imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Acesta este iPhone 7


Ca în fiecare început de toamna, Apple și-a pus toate forțele și toată priceperea tehnică în slujba lansării pe piață a unui nou model de iPhone, produsul său cel mai popular și revoluționar din ultima decadă. 7 este numărul său, anul acesta fiind rândul unui nou design și a unei noi prezentări din partea gigantului din Cupertino, în contrast cu lansarea de anul trecut, care păstra aspectul și înfățișarea seriei 6, venind însă cu semnificative upgrade-uri interne și ale specificațiilor. Anul acesta, atât iPhone 7 cât și fratele său mai mare iPhone 7 Plus, aduc în plus o gamă largă de îmbunătățiri și inovații, pe lângă un aspect exterior și un look noi. Ambele modele au fost prezentate publicului pe 7 septembrie, în cadrul conferinței Apple anuale, disponibile inițial doar pentru precomandă și lansate oficial în data de 16 septembrie.

Ca și aspect, iPhone 7 păstrează „limba” de design adoptată odată cu seria 6, fiind vorba mai degrabă de o evoluție și o rafinare a trăsăturilor deja existente, decât un concept pe de-a-ntregul nou. Putem aminti ca și diferențe față de modelul anterior, iPhone 6s, dispariția mufei audio de căști, în pachet fiind livrate de acum noile căști EarPods cu conector lightning cât și un adaptor audio lightning-to-jack inclus în cutie, o lentilă focală a camerei spate mai lată și mai proeminentă, datorată senzorului foto îmbunătățit și aperturii de doar f/1.8, cât și două noi variante de culori, negru mat și negru diamant, denumite oficial de producătorul american „black” și „jet black”. Aspectul lucios „glossy” al modelului „jet black” este realizat printr-o tehnică de lustruire a suprafețelor metalice de mare finețe, numită anodizare. Procesul este repetat de nouă ori, până când efectul de „oglindă” și standardele de calitate sunt atinse întru totul. De asemenea, noul iPhone este acum rezistent la apă și praf, deținând certificarea ip67; ceea ce înseamnă că poate suporta o imersie în apă de pănă la 1 metru adâncime, timp de cel mult 30 de minute. Așa că de acum poți sta liniștit în ce privește utilizarea telefonului pe ploaie sau umezeală.

Ecranul noului iPhone 7 este un panel tip LCD cu aceeași rezoluție ca și cel de pe iPhone 6 și 6s, însă ce impresionează cu adevărat sunt reglajele fine făcute de Apple în ceea ce privește luminozitatea, display-ul fiind cu până la 25% mai luminos ca cel de pe iPhone 6s, cât și paleta de culori afișate. În ansamblul ecranului rămâne înglobată aceeași componentă 3d-touch, tehnologie ce permite recunoașterea mai multor nivele de presiune de către sistemul de operare, ajutată de un motor taptic mult mai precis și mai puternic în distribuirea feedback-ului de vibrație.

„Inima” noului iPhone 7 o reprezintă noul procesor integrat Apple A10, care alături de coprocesorul de mișcare M10, fac ca orice aplicație oricât de complexă, să ruleze impecabil, noțiuni ca „lag”, „sacadare”, „blocare”, fiind practic străine noului telefon Apple. Structura de tip big-little a procesorului A10, care include două nuclee de putere mică dar foarte eficiente din punct de vedere al consumului de energie, alături de alte două nuclee cu o viteză și putere de calcul considerabil mai mari, activate și puse în folosință doar atunci când gradul de intensitate a folosirii dispozitivului o cere, face ca iPhone 7 să fie o mașinărie foarte eficientă în a conserva energia stocată în bateria de tip litiu-polimer, mărind cu până la două ore timpii de folosință a telefonului, comparativ cu modelul anterior.

sursa: aplicația Geekbench 4 (AppStore)
sursa: aplicația Geekbench 4 (AppStore)
sursa: aplicația Geekbench 4 (AppStore)
sursa: aplicația Geekbench 4 (AppStore)

Poate cea mai importantă și de ce nu, ușor sesizabilă schimbare vine de la familiarul buton home, sau mai exact dispariția acestuia din urmă. Cu această noua iterație, Apple spune adio butonului fizic de tip „push-and-release”, înlocuind-ul cu un senzor de tipul trackpad-urilor prezente în construcția noilor modele de MacBook. În locul clasicului buton home, tronează acum un senzor touch-id acoperit de un geam safir extrem de rezistent, care „citește” și interpretează apăsarea degetului, transmițând-o mai departe motorului taptic care simulează click-ul clasic prin vibrații puternice, controlate, și extrem de exacte. Ceea ce poate părea ușor neobișnuit în primele minute, devine un gest perfect natural după câteva utilizări, diferența față de sistemul anterior find practic insesizabilă. De asemenea, poți seta intensitatea vibrației motorului taptic, având la dispoziție trei opțiuni incrementale.

Multe s-au spus și s-au scris despre camera cu două lentile de pe iPhone 7 Plus, însă camera foto-video integrată în ansamblul structural al fratelui său mai mic, este la fel de exactă și de performantă ca și cea a modelului mai mare. Pozele sunt de o claritate și o rezonanță coloră absolut remarcabile, iar datorită aperturii mai mici pozele ce nu beneficiază de o iluminare ambientală corespunzătoare sunt de o calitate mult mai bună, fiind lipsite de artifactele și zgomotul de fond ce ies în evidență atât de pregnant la aparatele foto cu lentile inferioare. Camera spate este complementată de un nou blitz quad-led cu o iluminare de până la 50% mai intensă. O binevenită noutate o reprezintă prezența stabilizării optice, caracteristică rezervată până nu demult doar modelului Plus. Camera frontală beneficiază și ea de un upgrade, mărimea senzorului fiind crescută de la 5, la 7 megapixeli.

image7

iPhone 7 și 7 Plus vin „la pachet” cu noul sistem de operare iOS 10, croit special pentru ele, și beneficiază de aceeași integrare stelară în iCloud ca și restul dispozitivelor Apple. Capacitatea de stocare a fost dublată, opțiunile fiind acum: 32, 128, și 256 de GB. Noile modele au fost lansate oficial în România pe data de 23 septembrie, în cadrul valului doi al calendarului Apple, și sunt disponibile pentru a fi admirate, testate, și achiziționate atât în magazinele iSTYLE din București și din provincie, cât și online, pe site-ul www.istyle.ro.

Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!