imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

A fost prezentat noul MacBook Pro


În cele din urmă, au fost lansate noile modele de MacBook Pro. Și sunt exact ceea ce aștepta cea mai mare parte a noastră, a utilizatorilor.

Cei de la Apple sunt binecunoscuți pentru felul în care știu să creeze așteptări în mințile noastre și, încetul cu încetul, ne-au adus până în acest punct, adică mult-așteptata lansare a MacBook Pro. Haideți să vedem cum s-a desfășurat evenimentul.

Tim Cook, CEO-ul Apple, este cel care a fost “maestru de ceremonii”. El a început prin a aminti faptul că ziua de 27 octombrie are o semnificație deosebită pentru istoria Mac-urilor. Portabilele Apple au împlinit 25 de ani și acesta este și motivul pentru care invitația la eveniment s-a numit “hello again” (reamintim că primul Mac s-a prezentat singur pe scenă, adresând audienței un simplu “hello”). A urmat menționarea celorlalte produse introduse de Apple anul acesta: iPhone 7, Apple Watch Series 2, iPad Pro, iOS 10, watchOS 3, macOS Sierra, etc., după care a început prezentarea propriu-zisă.

Apple TV

După o scurtă introducere a ecosistemului de aplicații creat în jurul noului Apple TV lansat anul trecut, câțiva invitați din partea Twitter au fost invitați pe scenă pentru a prezenta noua lor aplicație pentru acest dispozitiv. Fiind vorba despre o aplicație gândită și dezvoltată special pentru Apple TV, evident focusul acesteia este pe streamingul live de conținut video pentru TV sau de conținut video selectat de pe platforme precum Vine sau Periscope. În ceea ce privește conținutul TV, aplicația vine cu o ofertă foarte generoasă. Meciurile NFL’s Thursday Night Football (fotbal american) vor putea fi urmărite live în aplicație, fără a fi nevoie de un abonament la serviciile de televiziune prin cablu; la fel și cele din MLB (baseball), NBA (baschet), dar și emisia celor de la Bloomberg. Conținutul va putea fi vizualizat în paralel cu urmărirea comentariilor de pe Twitter. Oferta celor de la Twitter este foarte interesantă, însă rămâne de văzut dacă și cum se va concretiza pentru utilizatorii din Europa și, mai ales, pentru cei din România – oare vom avea parte de conținut local sau tot de cel din SUA?

appleTV_fullsize_distr

Apoi, în mod logic, în continuarea discursului lui Eddy Cue care a tot vorbit în ultima vreme despre faptul că Apple întrevede o nouă paradigmă a experienței utilizatorului vizavi de televiziune în care aplicațiile sunt viitorul, a fost anunțată noua aplicație TV care funcționează pe Apple TV, iPhone sau iPad, unificând experiența utilizatorilor pe toate aceste dispozitive. Această nouă aplicație este de fapt un agregator al conținutului care îți este disponibil din aplicațiile instalate pe Apple TV și abonamentele înregistrate în acestea. Este de asemenea integrată cu Siri ceea ce face aplicația și mai utilă.

MacBook Pro

A sosit și momentul pe care-l așteptam cu toții, respectiv anunțul despre noile MacBook Pro-uri cu noul Touch Bar. Mai multe lucruri au fost actualizate: procesorul, placa grafică, ecranul, etc., dar, după cum era de așteptat, punctul important și care a suscitat cel mai mare interes a fost Touch Bar-ul. Aproape că a trecut neobservată introducerea unei noi culori, Space Grey. Revenind la Touch Bar, acesta este de fapt un ecran retina care încorporează și un senzor Touch ID pe butonul de start care poate fi folosit și pentru a face plăți Apple Pay (acolo unde această funcționalitate este disponibilă). Noul display OLED înlocuiește tastele funcții, dar, mai mult de atât, oferă funcționalități customizabile în funcție de aplicația și contextul în care te afli. Astfel, dacă editezi text în Pages, pe Touch Bar îți apar sugestii de completare a cuvântului pe care tocmai îl scrii (ca în iOS) sau scurtături pentru a selecta, copia sau lipi text. Dacă deschizi Safari, îți vor apărea acolo favoritele, iar când navighezi, vei avea la îndemână butoanele de next și previous. În Finder vor apărea butoane de preview, share sau tag, etc. Personalizarea Touch Bar-ului este foarte facilă, putând să definești ce scurtături dorești să-ți apară pe acesta în fiecare aplicație.

