos puteți vedea cum funcționează tehnologia Faceshift, aici fiind demonstrată folosind camera RealSense 3D de la Intel care a fost integrată cu SDK-ul Faceshift.

sursa: TechCrunch, MacRumors