imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Aplicații creative, tineri artiști și Anul Nou Lunar


Câteva aplicații creative, dispozitive Apple, cinci tineri artiști și un festival, sau Festivalul așa cum îl reinterpretează artiștii moderni, contemporani în felul lor.

Vorbim despre anul nou lunar, sau chinezesc, pe care îl sărbătorește aproape un sfert din populația globului. Denumirea de Anul Nou Chinezesc nu este tocmai corectă, mare parte a lumii asiatice sărbătorind Anul Nou Lunar, nu cel chinezesc. În aceste culturi tradiția este de a alunga spiritele rele ale anului care tocmai a trecut (așa cum o fac carnavalurile în alte culturi) și a cere ca noul an să fie binecuvântat.

Sărbătoarea este diferită în fiecare zonă. Cele mai des întâlnite moduri de a sărbători sunt aprinderea de artificii și de asemenea, trebuie să fi cât mai gălăgios pentru a alunga spiritele rele. În alte zone noul an este ilustrat prin artă, așa cum se făcea și în vremurile de demult. Chiar și omul preistoric făcea asta, desenând pe pereții peșterilor ceea ce își dorea, chiar și în ziua de azi noi facem la fel scriindu-ne dorințele pe o hârtie pe care apoi o împăturim și o ascundem într-un sertar.

Pentru ca tinerii artiști să-și poată dezlănțui gândurile, imaginația și creativitatea au nevoie de unelte moderne care să-i ajute să se exprime. Aceștia au ales dispozitivele creative de la Apple și aplicațiile de pe acestea. Nu este deloc surprinzător, dacă ne aducem aminte că atunci când a apărut Photoshop-ul funcționa doar pe Macintosh. Încă de pe atunci, Apple și Adobe au cooperat pentru ca software-ul și hardware-ul să conlucreze perfect, la fel ca în cazul aplicațiilor native.

Uneori acest lucru funcționează mai bine, alteori nu la fel de bine. Un exemplu pozitiv este felul în care rulează Photoshop-ul și Illustrator-ul pe Mac. Pe de altă parte, soft-ul de editare video, Adobe Premiere, are probleme de stabilitate, situația fiind aceeași atât pe Mac cât și pe PC. Bineînțeles, există și soluția de editare video oferită de cei de la Apple, Final Cut Pro X,  aceasta fiind mult mai bine optimizată, funcționând foarte bine, dar puțin în urmă atunci când vorbim de funcționalitate.

Victo Ngia: Cocoșul Norocos (Lucky Rooster)
Victo Ngia: Cocoșul Norocos (Lucky Rooster)

Întorcându-ne la noul an și la cel mai important festival din China, cei de la Apple au creat o colecție cu ceea ce au utilizat artiștii (vorbind de hardware și software acum) pentru a se exprima. Victo Ngia, a creat „Cocoșul Norocos” („Lucky Rooster”), care simbolizează credința chineză conform căreia dacă ești fericit va veni și norocul peste tine.

Chiar și Jony Ive ar putea fi gelos pe aceste linii frumoase. Ngia a folosit un iPad Pro și un MacBook Pro pentru a crea. Schița a realizat-o folosind folosind aplicația Procreate și Apple Pencil pe un iPad Pro. Apoi a importat desenul pe portabil pentru a finisa detaliile desenului și a realiza compoziția de culoare. Ideea ei s-a concretizat imaginea finală reprezentând un băiețel care pășește în noul an cântând și dansând, urmat de un cocoș stilizat.

Ngia’s wallpapers: iPhone, iPad, Mac

Eszter Chan: Reuniuni Vesele (Joyful Reunions)
Eszter Chan: Reuniuni Vesele (Joyful Reunions)

„Reuniuni Vesele” („Joyful Reunions”) este creația lui Eszter Chen și reprezintă masa festivă a familiei chineze contemporane într-o manieră modernă. În China, nu sunt multe ocazii, cu excepția Anului Nou, în care toată familia se poate aduna, așa că reuniunea cu această ocazie este una extinsă. Chen preferă să lucreze pe iMac, dar uneori folosește și mult iubitul MacBook Pro. Cel mai în largul ei se simte în universul Photoshop-ului și asta se vede în arta sa.