Unknown-41

Ca să vorbim și despre noul design, portabilele prezentate sunt cu 17% mai subțiri decât vechiul MacBook Pro de 13 inchi și cu 14% mai subțiri decât MacBook Air-ul de 13 inchi, fiind mai ușoare și mai puțin voluminoase decât predecesorii lor. Au fost anunțate noi modele de 13” și 15” și, așa cum spuneam mai sus, vor veni în două culori: Silverul de până acum și o variantă Space Grey (deja știu ce culoare va avea noul meu MacBook Pro). Trackpad-ul cu Force Touch va fi de două ori mai mare ca dimensiuni, iar tastatura va beneficia de a doua generație de mecanism buterfly.

Ecranul a fost și el actualizat, noile ecrane de pe MacBook Pro-uri fiind cu 67% mai luminoase, au un contrast cu 67% mai mare și pot reproduce cu 25% mai multe culori. De asemenea, procesoarele grafice, memoriile și stocarea au beneficiat de actualizări semnificative care oferă îmbunătățiri ale performanței mai mult decât considerabile. Spre exemplu, noile Mac Book Pro de 15” prezintă îmbunătățiri ale performanțelor 3D de până la 130% (comparativ cu modelele precedente corespondente), pentru gaming îmbunătățirile sunt de până la 60%, iar editarea video este cu până la 57% mai rapidă. Și, pentru că un update nu ar fi fost complet fără a actualiza și porturile, cei de la Apple au făcut asta. Au renunțat la toate porturile, inclusiv la MagSafe, pentru a le înlocui cu patru porturi Thunderbolt 3 (USB-C). Acestea pot fi folosite atât pentru încărcare, cât și ca porturi Thunderbolt, USB, DisplayPort, HDMI și output VGA, bineînțeles cu ajutorul adaptoarelor adecvate. Sincer, dintre toate acestea, cel mai tare voi resimți lipsa MagSafe cu al său mecanism magnetic, dar, probabil vor apărea adaptoare care să ofere același tip de funcționalitate.

Pentru a demonstra puterea noului port, a fost folosit noul monitor LG UltraFine 5K Display dezvoltat de Apple împreună cu cei de la LG, care funcționează și ca docking station. Prezentarea a continuat cu introducerea actualizărilor de softuri profesionale oferite de cei de la Apple sau de third parties. Astfel, au urmat demo-uri ale Final Cut Pro, ale viitorului Photoshop sau ale djay Pro care toate vor beneficia de noul Touch Bar. A fost menționat faptul că suita Office și Skype-ul vor fi actualizate de Microsoft, dar și că alți dezvoltatori lucrează deja la integrarea noilor funcționalități disponibile: Sketch, DaVinci Resolve, etc.

În încheiere, s-a făcut o recapitulare a noului line-up de produse: MacBook Pro de 13 inchi fără Touch Bar și MacBook Pro-uri de 13 inchi și 15 inchi cu Touch Bar. Modelele de bază de MacBook Pro de 13 inchi cu sau fără Touch Bar vor veni cu 8GB de RAM, în timp ce variantele de 15 inchi să vină standard cu 16GB RAM. Toate trei variantele de bază vor veni cu SSD-uri de 256GB și patru porturi Thunderbolt 3. De asemenea, au fost anunțate și prețurile practicate de Apple în SUA pentru variantele de bază: de la 1.499$ pentru MacBook Pro 13 inchi fără Touch Bar, de la 1.799$ pentru MacBook Pro-ul de 13 inchi cu Touch Bar și de la 2.399$ pentru MacBook Pro-ul de 15 inchi.

macBookProLineup

Soarta MacBook Air este destul de neclară, însă un lucru este cert: modelul de 11 inchi a dispărut de pe site-ul Apple, cel de 13 inchi fiind deocamdată încă disponibil. Rămâne de văzut dacă cel de 13 inchi va fi actualizat sau va dispărea încetul cu încetul, MacBook Pro-ul de 13 inchi fără Touch Bar părând a fi, din contextul prezentării, cel care-l va înlocui.

Am uitat să menționez, pentru cei îngrijorați de soarta jack-ului de 3,5: acesta a rămas disponibil pe noile portabile, iar sistemul de boxe a fost actualizat, acestea oferind cu până la 58% mai mult volum, mai mult bass și o gamă de frecvențe de până la de două ori mai mare.

Pentru moment, așteptăm vești din partea celor de la Apple despre disponibilitatea noilor modele și prețurile acestora în Romania, deși, având în vedere faptul că modelele cu Touch Bar sunt listate chiar pe site-ul Apple cu termen de livrare de 4-5 săptămâni, este foarte probabil că va mai dura ceva până ce vom primi toate informațiile necesare. Oricum, imediat ce le vom avea, le vom posta aici, pe Facebook, pe site sau le vom comunica prin intermediul newsletter-ului, așa că vă invităm să ne urmăriți în continuare.

iPhone8_finantare_iunie
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

„Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile. ... - Apasă aici!