imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Apple a achiziționat un start-up din domeniul AI


Cei de la Apple nu sunt genul de companie care să facă achiziții mari. Deși cumpără destul de des companii, acestea sunt în general mici, iar detaliile sau planurile de viitor nu sunt făcute publice. Cea mai mare investiție realizată de compania din Cupertino a fost aceea în Didi Chuxing, companie care a reușit între timp să scoată Uber de pe piața chineză, în care Apple a investit un miliard de dolari. În contextul achizițiilor realizate de alte companii de tehnologie, precum achiziția Nokia de către Microsoft pentru care aceștia din urmă au plătit 8 miliarde de dolari, sau mai recenta achiziție realizată tot de Microsoft care a plătit 26 miliarde dolari pentru LinkedIn, achiziția tocmai realizată de Apple care a plătit, conform datelor care circulă în cercurile de specialitate, 200 milioane de dolari pentru star-up-ul care se ocupă cu inteligență artificială și învățare automată Turi pare minoră.

Contactați de jurnaliști în legătură cu noua achiziție cei de la Apple au oferit răspunsul standard: “Apple cumpără din când în când companii de tehnologie mai mici, și în general noi nu discutăm despre scopul sau planurile noastre.”

turi-machine-learning

Micuța companie tocmai achiziționată are sediul în Seattle, iar achiziția ei pare a reflecta ambiția Apple de a dezvolta subiectul inteligenței artificiale în cadrul companiei. Reamintim că au mai fost achiziții realizate de Apple ale unor companii care activau în același domeniu precum: Perceptio, VocalIQ sau Emotient. Revenind la Turi, produsele companiei sunt în general soluții concepute pentru a ajuta organizațiile mari și mici, să-și folosească mai bine datele achiziționate. Este vorba de motoare de recomandare, de detectare a fraudelor, de predicție a preocupărilor clientului, de analiză a sentimentelor acestuia și de segmentare a consumatorilor. Compania a demarat în 2009, ca proiect open-source, de către Carlos Guestrin, care era pe vremea aceea profesor la Carnegie Mellon. Între timp, în 2012, acesta s-a mutat la Universitatea din Washington. Apoi fondatorul Amazon, Jeff Bezos a investit 2 milioane dolari, pentru a sponsoriza două poziții de profesor la catedra de învățare automată pentru Guestrin și soția sa, Emily Fox. Următorul pas a fost desprinderea de proiectul open-source de la universitatea din Washington și nașterea propriei companii numite la momentul respectiv GraphLab.

turi-logo-stacked-1200x1047-1

După ce a obținut de mai multe ori finanțări considerabile, compania și-a schimbat de două ori și numele, mai întâi în Dato pentru ca la începutul acestei luni să primească titularatura actuală: Turi.

Apple poate folosi în multe produse prezente și viitoare tehnologia tocmai achiziționată dar cea mai imediată aplicație ar putea fi îmbunătățirea Siri, asistentul inteligent personal, din iOS, tvOS și care din toamnă se va regăsi și în MacOS.

sursa: GeekWire, Apple Insider

iPad Pro Vestitorii Primaverii
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!