Ea este mai mult grafician decât designer, așa că preferă să facă grafică folosindu-se de pixeli în defavoarea vectorilor. Imaginea sa ne arată personaje haioase desenate în stilu-i caracteristic, personajele sunt plasate separat în cadru, dar interacționează în continuare între ele. Ideea pe care o urmărește este aceea că toate reuniunile de familie trebuie să fie fericite.

Chen’s wallpapers: iPhone, iPad, Mac

Zhou Fan: Recolta Bogată (Rich Harvest)
Zhou Fan: Recolta Bogată (Rich Harvest)

Când lumea imaginară a lui Zhou Fan se întâlnește cu amintirile din copilărie despre lampioane roșii, artificii și festivității pline de culoare, rezultatul este spectaculos. Fan crede în inspirația de moment așa că cel mai prețios companion al său este MacBook Pro-ul, pe care-l și folosește pentru a-și exprima ideile. Primul său pas este acela de a crea câteva imagini detaliate pe care apoi le suprapune. Rezultatul este aproape suprarealist. „Recolta Bogată” („Rich Harvest”) redă spiritul și ideea din titlu, unul dintre cele mai importante lucruri pentru populația chineză, mai ales în zonele în care foametea face victime.

Fan’s wallpapers: iPhone, iPad, Mac

Ye Hongxing: Casa Liniștită (Peaceful Home)
Ye Hongxing: Casa Liniștită (Peaceful Home)

Ye Hongxing, cu a sa „Casă Liniștită”(„Peaceful Home”), își dorește binecuvântarea cu empatie și liniște a casei. Tânăra artistă a fost inspirată de festivitățile Nianhua pe care le-a văzut pe când era copil. Festivalul Nianhua este una dintre cele mai mari festivități legate de sărbătorirea anului nou chinezesc, așa că evocă amintiri plăcute în memoria oricărui chinez. A devenit deja un element cultural.

Arta ei combină elementele tradiționale cu motive moderne, ceea ce face ca imaginile sale să te pună pe gânduri și să ți se pară foarte interesante. Odată ce a realizat o schiță a ceea ce vrea să facă își continuă munca pe portabilul său Apple folosind Photoshop-ul. Folosește editorul de fotografie pentru a plasa diferitele motive, combinând elemente uneori surprinzătoare care ar putea îndepărta privitorul de la conceptul original. Arta sa devine astfel ceva unic, chiar dacă mesajul este foarte simplu: sentimentul că aparții unui loc și liniștea acestuia.

Hongxing’s wallpapers: iPhone, iPad, Mac

Jiang Shan: Curenții Destinului (Fortune Flows)
Jiang Shan: Curenții Destinului (Fortune Flows)

După noroc, bunăstare, pace și reuniuni fericite, găsim peștele care navighează curenții destinului al lui Jiang Shan. Peștele este încărcat de diferite mesaje simbolice în culturile lumii: pentru creștini îl reprezintă pe Isus Hristos, dar pentru chinezi reprezintă curgerea. Shan s-a folosit de această semnificație pentru a crea ceva și mai încărcat de simbolistică. După ce și-a adunat ideile, a realizat o schiță pe hârtie. A colorat-o în Photoshop pentru a o finaliza apoi în Illustrator. Rezultatul final este încărcat de simbolistică dar pulsează de energie modernă.

Shan’s wallpapers: iPhone, iPad, Mac

Dacă vreunul dintre cititorii noștri are ocazia de a vizita China în această perioadă și ar vrea să afle mai multe despre cultura acestei țări, iar acest articol doar le-a deschis apetitul, dar ar dori să vadă aceste opere de artă în persoană o pot face. Apple a organizat o serie de prelegeri și o expoziție pentru a sărbători Anul Nou Chinezesc, de astăzi până pe 20 ianuarie în Kunming, Beijing, Hong Kong, Guangzhou și Shanghai. Puteți afla mai multe aici, de unde puteți descărca și imaginile la rezoluție originală.

sursa: Apple

iPhone8_festival
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!